Γεράκια, περιστέρια και… λαγοί της ΕΚΤ

0
275

Ανοδος των ομολόγων της ευρωζώνης εν μέσω φημολογίας και σύντονων πιέσεων από αγορές αλλά και από μέλη του Δ.Σ. της για επίσπευση της νομισματικής σύσφιγξης.

Νέα άνοδο σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς εντείνεται η φημολογία στις αγορές για επίσπευση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξηση των επιτοκίων της φέτος.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου άγγιξε το 0,25% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ η αντίστοιχη του ιταλικού 10ετούς τίτλου το 1,90% που είναι το υψηλότερο από τον Μάιο του 2020. Υψηλό τριετίας στο 1,40% σημείωσε και ο αντίστοιχος ισπανικός τίτλος, ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς εκτοξεύτηκε κάποια στιγμή έως και το 2,55% (από 2,26%), το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2019, πριν κλείσει στο 2,37%.

Η φιλολογία ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική νωρίτερα του αναμενομένου έγινε εντονότερη την περασμένη Πέμπτη. Το γεγονός ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν επανέλαβε προηγούμενη εκτίμησή της ότι μια αύξηση των επιτοκίων ευρώ μέσα στο 2022 θα ήταν πολύ απίθανη θεωρήθηκε ένδειξη ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» στο Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει αλλάξει, ιδίως μετά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ο οποίος ξεπέρασε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο το 5%.

Την Κυριακή ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και γνωστός «ιέραξ», Κλάας Κνοτ, διεμήνυσε πως αναμένει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων ευρώ ύστερα από 10 και πλέον έτη στη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2022 και ότι αυτή θα είναι της τάξης του 0,25%. Είπε ακόμη ότι μια δεύτερη αύξηση επιτοκίων θα ακολουθήσει σύντομα μετά την πρώτη, πιθανότατα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Χθες ήταν η σειρά του Λετονού κεντρικού τραπεζίτη Μάρτιν Καζάκς να πάρει τη σκυτάλη. Ο Καζάκς είπε στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα απ’ ό,τι έχει σχεδιαστεί, αλλά θεωρεί απίθανο να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούλιο, όπως εκτιμούν κάποιοι παίκτες στην αγορά. Η ΕΚΤ έχει πει εδώ και καιρό ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων «λίγο πριν» από την έναρξη αύξησης των επιτοκίων της.

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) που θεσπίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία προβλέπεται να τερματιστεί στα τέλη του επόμενου μήνα, αλλά η επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που λήγουν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ωστόσο ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μεταφέρει αυτή την ημερομηνία στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου. Ο Καζάκς δήλωσε μάλλον ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Αν δούμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ή ενισχύεται περαιτέρω, αν δούμε ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, η κατεύθυνση είναι σαφής: μπορεί να δράσουμε νωρίτερα», ξεκαθάρισε ο Λετονός… λαγός.


εφσυν–Μπάμπης Μιχάλης————————————————————————–

​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID

————————————————————————–

Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

————————————————————————–

Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

——————————————————

————————————————————————–

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

———————————————————————–

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here