Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι πλέον επικείμενη, πληροφορήθηκαν προχθές οι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφοι από την εκπρόσωπο του Μπάιντεν, Ψάκι. Από ό,τι φαίνεται ή ο χαρακτηρισμός της εισβολής ως επικείμενης εξάντλησε την επικοινωνιακή χρησιμότητά του ή είχε αρχίσει να υπονομεύει την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον, όπως προέκυψε από το θερμό τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ζελένσκι, όπου ο δεύτερος δεν δέχθηκε την προειδοποίηση του πρώτου, ότι επίκειται εισβολή.
Αν δεν επίκειται η εισβολή και αν δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια συμβιβαστική λύση, τότε, με δεδομένη την αδυναμία και την απροθυμία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να τα μαζέψουν, η κρίση κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε διπλωματικό πόλεμο φθοράς, διανθισμένο με θερμά επεισόδια ή μικρής εμβέλειας επιδρομές, που δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούν να θεωρηθούν ως εισβολή, για να θυμηθούμε τον Μπάιντεν.
Ποιος φοβάται τον πόλεμο φθοράς; Ηδη, στους δύο και πλέον μήνες που διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία έχει φανεί ότι η διατλαντική ενότητα και ομοφωνία υπάρχει μόνον στο επίπεδο των κοινών ανακοινωθέντων, με την καθεμιά ευρωπαϊκή δύναμη να έχει τους δικούς της διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, σε μια έμπρακτη διαφοροποίηση από την Ουάσινγκτον. Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι κάθε άλλο παρά έτοιμοι είναι να ακολουθήσουν τον Μπάιντεν σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς με τον Πούτιν.
Ετσι αργά αλλά σταθερά, κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνον η διαπραγμάτευση Κρεμλίνου – Λευκού Οίκου θα συνεχιστεί ως μονόδρομος, αλλά και ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό ορίζοντα.
Στη βαριά σκιά της πανδημίας, με το κόστος της παγκόσμιας ανάκαμψης να αναθεωρείται συνεχώς προς τα επάνω, η παράταση και πολύ περισσότερο η κλιμάκωση στην κρίση της Ουκρανίας προβάλλει ως απειλή των ζωτικών συμφερόντων και των δύο πλευρών.
Σε έναν πόλεμο φθοράς, είναι αυτονόητο ότι υπάρχει κόστος και για τις δύο πλευρές και επιπλέον ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν ισχύει ότι και οι ελεγχόμενες κρίσεις καμιά φορά γίνονται ανεξέλεγκτες. Ο αποχαρακτηρισμός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως επικείμενης θυμίζει τον Χριστόφορο Κολόμβο, που, όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε πού πηγαίνει και, όταν βρήκε μπροστά του στεριά, δεν ήξερε πού έφθασε.
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
Επικοινωνία:
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com