Η Ουάσινγκτον επανέφερε τις εξαιρέσεις στις κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν

0
245

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκατέστησε τις εξαιρέσεις στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα που αφορά ειρηνικούς σκοπούς, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Βάσει των εξαιρέσεων αυτών ρωσικές, ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρείες μπορούσαν να συμμετέχουν σε ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα στο Ιράν χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Τις εξαιρέσεις αυτές είχε καταργήσει το 2019 και το 2020 η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε την Ουάσινγκτον και από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ουάσινγκτον έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται για μια υποχώρηση απέναντι στο Ιράν», ούτε για «μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις αφορούν τον επανασχεδιασμό του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, την προετοιμασία και τη μετατροπή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό για την παραγωγή σταθερού ισότοπου και δραστηριότητες, υπηρεσίες και εκπαίδευση που αφορούν το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ, μεταξύ άλλων.


 

Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

Επικοινωνία:

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here