Νέγκα, Κότσιρας,Στάνκογλου, Βουλγαράκη, Σελεμίδου και Κυραμαργιός μιλούν για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συναυλία για το Σεφέρη στο Ηρώδειο

0
322

Στα υπέροχα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη που έγιναν τραγούδια είναι αφιερωμένη η μουσική παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» είναι ο τίτλος της ξεχωριστής αυτής μουσικής βραδιάς που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα Έλληνα ποιητή.

 

Από το ποίημα «Άνοιξη μ.Χ.» ο τίτλος μας. «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» και σιγοτραγουδώντας «ανάμεσα στην ισημερία της άνοιξης και την ισημερία του φθινοπώρου» ποιήματα του πρώτου νομπελίστα ποιητή μας, συντονιζόμαστε με το εύρωστο πνεύμα αισιοδοξίας, υπομονής και παρότρυνσης που διατρέχει το σεφερικό έργο. Συντονιζόμαστε με αυτό το «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», κρατώντας κι εμείς τη ζωή μας όπως κράτησε ο ποιητής τη δική του: «ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή».

Ερμηνευτές πρώτης γραμμής, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, η Παυλίνα Βουλγαράκη η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Παντελής Κυραμαργιός, θα τραγουδήσουν ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία έχουν απευθυνθεί στο συναίσθημα του κόσμου και ως τραγούδια με μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και νεότερων συνθετών.

Της πρώτης γραμμής κι ο Γιάννης Στάνκογλου θα αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή στα τραγούδια που περιλαμβάνουν αφήγηση και θα αποδώσει αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία θα συνδέουν τα τραγούδια μεταξύ τους και θα σκιαγραφούν για το κοινό την προσωπικότητα του ποιητή. Τη συναυλία θα διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ) Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς μίλησαν για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση

 

Γιάννης Κότσιρας

Η Ελλάδα είναι γεμάτη με τον πλούτο των ποιητών. Μέσα από τις νότες των σπουδαίων μελωδών γνωρίσαμε την ποίηση, την οποία ακολουθούμε πλέον και χωρίς μουσική υπόκρουση. Όμως ανάμεσα στους ποιητές μας, πάντα κάποιοι θα ξεχωρίζουν. Ο Γεώργιος Σεφέρης είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις. Λόγος λαϊκός, καθημερινός, ακόμη και σουρεαλιστικός κάποιες φορές, υμνεί τον έρωτα, την Ελλάδα και όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Είναι τιμή και “παράσημο” για κάθε ερμηνευτή, να συμμετέχει σε τόσο σπουδαία συναυλία.

Γιώτα Νέγκα

Τραγουδώντας τον αιώνιο λόγο του Γιώργου Σεφέρη νιώθω πως τα βαθιά του νοήματα τα αναγνωρίζει η ψυχή μου σαν να ήταν πάντα κομμάτια της ύπαρξής μου. Νιώθω ανάταση και υπερηφάνεια. Μέσα  από την ποίησή του είναι σαν να βγαίνει στην επιφάνεια η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Νιώθω ευθύνη και ευλογία γι αυτήν την τεράστια κληρονομιά!!!

Παυλίνα Βουλγαράκη

Είναι πολύ σημαντική στιγμή για εμένα κι αισθάνομαι συγκίνηση.

Ο Γιώργος Σεφέρης τάραξε και συγκλόνισε το οικοδόμημα της ποίησης ανοίγοντας νέους δρόμους. Από τα πρώτα του κιόλας  κείμενα χάνεται το αυτάρεσκο «εγώ» της εποχής και κυριαρχεί το «εμείς» ακόμα και στις πιο εσωτερικές κι εξομολογητικές στιγμές του. Πρωτοπόρος της νεοελληνικής ποίησης, απαλλάχθηκε από τα πάθη, το πομπώδες ύφος και την ομοιοκαταληξία της μέχρι τότε ποίησης κι έγινε πιο χαμηλόφωνος, με λιγότερο περίτεχνα σχήματα, περισσότερο υπαινικτικός. Αυτή η κουβέντα είναι τεράστια βέβαια.

Δήμητρα Σελεμίδου

Αισθάνομαι μεγάλη ευλογία που καλούμαι να ερμηνεύσω μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη πλάι σε καλλιτέχνες που θαυμάζω πολύ, υπό τους ήχους της υπέροχης Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με την οποία πάντοτε ονειρευόμουν να συμπράξω. Η συνθήκη που διαμορφώνεται μοιάζει ιδανική – με ωθεί να ξεπερνώ το δέος που όλοι νιώθουμε μπροστά στον λόγο των σπουδαίων ποιητών μας, να συνειδητοποιώ την ομορφιά, τον οικουμενικό χαρακτήρα και τη διαχρονικότητά κάθε στίχου.

Παντελής Κυραμαργιός

Η συμμετοχή κάθε καλλιτέχνη σε αυτό το αφιέρωμα είναι μια ευκαιρία για ένα βαθύ κοίταγμα προς τα μέσα. Μια επιστροφή στο κέντρο. Στο κέντρο της τέχνης και του εαυτού μας. Είναι μαγικός ο λόγος του Σεφέρη και κουβαλά τα μυστικά του σύμπαντος. Κι εμείς καλούμαστε να τον ερμηνεύσουμε. Είναι η ώρα που υπηρετούμε με ευλάβεια την τέχνη που αγαπάμε στην ύψιστη μορφή της.


, Νέγκα, Κότσιρας,Στάνκογλου, Βουλγαράκη, Σελεμίδου και Κυραμαργιός μιλούν για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συναυλία για το Σεφέρη στο Ηρώδειο, INDEPENDENTNEWS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here