Σύμπτωση απόψεων Πούτιν – Σι κατά του ΝΑΤΟ

0
184

Aυξάνεται συνεχώς η ένταση στις σχέσεις Δύσης – Μόσχας για το ουκρανικό με τις συζητήσεις μεταξύ ηγετών να συνεχίζονται, όπως επίσης η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ υπέγραψαν σε… θερμότατο κλίμα κοινή δήλωση, καλώντας το ΝΑΤΟ «να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις του Ψυχρού Πολέμου», να αποκλείσει την επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη και «να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία των πολιτισμικών και πολιτιστικών-ιστορικών τους προτύπων και την ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών αντικειμενικά και δίκαια».

Κατήγγειλαν το σχηματισμό μπλοκ ασφαλείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κι επέκριναν τη σύναψη του αμυντικού συμφώνου Aukus μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αποτρέψουν «έγχρωμες επαναστάσεις» και εξωτερικές παρεμβάσεις και δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τον στρατηγικό συντονισμό.

Η Κίνα ξεκαθάρισε πως «κατανοεί και υποστηρίζει τις προτάσεις που υποβάλλει η Ρωσική Ομοσπονδία για το σχηματισμό μακροπρόθεσμων, νομικά δεσμευτικών, εγγυήσεων ασφαλείας στην Ευρώπη», όπως γράφει η δήλωση, που αναφέρεται επίσης στις ανησυχίες της ασιατικής χώρας σχετικά με τις εμπορικές συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή της.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις «πρωτόγνωρης ποιότητας» σχέσεις της χώρας του με την Κίνα κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στο Πεκίνο με αφορμή του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πούτιν έκανε λόγο για «ένα παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του». και για διμερείς μας σχέσεις που «προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας»

Απευθυνόμενος στον ομόλογό του είπε ότι η Ρωσία έχει ετοιμάσει μια νέα συμφωνία για να παρέχει στην Κίνα 10 δισεκατομμυρία κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσική Άπω Ανατολή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν «νέες λύσεις» για την παροχή υδρογονανθράκων στην Κίνα. Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες, κυρίως στον στρατηγικό τομέα του φυσικού αερίου.

Ερντογάν: ΗΠΑ και Δύση δεν βοηθούν, Τουρκία και Ισραήλ μπορούν

Η σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών είναι η πρώτη διά ζώσης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κι η 38η από το 2013. Στη συνέχεια ο Πούτιν θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών ως «φίλος της Κίνας». Μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο θα ταξιδεύσει στην Τουρκία, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν από το Κίεβο, όπου έφτασε με πλούσια διπλωματική ατζέντα, ακροβατώνταςστο τεντωμένο γεωπολιτικό «σχοινί» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Σήμερα ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν και χώρες της Δύσης δεν βοήθησαν να επιλυθεί η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που να είναι κατάλληλοι για να την επιλύσουν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του και την… προσφορά να μεσολαβήσει η γειτονική χώρα στην κρίση και να φιλοξενήσει συνάντηση των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφής του, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ρώσου Πούτιν στην Τουρκία, η οποία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ε.Ε.

Τέλος, δήλωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία θα είναι στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Χέρτσογκ και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας παροχής φυσικού αερίου με το Ιράκ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


εφσυν


Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

Επικοινωνία:

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here