Στις 13 Νοεμβρίου 1887, η λεγόμενη Bloody Sunday ήταν η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις Ματωμένες Κυριακές της βρετανικής ιστορίας.

Τρεις νεκροί και τετρακόσιοι τραυματίες, ήταν ο απολογισμός διαδήλωσης αριστερών στο Λονδίνο κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία, η οποία καταπνίγηκε από την αστυνομία. Η λεγόμενη Bloody Sunday ήταν η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις Ματωμένες Κυριακές της βρετανικής ιστορίας.

, 13 Νοεμβρίου 1887: Bloody Sunday, INDEPENDENTNEWS

Στις 13 Νοεμβρίου 1887, οι σοσιαλιστές και οι αναρχικοί διοργάνωσαν μια μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο για να καταγγείλουν τη βρετανική πολιτική στο Ιρλανδικό ζήτημα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Τόρις (Συντηρητικών). Οι 10.000 διαδηλωτές έφθασαν στην Πλατεία Τραφάλγκαρ με πορείες από διάφορα σημεία των εργατικών συνοικιών του Ανατολικού Λονδίνου. Ανάμεσά στους διαδηλωτές ήταν και ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέα και ακτιβιστή Τζορτζ Μπέρναρ Σο.

, 13 Νοεμβρίου 1887: Bloody Sunday, INDEPENDENTNEWS
Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με 2.000 αστυνομικούς και 400 στρατιώτες, που ήταν αποφασισμένοι να μην του αφήσουν να πλησιάσουν την πλατεία. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 400 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι επικεφαλής της πορείας συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν για έξι εβδομάδες.

, 13 Νοεμβρίου 1887: Bloody Sunday, INDEPENDENTNEWS
Η «Ματωμένη Κυριακή» του 1887 ήταν η αφορμή οι διάσπαρτες αριστερές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο Κόμμα των Ουίγων (Φιλελευθέρων) και να προχωρήσουν στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος στις 27 Φεβρουαρίου 1900.
Πηγή: sansimera