Μια σειρά από χώρες δηλώνουν συμμετοχή στη διεθνή κινητοποίηση. Μέχρι στιγμής κινήσεις από 16 χώρες έχουν ήδη αποφασίσει για την διοργάνωση συλλαλητηρίων εκείνη την ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κινήσεις την Stand Up To Racism στην Βρετανία, τις United Against Hate και «United against racism and fascism» στις ΗΠΑ, 6000 Sardines στην Ιταλία, την Aufstehen gegen Rassismus στην Γερμανία, την Plattform für eine menschliche Asylpolitik (Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου) στην Αυστρία, την Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (Ενωμένοι Ενάντια στον ρατσισμό) στην Πολωνία.

Στην συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ για την Διεθνή Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική μέρα δράσης στις 20 Μάρτη, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη για μία μαζική απάντηση στην ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να μετατρέψει τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους ανοίγοντας τον δρόμο στην φασιστική απειλή.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της κίνησης και δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, που επεσήμανε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα διαδηλώσουμε με τους ναζί στην φυλακή. «Από την μεγάλη αυτή νίκη παίρνουμε έμπνευση για να συγκρουστούμε με τους ντόπιους Τραμπ της κυβέρνησης» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση την στιγμή που έχει φέρει καταστροφικά αποτελέσματα από την διαχείριση της πανδημίας, συνεχίζει να δίνει λεφτά για την φύλαξη των συνόρων, για όπλα και για να κρατάει τους πρόσφυγες φυλακισμένους σε στρατόπεδα σε άθλιες συνθήκες. «Στον δρόμο για τις 20 Μάρτη καλούμε σε έναν ενωτικό ξεσηκωμό, τα συνδικάτα και όλες τις κινήσεις να διαδηλώσουμε για να βάλουμε φρένο στην ρατσισμό που ανοίγει τον δρόμο στους φασίστες».

Ο Γιώργος Τσιάκαλος μίλησε για την τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα. «Για τους πρόσφυγες δεν υπάρχει η κοινωνική απομόνωση λόγω του κορωνοϊού αλλά η απομόνωση από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στοχοποιούνται ως επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία». Όπως ανέφερε η κυβέρνηση στερεί από τα προσφυγόπουλα το δικαίωμα στην εκπαίδευση, προχωράει σε απαράδεκτους αποκλεισμούς από τα σχολεία προετοιμάζοντας «σχολεία» μέσα σε στρατόπεδα, που λειτουργούν σαν γκέτο άλλων εποχών.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, εκπαίδευση για αποκλεισμένους έχει ξαναϋπάρξει στον κόσμο. « Ήταν το 1953 στην Νότια Αφρική με το σχολικό απαρτχάιντ. Αυτό το καθεστώς μιμείται η κυβέρνηση, και όλοι καταλαβαίνουμε την απειλή για την δημοκρατία μας». «Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τους αποκλεισμούς σε επίσημη πλέον πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα του 2021 να γίνει η Αφρική του 1953. Όλα τα παιδιά έχουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο χάρτης των δικαιωμάτων του παιδιού. Και για αυτό θα αγωνιστούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός από την Ε΄ΕΛΜΕ Αθήνας, έδωσε την εικόνα των τραγικών καταστάσεων που εκτυλίσσονται στα καμπ με τα παιδιά να προσπαθούν να συνδεθούν στην τηλεκπαίδευση χωρίς εξοπλισμό και ίντερνετ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί ενάντια στα προσφυγόπουλα. «Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε μάχες για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και δεν θα κάνουμε πίσω. Ξεσηκωνόμαστε κάθε μέρα από τώρα μέχρι τις 20 Μάρτη για το δημόσιο σχολείο, ένα σχολείο ανοιχτό για τα προσφυγόπουλα, για τα παιδιά που ζουν στον δρόμο, για τα παιδιά των Ρομά, για όλα τα φτωχά παιδιά που η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει. Δίνουμε την μάχη για μαζικούς διορισμούς και για ένα σχολείο προσβάσιμο σε όλους».

