Υγειονομικοί: Οι δέκα λόγοι της υψηλής θνησιμότητας στην Ελλάδα / On-Line πίνακες ανα χώρα

0
284

Mαζί με τους 112 νέους θανάτους που κατεγράφησαν σήμερα στη χώρα, οι συνολικοί νεκροί λόγω κορονοϊού ανέρχονται από την αρχή της πανδημίας σε 23.833. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι νεκροί θα έχουν ξεπεράσει τους 24.000.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως στο τελευταίο τρίμηνο κατεγράφησαν πάνω 7.500 θάνατοι, δηλαδή το 1/3 των θανάτων από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης, ο Ιανουάριος του 2022 ήταν ο πιο φονικός μήνας με 2.710 νεκρούς, αφού ξεπέρασε τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2021, κατά τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό 2.633 ασθενείς.

Τα τραγικά επιδημιολογικά δεδομένα στους σκληρούς δείκτες, κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τη θνησιμότητα (θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στη ημερήσια θνησιμότητα κάτι που καταγράφεται και στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με τη χώρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση.


(πατήστε Play και δείτε on-line αναλυτικά τον πίνακα)

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην 5η θέση στον κόσμο όσον αφορά τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε χώρες που έχουν πληθυσμό πάνω από 1 εκατομμύριο.

(πατήστε Play και δείτε on line αναλυτικά τον πίνακα)

Οι πίνακες που παρουσιάζονται είναι δυναμικοί και αφορούν την κατάταξη των χωρών, με τελευταία μέρα παρατήρησης τις 2 Φεβρουαρίου 2021.

ΠΟΕΔΗΝ: Οι 10 λόγοι για τον υψηλό αριθμό νεκρών

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, καταγράφει 10 λόγους για τους οποίους παρατηρείται ειδικά το τελευταίο διάστημα τόσο μεγάλος αριθμός νεκρών, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση και τις αποφάσεις της.

Αναλυτικά οι λόγοι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

Πρώτος λόγος: Επικοινωνιακή διαχείριση. Ατομική ευθύνη.

Η διασπορά του κορωνοϊού κατά την κυβέρνηση είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης αν και οι πολίτες επέδειξαν αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην πλειονότητά τους με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.

Δεύτερος λόγος: Κατάρρευση του ΕΣΥ

Υπήρχε χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας να ενισχυθεί το ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία με προσωπικό και χρηματοδότηση με δεδομένο ότι πια δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Δεν το έπραξαν γιατί δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το έδειξαν από την πρώτη στιγμή. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έχει αφεθεί στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών. Τα τεστ δεν συνταγογραφούνται. Ο ΕΟΔΥ άφαντος. Η διατίμηση είναι 30 ευρώ, ακριβότερη από την πραγματική τιμή. Δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και οι ασθενείς δεν παρακολουθούνται στην κοινότητα. Τα Νοσοκομεία χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ελλείψεις ακόμη και στην παροχή οξυγόνου, υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα.

Τρίτος λόγος: Έλλειψη κλινών ΜΕΘ

Το 75% των ασθενών καταλήγουν σε απλές κλίνες εκτός ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι εισάγονται στις ΜΕΘ πολλές ημέρες μετά τη διασωλήνωση όταν η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Λειτουργία αυτοσχέδιων ΜΕΘ. Υποστελέχωση των ΜΕΘ και μάλιστα με μη εξειδικευμένο προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ που καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας σε εξοπλισμό και προσωπικό δεν ξεπερνάνε τις 700 στη χώρα μας από 3.000 που έπρεπε να είναι με βάση τα διεθνή στάνταρ.

Τέταρτος λόγος: Προστασία του ιδιωτικού τομέα

Επίταξαν υποτίθεται 650 κλίνες απλές για περιστατικά κορωνοιού και κοροϊδεύουν τον κόσμο! Είναι γεμάτες κάθε φορά οι μισές και πληρώνονται για όλες. Νοσηλεύουν περιστατικά χαμηλής βαρύτητας και δεν νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ που διαθέτουν. Φιάσκο η επίταξη ιδιωτών γιατρών για τα νοσοκομεία.

