«Όχι» σε άσυλο για τον Ασάνζ από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση

0
290

Διακομματικό σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε την κυβέρνηση Μακρόν να παραχωρήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία στον Τζούλιαν Ασάνζ, απέρριψε χθες η γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το κείμενο, που είχε συμβολική αξία καθώς δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, καταψηφίστηκε με 31 ψήφους κατά έναντι 17 υπέρ. Εξασφάλισε την υποστήριξη υποψηφίων για την προεδρία -του κομμουνιστή Φαμπιάν Ρουσέλ και του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν-, οικολόγων βουλευτών, κεντρώων, μιας σοσιαλίστριας και λιγοστών αιρετών της πλειοψηφίας.

«Είναι μια νίκη. Δώσαμε φωνή σ’ αυτόν που τον φιμώνουν», έκρινε πάντως η εισηγήτρια του κειμένου, Ζενιφέρ ντε Τεμερμάν, αναφερόμενη στον Ασάνζ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από το 2019 σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Κατήγγειλε βάρβαρες πράξεις και αχαρακτήριστα σφάλματα που έπρεπε να αποκαλυφθούν», επιχειρηματολόγησε ο Κομμουνιστής βουλευτής, Στεφάν Πε. Ωστόσο, οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το κείμενο, επισημαίνοντας τα «αμφιλεγόμενα σημεία» του ψηφίσματος, κυρίως νομικής και διπλωματικής τάξης.

Η συνεδρίαση έγινε μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία της γαλλικής Βουλής και της Γερουσίας σχετικά με πρόταση νόμου για να προσφερθεί καλύτερη προστασία στους καταμηνυτές ατασθαλιών και στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στη χώρα.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που ανάβει το πράσινο φως για την έκδοση του εκεί, ενώ όλες οι ελπίδες πλέον εναπόκεινται στην έφεση της συνηγόρου του.

Ο 50χρονος πλέον δημοσιογράφος είναι εξαιρετικά πιθανό να αυτοκτονήσει υπό την ασφυκτική πίεση της αμερικανικής καταστολής, με δεδομένο και ότι αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών για τη δημοσιοποίηση από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Υποστηρικτές του έργου του και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας τονίζουν ότι δημοσιεύοντας τα έγγραφα, που αφορούσαν ιδίως τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου και προειδοποιούν ότι η υπόθεση δημιουργεί πολύ ανησυχητικό νομικό προηγούμενο.


Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

Επικοινωνία:

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here