Κομισιόν / Ανησυχία για τα «ηχητικά κανόνια» κατά προσφύγων στον Έβρο

Αποστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση πήρε η Κομισιόν για την χρησιμοποίηση κανονιών ήχου από στα σύνορα του Έβρου. Η Κομισιόν επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν θα λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος φύλαξης των συνόρων κάθε χώρας είναι αρμοδιότητα της χώρας», αλλά τα «μέτρα που λαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι αναλογικά και πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους νόμους περί ασύλου της ΕΕ».

Ελληνική Αστυνομία / Διεθνές θέμα η χρήση του «ηχητικού κανονιού» κατά προσφύγων

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις αναφορές των διεθνών μέσων με ανησυχία καθώς τα «κανόνια ήχου» χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της διέλευσης των συνόρων στην Ελλάδα και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπο της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γιάνς, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε ότι «ενώ η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τοποθέτηση των υποδομών στα σύνορα είναι ευθύνη των κρατών μελών, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Τόνισε μάλιστα ότι «οι νόμοι ή τα μέτρα που λαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι αναλογικά και πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους νόμους περί ασύλου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης».

Επισήμανε επίσης ότι η Κομισιόν «στο πλαίσιο του Νέου Συμφώνου (για τη μετανάστευση και το άσυλο), προτείνει ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων γρήγορων και δίκαιων διαδικασιών και ενός μηχανισμού παρακολούθησης στα εξωτερικά σύνορα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ».

Αστυνομικοί κατά κυβέρνησης / «Hχητικό κανόνι» εναντίον μανάδων με παιδιά

Σύμφωνα με την εφημερίδα Brussels Times, αρκετοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Σάμι Μαχντί (CD&V), έχουν επικρίνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από την Ελλάδα κατά της άφιξης των μεταναστών και ζήτησαν τόσο από τη χώρα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν μια εξήγηση.

«Είμαι απολύτως υπέρ της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά είμαι περισσότερο υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο Μαχντί και συμπλήρωσε: «Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε όλους τους μετανάστες, αλλά να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη μετανάστευση. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με ανθρώπινο τρόπο»/

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ καταδίκασε και αυτός την εν λόγω τακτική στο Twitter γράφοντας ότι «είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ισχυρό (Πούτιν, Ερντογάν, Erdogan, Κίνα) και σκληροί έναντι του αδύναμου. Αυτή είναι η “σκληρή μας δύναμη”; Είναι αυτή η γεωπολιτική αναβίωση της Ευρώπης; Ένα “κανόνι ήχου” για να πνίξει τις κραυγές των απελπισμένων προσφύγων… και νόμιζα ότι η Ευρώπη ήταν ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Η ΑΥΓΗ