Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM 97,8»:

Για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία  και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ:

«…Για να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω και πολλά από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αλλά ελπίζω στο τέλος οι συνομιλίες να με εκπλήξουν.

Βεβαίως είναι πολύ καλό που ξεκινούν αυτές οι συνομιλίες οι οποίες είχαν σταματήσει το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και με την αποχώρησή της από αυτές.

Αυτό που εγώ επιθυμώ είναι η επικέντρωση της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην μοναδική εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα να αντικρούσει οποιαδήποτε συζήτηση περί γκρίζων ζωνών, αποστρατικοποίησης νησιών κ.λ.π.

Υπάρχει ένα ζήτημα τακτικών κινήσεων που αφορά το ποιος θα κατηγορηθεί ότι τορπιλίζει τις συνομιλίες, ποιος θα σηκωθεί πρώτος από το τραπέζι κ.λ.π. το οποίο θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα.

Αν η Τουρκία προσέρχεται στις συνομιλίες με αυτό το σκεπτικό και αυτή την επιδίωξη, κακώς κάνει.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι προσέρχονται ειλικρινώς, φυσικά με τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους λογική.

Αν δεν βρεθούν κοινά σημεία, τουλάχιστον να υπάρξει καταγραφή και ένα συνυποσχετικό, το οποίο θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Από πολιτική άποψη ,αυτή η διαδικασία, όχι μόνο δεν ακυρώνει τις κυρώσεις που ζητάμε να επιβληθούν στην Τουρκία αλλά αντίθετα θα πρέπει να επιδιώξουμε την επιβολή τους στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Αυτό ισχύει και από την νομική τους πλευρά.

Δεν μπορεί κάθε φορά να ξεχνιούνται και να ακυρώνονται πράγματα επειδή «καλή τη πίστη» προσερχόμαστε σε διάλογο.

Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για διερευνητικές συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις.

Ο κος Σαμαράς στη συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αποδεικνύει ότι όχι μόνο είναι σε λάθος γραμμή αλλά είναι σε γραμμή απομονωτισμού.

Από τη μια δηλώνει ότι θα εμποδίσει την κυβέρνηση να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, πράγμα απαράδεκτο και που αποτελεί ευθεία απειλή προς τον κ. Μητσοτάκη  και από την άλλη ζητά «υποταγή» της Τουρκίας ή αποχώρηση από τις συζητήσεις.

Αυτό προοπτικά επί της ουσίας σημαίνει σύγκρουση.

Σημαίνει ότι τα διεθνή ζητήματα θα λύνονται «εν όπλοις» και όχι με τη συζήτηση και το διάλογο.

Όποτε εμφανίστηκε η λογική του κου Σαμαρά, μας οδήγησε στην απομόνωση από τους φυσικούς μας συμμάχους και στο τέλος να υποστούμε και μια εθνική καταστροφή.

Ο κος Σαμαράς εξακολουθεί να είναι αιχμάλωτος των αντιλήψεών του.

Πάντα έτσι πολιτεύονταν και με αυτή την πολιτική οδήγησε και τη χώρα μας σε ζημίες όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Το γεγονός ότι θέλει αυτές τις απόψεις να τις επιβάλλει στο σύνολο της ΝΔ αποτελεί ζήτημα της ίδιας της παράταξης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με αυτές τις απόψεις ο κος Σαμαράς οδήγησε τη ΝΔ σε εκλογικό ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.

Εμείς σαν κόμμα δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να συζητάμε με ένα πιο οργανωμένο τρόπο στο εσωτερικό μας για αυτά τα ζητήματα.

Άλλωστε όταν άλλα κόμματα κινήθηκαν σε τέτοια κατεύθυνση, ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες δεν τους δημιούργησε κάποιο μεγάλο ρήγμα.

Θυμίζω ότι η ΝΔ κατέληξε στον καινούργιο της αρχηγό, τον κ. Μητσοτάκη , με τέσσερεις υποψηφιότητες χωρίς να διαλυθούν.

Εμάς μας απασχολεί, πηγαίνοντας προς τις Νομαρχιακές συνδιασκέψεις και προς το συνέδριο (αν υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω της πανδημίας), να αποφασίσουμε για το πολιτικό σχέδιο ,το πρόγραμμα και την ταυτότητα του κόμματος που θα μας ξαναφέρουν στην διακυβέρνηση της χώρας.

Σας θυμίζω ότι το 2014 γινόταν μια μεγάλη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ  για την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη και όμως κρατήσαμε τις ισορροπίες μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που μπήκε το ζήτημα ολοκληρωτικά.

Τις δημοσκοπήσεις και τα ευρήματά τους πρέπει να τις παίρνουμε υπόψη για να διορθώνουμε την πολιτική μας με βάση τις αξίες μας και το πρόγραμμά μας.

Όλα τα άλλα, είναι μεν ευεξήγητα  και λόγω της πανδημίας και λόγω του γεγονότος ότι η μοναδική που μπορεί να κάνει πράγματα είναι η κυβέρνηση…»