Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΣΚΑΪ TV»:
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ:
«…Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι το ΄΄όχι΄΄σημαίνει ΄΄όχι΄΄.
Μια τέτοια αποκάλυψη θέλει θάρρος και ίσως χρειάζεται και επιπλέον χρόνος.
Η υπόθεση Επστάϊν είναι πολύ χαρακτηριστική .
Ίσως στο επίπεδο της δικαιοσύνης να χρειάζεται ένας ευρύτερος χρόνος για την παραγραφή του αδικήματος.
Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία που σκέφτεται και αντιδρά περίεργα και πολλές φορές με στερεότυπα.
Πόσοι για παράδειγμα είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μια γυναίκα πετυχαίνει στη ζωή της λόγω του συζύγου της ή το αντίθετο;
Πόσες είναι οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά γενικότερα;
Μια γυναίκα λοιπόν που εκβιάζεται μέσω της σεξουαλικής παρενόχλησης, το σκέφτεται να προβεί σε καταγγελία γιατί με βάση τα στερεότυπα της Ελληνικής κοινωνίας μπορεί να κατηγορηθεί ότι στο τέλος φταίει η ίδια.
Πρέπει να γίνει κοινωνική συνείδηση ότι η Σοφία Μπεκατώρου ή η κα Δημαδάμα κλπ, είναι ηρωϊδες και κάνουν αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνουν…»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ:
«…Εμείς θα πρέπει να δράσουμε σαν Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που κινείται η Τουρκία, δηλαδή, να πούμε ποιες είναι οι θέσεις μας και τι ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.
Ως ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι καλώς κάνει η κυβέρνηση και επεκτείνει τα 12 μίλια στο Ιόνιο, μια που αυτό αποτελεί δική μας πολιτική πρόταση όταν ήμασταν στην κυβέρνηση.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και νοτίως της Κρήτης.
Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα στις διερευνητικές επαφές αλλά αντίθετα βάζει το πλαίσιο των επαφών και ορίζει τις θέσεις πάνω στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο Τσαβούσογλου και να μιλά για ΄΄γαλάζιες΄΄πατρίδες και πέντε δάχτυλα και ζώνες κλπ και εμείς να ισχυριζόμαστε ότι αυτά είναι βλακείες.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά καταγράφονται …»