Πέμπτος λόγος: Σχέδια ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας

Όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, την κατάργηση – συγχώνευση υγειονομικών μονάδων, κάτι που ακόμα και τώρα Πρωθυπουργός και αρμόδιοι Υπουργοί δεν το κρύβουν πως θα το ενισχύσουν. Όταν έχουν στοχοποιήσει υπηρεσίες για ιδιωτικοποίηση και υγειονομικές μονάδες για κατάργηση και συγχώνευση επιδιώκουν την απαξίωσή του για να υλοποιηθούν ευκολότερα τα σχέδιά τους.

Έκτος λόγος: Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ παρά την πανδημία. Μακράν το χαμηλότερο από τις χώρες της Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός του έτους 2022 των νοσοκομείων κουτσουρεμένος. Ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων κοντά στο 1 δις ευρώ. Πολλά νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν διαθέτουν επάρκεια σε οξυγόνο που είναι η ζωή των ασθενών με κορωνοϊό.

Έβδομος λόγος: Κούραση του προσωπικού

Το εναπομείναν ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό δεν είναι μηχανές να εργάζονται ακατάπαυστα δύο χρόνια χωρίς σταματημό. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς μεταξύ αυτών και διασωληνωμένοι. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι κλπ) παρακολουθούν περιστατικά κορωνοιού.

Το υγειονομικό προσωπικό στην αρχή αντιμετωπίστηκαν ως «ήρωες». Τώρα νοιώθουν την έντονη στοχοποίηση από την μεριά της κυβέρνησης. Αχρείαστη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, μη επίλυση δίκαιων κλαδικών αιτημάτων (ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, άρση αναστολών εργασίας, εργατικό ατύχημα).

Όγδοος λόγος: Κατάρρευση εμβολιαστικού προγράμματος

Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα να εμβολιαστούν. Στοχοποίησε τους επιφυλακτικούς πολίτες προβάλλοντας την ατομική ευθύνη. Ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίθηκε στις εμβολιαστικές ανάγκες. Δεν εφαρμόσθηκαν προγράμματα εμβολιασμού πόρτα – πόρτα. Άτομα με ειδικές ανάγκες αιτούνται ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό κατ’ οίκον χωρίς ανταπόκριση. Άστοχοι χειρισμοί των υγειονομικών αρχών για συγκεκριμένα εμβόλια εταιρειών. Λάθος μηνύματα για τους εμβολιασμένους πολίτες ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στη χώρα μας με 11 εκατ. κατοίκους να έχουμε 7.317.910 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μόνο 4.873.284 να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση

Ένατος λόγος: Άστοχες προβλέψεις «ειδικών» για την πανδημία

Αποπροσανατολισμός των πολιτών με τις άστοχες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Το καλοκαίρι προέβλεπαν το τέλος της πανδημίας και το πληρώνουμε με εκατόμβες νεκρών και τώρα προβλέπουν ξανά το τέλος της πανδημίας με 100 θανάτους την ημέρα. Οι σοβαροί επιστήμονες που ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας εξαφανίστηκαν γιατί διέβλεπαν την εξέλιξη με την εγκατάλειψη του ΕΣΥ. Η ενημέρωση πια πέρασε στους επιστήμονες της ατομικής ευθύνης. Ότι βολεύει την κυβέρνηση.

Δέκατος λόγος: Αδιόρθωτοι

Κανονικά θα έπρεπε να μαθαίνεις από τα λάθη σου και έστω και αργά να τα διορθώνεις. Η κυβέρνηση εδώ είναι αδιόρθωτη. Οι ΜΕΘ είναι πολυτέλεια κατά τον Πρωθυπουργό. Ανακοινώνονται απολύσεις αντί για προσλήψεις. Επιμονή στις αναστολές εργασίας.


tvxs


Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

Επικοινωνία:

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here