Στην συζήτηση τοποθετήθηκε ο Γιάννης Δελατόλας από την Νέα Υόρκη και την κίνηση «United against racism and fascism». Όπως ανέφερε «απέναντι στους φασίστες που συσπειρώνονται και έφτασαν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο με την ενθάρρυνση του Τραμπ, έχουμε να οργανώσουμε την μεγάλη αντιρατσιστική πλειοψηφία που βγήκε μαζικά στους δρόμους με το κίνημα BLM και συντάραξε όλη την Αμερική και όλον τον κόσμο. Με κινήσεις σαν την 20 Μάρτη μπορούμε να προχωρήσουμε».

Τον λόγο πήραν επίσης Ιρακινοί πρόσφυγες που διαδήλωσαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη, διεκδικώντας χαρτιά και πρόσβαση στα σχολεία. «Θέλω να πάω εγώ και τα υπόλοιπα παιδιά σχολείο» ανέφερε ο μικρός Αλί από το Ιράκ. Η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια στο τμήμα ΕΜΜΕ, έδωσε την εικόνα από το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές θα είναι κομμάτι της καμπάνιας για τις 20 Μάρτη για να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Την συνέντευξη τύπου έκλεισε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του σωματείου του ΓΝΑ Γεννηματάς και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, που μίλησε για την υποκρισία της κυβέρνησης που αφήνει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα και τους στερεί την πρόσβαση στην υγεία με την στέρηση του ΑΜΚΑ. Όπως ανέφερε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μένουν μόνο οι μέρες της εφημερίας για να μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία ενώ τα παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν απέναντι σε όλες τις πιθανές ασθένειες. Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την Covid -19, επεσήμανε ότι ιδίως για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι στον αέρα την στιγμή που σε άλλες χώρες εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα ως ευπαθείς ομάδες. «Ως υγειονομικοί δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε τα νοσοκομεία όρθια και θα είμαστε στις 20 Μάρτη για να απαιτήσουμε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία»

, ΚΕΕΡΦΑ: 20 Μάρτη – Διεθνής μέρα ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, INDEPENDENTNEWS

20 Μάρτη – Οι κινήσεις που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη διεθνή μέρα δράσης

• 6000 Sardine, Italy

• Aufstehen gegen Rassismus (Stand Up Against Racism), Germany

• Comité 21 Maart (21 March Committee), The Netherlands

Crida Contra el Racisme i el feixisme, València

Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination (United against Racism and Discrimination), Denmark

• Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır (We’re all migrants – No to racism platform), Turkey

KEERFA, (Movement Against Racism and Fascist Threat), Greece

• Love Aotearoa Hate Racism, Auckland, New Zealand

Platform 21/03 against racism, Belgium

• Plattform für eine menschliche Asylpolitik, (Platform for a humane asylum policy),

Austria

• Stand Up To Racism, Britain

• Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, (Unity Against Fascism and Racism), Catalonia

• United Against Hate, USA

• United Against Racism and Fascism (UARF-NYC), New York City, USA

• United Against Racism, Ireland

• Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (United Against Racism), Poland

