Βλέπω νέα παιδιά να κατεβαίνουν στη πορεία με τις μάσκες τους και σκέφτομαι ότι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας, όπως άλλωστε ξεκάθαρα προκύπτει και από το Σύνταγμα, είναι το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν.
Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα μας λέει ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επιβάλει περιορισμούς δικαιωμάτων. Δεν περιορίζεται όμως εκεί. Η πρακτική της έχει και άλλο ένα συστατικό στοιχείο: νομοθετεί σαν να μην υπάρχει πανδημία. Πιο κραυγαλέο (και πρόσφατο) παράδειγμα η απαράδεκτη απόφαση για απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων ενώ φέρνει στη Βουλή ένα – καθόλου επείγον ή σχετιζόμενο με την πανδημία – νομοσχέδιο για την Παιδεία στο οποίο αντιδρούν σχεδόν όλοι όσοι επηρεάζονται από αυτό.
Επικαλείται δηλαδή την πανδημία για να εξαφανίσει τις αντιδράσεις. Για να τις απαγορεύσει. Αυτό, εκτός από πρωτάκουστο, είναι και ανέντιμο και επικίνδυνο.
Αν η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει, ότι ο στόχος της είναι η προστασία της υγείας και όχι το να νομοθετεί ακραία νομοσχέδια μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς αντιδράσεις, δεν έχει παρά να σταματήσει να φέρνει τέτοια νομοσχέδια. Να φέρει τέτοια νομοσχέδια όταν μπορούν να υπόκεινται στη κανονική δημοκρατική διαδικασία που εμπεριέχει και διαδηλώσεις και άλλες μορφές αντίδρασης.
Να σταματήσει λοιπόν την οργανωμένη επίθεση στη νεολαία που συνεχίζει με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Να σταματήσει την διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων που γίνεται με τα απανωτά αντεργατικά νομοσχέδια και ρυθμίσεις.
Να σταματήσει την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Να σταματήσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων για άσχετα ζητήματα.
Γιατί αν δεν τα σταματήσει αυτά, όλα όσα λέει ότι αποφασίζει με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας είναι προσχηματικά.
Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα, ούτε σε γύψο.