​Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4 Fm Πειραιάς»:

«Ο κος Μητσοτάκης εκπλήσσει όταν τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα, τη στιγμή που όλος ο κόσμος, οι ξένοι ηγέτες , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές βρίσκουν ότι πηγαίνουμε πολύ αργά στο ζήτημα των εμβολιασμών.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2020, ο κος Μητσοτάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2 εκ πολίτες ενώ έχουν μόνο, μόλις 215 χιλιάδες.

Αυτό συμβαίνει γιατί μια χούφτα φαρμακευτικές εταιρίες διαχειρίζονται αποκλειστικά για ίδιον όφελος το ζήτημα του εμβολίου.

Από τη στιγμή που έχουμε ήδη πληρώσει μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται, η λύση θα πρέπει να είναι οι λεγόμενες ΄΄ελεύθερες΄΄πατέντες και η κινητοποίηση όλου του δυναμικού υγείας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την παραγωγή των εμβολίων.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής για τις οποίες δεν προβλέπεται καν αυτή τη στιγμή χορήγηση εμβολίων, παρά μόνο το 2020-2023.

Χρειάζονται μαζικά και δωρεάν test, ώστε να μπορούν οι λοιμωξιολόγοι να παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας, η οποία θα λέγαμε ότι δεν είναι καλή.

Συγχρόνως θα πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος των οχημάτων στα ΜΜΜ και  να αυξηθεί η πύκνωση των δρομολογίων γιατί σε συγκεκριμένες ώρες παρουσιάζεται μεγάλος συνωστισμός στο επιβατικό κοινό.

Και τέλος, να γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι σε μεγάλους χώρους εργασίας, όπου συχνά  παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΓΔΑΝΟ:

«Είναι αυτονόητη η καταδίκη της επίθεσης με γκαζάκια στο αυτοκίνητο του βουλευτή της ΝΔ κου Μπογδάνου.

Ακόμα και να διαφωνεί κάποιος μαζί του, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκηθεί βία απέναντι στον ίδιο, την οικογένειά του και την περιουσία του.

Κάτι τέτοιο αποτελεί φασιστική ενέργεια και νοοτροπία, άσχετα με τους ισχυρισμούς αυτού που το κάνει.

Υπό αυτό το πρίσμα σαν ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως δηλώσαμε την καταδίκη αυτών των γεγονότων.»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ:

«Είμαστε απολύτως σαφείς στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν συμφωνούμε με τις προτάσεις του κου Μάρδα για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων.

Αναγνωρίζουμε ότι σε ορισμένους πανεπιστημιακούς χώρους υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας αλλά θα πρέπει αυτό να λύνεται όπως σε όλη την Ευρώπη με ευθύνη των πρυτανικών αρχών.

Υπάρχει ήδη συγκεκριμένος νόμος που το προβλέπει αυτό.

Θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα και στην Τουρκία αρνούμαστε να εφαρμόσουμε αυτά που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να “λύσει” το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της κας Κεραμέως.

Να θυμίσουμε στον κο Μητσοτάκη ότι επί  υπουργίας του απολύθηκαν οι φύλακες των πανεπιστημίων και δεν γίνεται κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία να γίνεται επίκληση της αύξησης της αστυνομικής δύναμης και παρουσίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη της φύλαξης των εξωτερικών χώρων στα πανεπιστήμια ανήκει στην αστυνομία.

Τη στιγμή που λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόσληψη 1500  ένστολων ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια.

Είναι σαφέστατα καταδικαστέες συμπεριφορές σαν την πρόσφατη  με την διαπόμπευση του πρύτανη ή παλιότερα με το χτίσιμο της πόρτας του πρυτανικού γραφείου.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ:

«Ο κλάδος της εστίασης απαιτεί μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη φροντίδα γιατί ίσως είναι ο κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο από όλους.

Μια καλόπιστη συζήτηση και όχι μια ειρωνεία από την πλευρά κάποιων κυβερνητικών στελεχών περί παράδοσης των κλειδιών των επιχειρήσεών τους, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη διαφαινόμενη επιβίωση των περισσοτέρων.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε το φαινόμενο της ΄΄φυσαρμόνικας΄΄ ή του ΄΄ακορντεόν΄΄ με την μια φορά κλειστά και την άλλη ανοιχτά τα καταστήματα.

Κάτι τέτοιο αποσυντονίζει συνολικά την κοινωνία.»