«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία θα καταρρεύσει, στέκεται απέναντι στη Δημοκρατία και στηρίζει φανερά τα ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ITV των Ιωαννίνων.

«Η εφαρμογή αυτού του νόμου σημαίνει ότι 24.000 μαθητές που τώρα προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, θα μείνουν εκτός πανεπιστημίου», υπογράμμισε και εξήγησε ότι «τα ίδια παιδιά, εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και να πάρουν ένα δίπλωμα, το οποίο η κυβέρνηση καθιστά ισότιμο με το πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου». «Γίνεται ξεκάθαρο ότι στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Από την άλλη, η πανεπιστημιακή αστυνομία, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, υπάρχει στην Τουρκία του Ερντογάν», επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται υπέρ της πρότασης που οι ίδιοι οι πρυτάνεις έχουν καταθέσει, «η φύλαξη των ιδρυμάτων να γίνεται από υπαλλήλους του πανεπιστημίου, οι οποίοι να λογοδοτούν στις πρυτανικές αρχές».

«Ήταν βαθιά προσβλητική η αναφορά που έκανε στη Βουλή ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι οι πρυτάνεις είναι εθισμένοι στην απειλή της κακοποίησης», τόνισε, λέγοντας ότι «τέτοιες εκφράσεις δείχνουν δυσανεξία απέναντι στη Δημοκρατία, γιατί η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει μείνει πλέον χωρίς κανένα στήριγμα».

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας». «Η πλειοψηφία των μολύνσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, γίνεται στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση «δεν έχει πάρει μέτρα πουθενά στην Ελλάδα για την αποτροπή της διασποράς στους δύο αυτούς σημαντικούς χώρους»«Γι’ αυτό κάθε φορά εκτινάσσονται τα κρούσματα με το που χαλαρώνουν λίγο τα περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε.

«Αλλά και ο εμβολιασμός προχωρά πολύ αργά», ανέφερε, «εφόσον δεν αίρεται το καθεστώς της πατέντας, ώστε να παράγονται τα εμβόλια πιο γρήγορα και πιο μαζικά στις ευρωπαϊκές χώρες, μια πρόταση που εδώ και καιρό στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»«Ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ οι εκπρόσωποι της ΝΔ την καταψήφισαν», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ, καθώς μέχρι τώρα έχει μείνει άπραγη».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην οικονομία, επισήμανε ότι «η Ελλάδα το 2020 είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι «στις επαφές μας με τους εκπροσώπους της εστίασης, εκφράζεται ο φόβος ότι το 40% με 50% των μαγαζιών δε θα μπορέσουν να ξανανοίξουν». «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα, προτού είναι πολύ αργά: να καλύψει το κράτος τις εισφορές των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση και να εφαρμοστεί ένα σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή ενός κομματιού και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.«Πρέπει επίσης να καταργηθεί άμεσα ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος φέρνει μόνο εξώσεις και πλειστηριασμούς», πρόσθεσε.

«Το βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα είναι να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία και με καθημερινή δράση και προτάσεις, να εξασφαλίσει ότι θα νικήσει η ζωή», τόνισε και σημείωσε ότι «τα εκλογικά σενάρια που τροφοδοτεί συνεχώς η κυβέρνηση, οφείλονται στον πανικό της για τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις που έρχονται». «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι όχι απλά για να ανταποκριθούμε σε κάθε ενδεχόμενο, αλλά για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η επόμενη κυβέρνηση της χώρας», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.