Δηλώσεις από τις κινήσεις

Βρετανία: Weyman Bennett, Stand Up To Racism

Στη Βρετανία, η κυβέρνησή μας πρωτοστάτησε στη δολοφονική καταστροφή που επήλθε από τον χειρισμό της πανδημίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τραγικό αποτέλεσμα με τους θανάτους να έχουν φτάσει πλέον πάνω από 100.000. Ανάμεσα σε αυτούς τους θανάτους ο αριθμός των μαύρων και των εθνοτικών μειονοτήτων είναι δυσανάλογα μεγάλος. Αυτό το γεγονός εξέθεσε τον θεσμικό ρατσισμό που είναι βαθιά ριζωμένος στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, και φάνηκε περίτρανα και από το ιστορικό κίνημα #BlackLivesMatter που ξέσπασε από τις ΗΠΑ και πυροδότησε ένα ισχυρό παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα. Στη Βρετανία, οι φασίστες και η ακροδεξιά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέσα από τις μαζικές καμπάνιες του κινήματος, αλλά η εντατικοποίηση του κρατικού ρατσισμού και του «εχθρικού περιβάλλοντος» που επιδιώκει το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον παρέχει το έδαφος για να αναπτυχθούν ξανά αυτές οι δυνάμεις.

Η Ημέρα κατά του Ρατσισμού των Ηνωμένων Εθνών και η συντονισμένη δράση πολλών χωρών και κινημάτων έρχεται σε μια έντονη, βαθιά πολωμένη στιγμή για τους αντιρατσιστές σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να συναντηθούμε σε μια ισχυρή επίδειξη αντιρατσιστικής δύναμης και ενότητας σε μια σημαντική ημέρα για την οικοδόμηση ένας κόσμος κατά του ρατσισμού και του φασισμού .

ΗΠΑ: Elise Bryant και Virginia Rodino για την United Against Hate

«Αντιμετωπίζουμε τεράστιες απειλές από το κίνημα της λευκής ανωτερότητας και της ακροδεξιάς που μεγαλώνει, όπως μαρτυρούν οι επιθέσεις εναντίον των καταπιεσμένων μειονοτήτων και η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ο Τραμπισμός δυστυχώς δεν θα τελειώσει με την προεδρία του Τραμπ. Αλλά οι ακροδεξιοί είναι μειοψηφία. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενωθούμε τώρα για να σταματήσουμε την άνοδο του ρατσισμού, του φασισμού και του μίσους. Θα ξεσηκωθούμε στις 20 Μαρτίου, σημαδεύοντας την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη του Ρατσισμού και θα στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης, ειρήνης και αγάπης σε όλα τα διεθνή κινήματα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. »

Ιταλία: Κίνηση 6000 Sardines

Η Ιταλία παίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, και η πολιτική που ακολουθείται κινδυνεύει να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη Μεσόγειο όσο και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι.

Παλεύουμε για να βάλουμε τον σεβασμό για την ανθρωπότητα και τους ανθρώπους πάνω από τα έθνη ή ακόμα χειρότερα το χρώμα του δέρματος.

Οι φασίστες και οι ρατσιστές σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται μεταξύ τους για την αύξηση της κοινωνικής και εθνοτικής ανισότητας και των διακρίσεων. Ήρθε η ώρα να το σταματήσουμε. Χρειάζεται με ίση, αν όχι μεγαλύτερη, δύναμη να ενωθούμε μαζί για να δείξουμε ότι το να είσαι άνθρωπος είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο.

Το μόνο σύνορο που πρέπει να κλείσει είναι αυτό που οι φασίστες και οι ρατσιστές θέλουν να περάσουν για να μπορέσουν να φανούν σαν επιλογή στα μάτια της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα είμαστε μέρος της πορείας στις 20 Μαρτίου.

Γερμανία: Christine Buchholz, Aufstehen gegen Rassismus

Οι ρατσιστικές επιθέσεις και η βία έχουν επίσης αυξηθεί πολύ στην Γερμανία. Αυτοί που οπλίζουν το χέρι των δραστών με την ρατσιστική ρητορική κάθονται στα έδρανα του κοινοβουλίου στην Γερμανία. Ο στόχος της κίνησής μας είναι να σταματήσουμε το AFD και να τσακίσουμε την εθνικιστική και αντιδημοκρατική πολιτική του.

