Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού»:

Αυθαιρεσίας Εγκώμιον: Το κατά Μαρκόπουλον δημαρχοκεντρικό μοντέλο

Αυθαίρετη, μη σύννομη τόσο με τη δασική όσο και με την περί ναοδομίας νομοθεσία, και μη προβλεφθείσα ως μη επιτρεπόμενη από τη Διαχειριστική Μελέτη του Άλσους Βεϊκου, που ενέκρινε ο δήμος Γαλατσίου το 2015, είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του προκάτ ναΐσκου στο Άλσος Βεΐκου.

Έτσι απάντησε χωρίς περιστροφές, σε ερωτήσεις συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Ιανουαρίου 2021, ο ίδιος ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο, καθώς δεν ενημέρωσε ούτε καν τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα νομιμοποιήσει το αυθαίρετο σε λίγο καιρό και πρόσθεσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το οικονομικό κόστος της κατεδάφισης, εφόσον το αυθαίρετο κριθεί κατεδαφιστέο.

Όλ’ αυτά στο πλαίσιο της αντίληψής του για τη διαχείριση των κοινών της πόλης, το κατ’ αυτόν «δημαρχοκεντρικό μοντέλο», όπως το διατύπωσε στην ομιλία του.

Αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την αμήχανη σιωπή των συμβούλων της διοίκησης, όσο και τη σύσσωμη οργισμένη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, πλην της Ελ. Ζέρβα, καθώς και την επισήμανση ότι δίνει ένα πολύ κακό παράδειγμα τόσο στους δημότες όσο και σε μελλοντικούς αυτοδιοικητικούς της πόλης.

Κάτι έχει καταλάβει λάθος ο δήμαρχος. Ούτε ο αιρετός «άρχων» είναι αυτοκράτωρ υπεράνω νόμων και θεσμών ούτε και η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι «ενός ανδρός αρχή», του τύπου «αποφασίζομεν και υλοποιούμεν». Η λογική Τραμπ δεν είχε καλή κατάληξη, όπως όλοι γνωρίζουμε. Καλό είναι να το θυμάται κάθε επίδοξος μιμητής του πρώην πλανητάρχη.

Εμείς από την πλευρά μας θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση όχι μόνο των νομίμων αλλά και των δικαίων αυτής της πόλης. Το Άλσος Βεϊκου όπως και οι δασικές εκτάσεις στις παρυφές της πόλης μας, είναι το οξυγόνο αλλά και η βιωμένη ιστορία των κατοίκων της. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα καταχράται, όσο «ισχυρός» κι αν θεωρεί ότι είναι.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγγέλικα Σαπουνά

Νίκος Χωριανόπουλος

 

Σύντομο ιστορικό

Ένα σύντομο ιστορικό καταθέτει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» Αγγέλικα Σαπουνά:

Την περασμένη εβδομάδα οι επισκέπτες του Άλσους Βεϊκου στο Γαλάτσι ανακάλυψαν μετ’ εκπλήξεως ότι ένα προκάτ εκκλησάκι είχε στην κυριολεξία φυτευτεί μέσα στο Άλσος.

Όπως πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια, η εγκατάσταση αυτή έγινε από συνεργείο με εντολή δημάρχου, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς, ούτε το δημοτικό συμβούλιο ή το διοικητικό συμβούλιο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Γαλατσίου, που εποπτεύει τη λειτουργία του Άλσους Βεϊκου, και χωρίς προέγκριση και άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Η αποφυγή της ενημέρωσης δεν έγινε τυχαία, αφού η εγκατάσταση αυτή δεν είναι νόμιμη: Η περιοχή είναι δασική και αναδασωτέα, η Διαχειριστική Μελέτη του Άλσους που ενέκρινε ο δήμος Γαλατσίου το 2015 δεν επιτρέπει τέτοιες χρήσεις και τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν υπήρξε (γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει) άδεια της Πολεοδομίας και του Δασαρχείου, δεν ενημερώθηκε καν η Ναοδομία (κατά το ν. 4495/2017). Στο δημοτικό συμβούλιο της 25/1/2021, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος (ΝΔ) απαντώντας στις ερωτήσεις των συμβούλων, παραδέχτηκε όχι μόνον το παράνομο και αυθαίρετο της όλης υπόθεσης, αλλά δήλωσε επιπλέον ότι «θα το νομιμοποιήσει» οσονούπω ασκώντας την επιρροή του όπου δει.

Δήλωσε επίσης ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του και ότι δεν θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει γι’ αυτό ούτε τα μέλη της παράταξής του. Ενημέρωσε το ΔΣ ότι έχει ήδη δεχτεί μήνυση από το Δασαρχείο, ύστερα από καταγγελία κατοίκων και ανέλαβε να πληρώσει ότι χρειαστεί από την τσέπη του σε περίπτωση που το κτίσμα κριθεί κατεδαφιστέο… Πιστεύει όμως ότι δεν θα χρειαστεί!

Ως προς το σκοπό της αυθαίρετης αυτής κίνησης, ο δήμαρχος απάντησε ότι οι περιπατητές έχουν ανάγκη ν’ ανάβουν ένα κεράκι στον περίπατό τους στο Άλσος. Φυσικά, πολλές άλλες εικασίες και ερμηνείες κυκλοφορούν μεταξύ των κατοίκων.

Όλα αυτά είναι καταγραμμένα στα πρακτικά του ΔΣ που ηχογραφούνται.

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

Αγγέλικα Σαπουνά, δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού»