Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, ζήτησε από τον παγκόσμιο οργανισμό να συγκεντρώσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα εν μέσω έντονων βομβαρδισμών του Ισραήλ, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε την τέταρτη σύνοδό του για τις επιθέσεις του Ισραήλ χωρίς να εκδώσει δήλωση.

Μια συνοδεία φορτηγών διεθνούς βοήθειας που άρχισαν να κυλούν στη Γάζα από το Ισραήλ, Κερέμ Σαλόμ, σταμάτησε γρήγορα την Τρίτη όταν το Ισραήλ το έκλεισε ξανά, επικαλούμενη επίθεση κονιάματος στην περιοχή. “Ζήτησα από τον ΟΗΕ να εκδώσει αμέσως έκκληση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο Mansour σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

 “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς του απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να έχουμε την ανεξαρτησία του κράτους μας με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα όπου μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία.”

Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 218 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τη Δευτέρα την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 63 παιδιών και 36 γυναικών. Συνολικά 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΑ

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε την τέταρτη έκτακτη σύνοδό του σε περίπου μία εβδομάδα για την επίθεση του Ισραήλ, αλλά δεν εκδόθηκε δήλωση και οι συνομιλίες διήρκεσαν λιγότερο από μία ώρα. “Δεν κρίνουμε ότι μια δημόσια δήλωση αυτή τη στιγμή θα βοηθήσει στην αποβάθμιση”, δήλωσε η απεσταλμένη των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης, σύμφωνα με διπλωμάτη. “Όσον αφορά την περαιτέρω δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να αξιολογήσουμε εάν κάποια δεδομένη ενέργεια ή δήλωση θα προωθήσει τις προοπτικές για τον τερματισμό της βίας.” Αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν στο AFP ότι η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία – οι τρεις χώρες που πιέζουν για δράση στο Συμβούλιο – δεν έστειλαν νέα μέλη σε νέα πρόταση πριν από τις συνομιλίες.

 

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) εξέδωσε δήλωση την Τρίτη, ζητώντας επειγόντως από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση του προσωπικού και των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του στη Γάζα, “σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου”.

Η UNRWA δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν έλαβε έγκριση για κρίσιμη πρόσβαση στη Γάζα για βασικές ανθρωπιστικές προμήθειες για να βοηθήσει τους ιδιαίτερα ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των παιδιών, των ατόμων με αναπηρίες και των σοβαρών ιατρικών παθήσεων και των ηλικιωμένων. «Η UNRWA αναμένει επειγόντως την έγκριση μέσω καθιερωμένων μηχανισμών για τη διέλευση στη Γάζα», δήλωσε ο Διευθυντής Στρατηγικών Επικοινωνιών Tamara Alrifai.

Περίπου 47.000 εκτοπισμένοι πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διοικεί ο ΟΗΕ στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jens Laerke, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Άλλα 16.000 άτομα μένουν με οικογένειες υποδοχής, δήλωσε ο ΟΗΕ.