Η εναλλακτική μας είναι η αλληλεγγύη! Ιδίως στην περίοδο της πανδημίας

Γι’ αυτό συμμετέχουμε στις δράσει για την Διεθνή Μέρα ενάντια στον Ρατσισμό στην Γερμανία και παγκόσμια και καλούμε σε μία σειρά από δράσεις ενάντια στην προπαγάνδα του αποκλεισμού, του στιγματισμού, της ισλαμοφοβίας, του αντισημιτισμού, του μίσους εναντίον των Ρομά και κάθε άλλης μορφής ρατσισμού.

Όχι στη ρητορική των αποδιοπομπαίων τράγων που επιδίδονται οι ναζί και οι ρατσιστές!

Αυστρία: David Albrich, Plattform für eine menschliche Asylpolitik (Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου)

Αντιμετωπίζουμε ανησυχητικά νέα στην Αυστρία – την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μια μαζική (πιθανότατα 10-20.000) συγκέντρωση από αρνητές του κορωνοϊού και νεοναζί στη Βιέννη. Αυτή τη φορά ο κύριος ομιλητής είναι ο Herbert Kickl, ο «υπουργός προπαγάνδας» και πρώην υπουργός Εσωτερικών του φασιστικού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ). Το FPÖ κινητοποιεί επίσημα τη βάση του για αυτήν τη συγκέντρωση. Ο Κίκλ είπε: «Θα αφήσω τα όρια των τειχών του κοινοβουλίου και θα συμμετάσχω στην συγκέντρωση την Κυριακή». Προφανώς το βλέπουν ως ευκαιρία να σχηματίσουν μια φασιστική πτέρυγα που θα δρα στον δρόμο. Τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον και τις Κάτω Χώρες επιβεβαιώνουν την ανάλυσή τους.

Εμείς, το« Plattform für eine menschliche Asylpolitik »(Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου) επιχειρηματολογούμε για ένα ευρύ ενωτικό μέτωπο που θα περιλαμβάνει όλες τις αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Μια βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αντιρατσιστές σε πολλές χώρες είναι το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την απειλή που δημιουργεί η ρατσιστική διαίρεση και τα δεξιά κινήματα, και να αντιταχθούμε στις προσπάθειες των φασιστών και της ακροδεξιάς να τα κεφαλαιοποιήσουν. Η ΚΕΕΡΦΑ στην Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο προς τα εμπρός. Η Ημέρα δράσης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ρατσισμού και το διεθνές δίκτυο που οργανώνεται γύρω από τις 20 Μάρτη είναι κρίσιμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολωνία: Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (Ενωμένοι Ενάντια στον ρατσισμό)

Στην Πολωνία, οι φανταστικές διαδηλώσεις που σάρωσαν την χώρα για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση έχουν φέρει πλήγμα στην ακροδεξιά. Οι φασίστες προσπάθησαν – ανεπιτυχώς – να επιτεθούν στις διαδηλώσεις. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν πια να αντιληφθούν την απειλή που εκπροσωπούν οι φασίστες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καυχιέται ότι εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την είσοδο των προσφύγων στη χώρα. Αυτή η ρατσιστική προπαγάνδα οδηγεί σε βίαιες επιθέσεις εναντίον εθνοτικών μειονοτήτων.

Κάθε επιτυχία που σημειώνουν οι φασίστες και οι ρατσιστές σε μια χώρα τους ενισχύει σε άλλες, αλλά και κάθε ήττα τους αποδυναμώνει παντού. Γι ‘ αυτό η διεθνής απάντηση στο ρατσισμό και το φασισμό είναι τόσο ζωτικής σημασίας. Γίνετε μέλος της ημέρας δράσης στις 20 Μαρτίου!

Ισπανία: Mediterranea Saving Humans Barcelona & 6000 Sardine Barcelona

Οι τελευταίες εκλογές στην Ισπανία έδειξαν ότι το Vox (λαϊκιστικό κόμμα Altright) κερδίζει ψήφους και αυξάνει την επιρροή του στον δημόσιο λόγο.

Στη Βαρκελώνη υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις επερχόμενες εκλογές για την καταλανική κυβέρνηση στις 14 Φεβρουαρίου.

Γνωρίζουμε ότι το χέρι και το κεφάλι που κινεί αυτό το δεξιό κίνημα γεννιέται από ένα κεντρικό σημείο και αναπτύσσεται σαν χταπόδι, επεκτείνεται μέσω των social media και εκμεταλλεύεται τους φόβους των ανθρώπων. Εάν οι ρατσιστές ενωθούν, πρέπει εμείς επίσης να είμαστε ενωμένοι και οργανωμένοι και να δείξουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν τον έλεγχο των δρόμων μας, ότι δεν θα υποχωρήσουμε.

Στις 20 Μαρτίου καλούμε όλους να διαδηλώσουν! Κατά του ρατσισμού, κατά του φασισμού: No passaran!

Ισπανία: Maria Dantas, Unity Against Fascism and Racism (Catalonia)/ Brazilian Women Against Bolsonaro / Spanish Congress MP

Θυμάμαι τα φρικτά πράγματα που άκουσα και είδα στη Βραζιλία που κατέστησαν δυνατή την άνοδο του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρο. Αυτό τώρα εξαπλώνεται παντού, πιο πρόσφατα με τα αυξανόμενα ακροδεξιά κόμματα στο ισπανικό κράτος και την Πορτογαλία. Δεν είναι σύμπτωση, αλλά πολιτικό σχέδιο. Χρειαζόμαστε έναν ενωμένο διεθνή αγώνα ενάντια σε αυτήν την παγκόσμια απειλή. Έτσι, η Βαρκελώνη και πολλές άλλες πόλεις εδώ θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της 20ης Μαρτίου.

Σερβία: Tanja Vasic, Minority Initiative

Υπάρχουν καθημερινές περιπτώσεις ρατσισμού και βίας κατά των Ρομά σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύουμε στην ετοιμότητα των πολιτών και των θεσμών σε όλη την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις και τον ρατσισμό και ελπίζουμε ότι η αλληλεγγύη που ενέπνευσε το κίνημα Black Lives Matter θα αντιμετωπίσει τον ρατσισμό κατά των Ρομά στην Ευρώπη, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή για τους ανθρώπους που υφίστανται διαχρονικά τον ρατσισμό.

Δανία: Lene Junker, United against Racism and Discrimination

Στη Δανία αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα για τις μειονότητες, ειδικά για τους πρόσφυγες που η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και τα δεξιά κόμματα έχουν μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο. Η Δανία είναι η μόνη χώρα, που τώρα θέλει να στείλει τους Σύριους πρόσφυγες πίσω σε βασανιστήρια και καταστολή αποσύροντας την άδεια παραμονής 900 Συρίων.

Το ρατσιστικό Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα καταρρέει και είναι πολύ αδύναμο. Αλλά οι περισσότερες από τις πολιτικές τους έχουν υιοθετηθεί από τα mainstream κόμματα, οπότε ακολουθείται η ίδια ρατσιστική πολιτική όπως οι «νόμοι γκέτο». Ταυτόχρονα, ένα νέο δεξιό κόμμα αναπτύσσεται και κερδίζει έως και 10% στις δημοσκοπήσεις.

Στις 20 Μαρτίου συσπειρωνόμαστε και διαδηλώνουμε αντιρατσιστές, εθνοτικές μειονότητες, συνδικάτα και αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες στην Κοπεγχάγη, το Ώρχους και την Οντένσε.

Ιρλανδία: United Against Racism

Η Ιρλανδία στέκεται αλληλέγγυα σε όλες τις αντιρατσιστικές καμπάνιες παγκόσμια. Οι κοινές και μοναδικές μας εμπειρίες, καθιστούν πολύ σημαντικό το να οικοδομήσουμε ισχυρές καμπάνιες κατά του ρατσισμού, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.