Άρθρο του Γιάννη Μπασκόζου, γιατρού, τ. γ.γ. Δημόσιας Υγείας, στο independentnews:

Η πανδημία COVID19 αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για όλη την ανθρωπότητα και σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα.
Αξίες, προτεραιότητες και βεβαιότητες δοκιμάζονται και συνειδήσεις αλλάζουν.
Σε ποια κατεύθυνση όμως θα κινηθούν τα πράγματα δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε προκαθορισμένο.
Ας δούμε μερικά συμπεράσματα που μπορούν να μας βοηθήσουν για τη δράση μας εντός αλλά και μετά την πανδημία σε αριστερή κατεύθυνση:
1. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ύψιστη προτεραιότητα. Δεν χωρούν ψευτοδιλήμματα Δημόσια Υγεία η οικονομία. Καμμιά ουσιαστική ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει χωρίς την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
2. Προκρίνουμε την αλληλεγγύη απέναντι στη λογική της ισχύος και του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αλληλεγγύη απέναντι στις ευάλωτες ομάδες, στους ηλικιωμένους μας, αλληλεγγύη των γενεών, αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη. Αντιτασσόμαστε στον «εμβολιαστικό εθνικισμό», στις προσπάθειες ισχυρών χωρών να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς σε βάρος λγότερο ισχυρών η λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Η ενδυνάμωση των διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, ΟΗΕ) όπου ακούγεται και η φωνή των αδυνάτων έχει μεγάλη σημασία.
3. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι ανισότητες στην κοινωνία να γιγαντωθούν με τη συγκυρία της πανδημίας. Αποκτούμε συνείδηση, και βοηθάμε και τους συμπολίτες μας να αποκτήσουν, για τις ταξικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και για τις ταξικές επιπτώσεις των lockdown. Αγωνιζόμαστε για οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική ενίσχυση των πιο βαριά πληττόμενων από την κρίση.
4. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν δικαιολογεί υπερβολικούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς και στέρηση βασικών ελευθεριών επ’ αόριστον, αλλά μόνο σαν χρονικά περιορισμένη εξαίρεση. Να μην επιτρέψουμε ο φόβος, η τυφλή πειθάρχηση και η έλλειψη κοινωνικής ζωής να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Η οργάνωση των κοινωνιών οφείλει να προχωρήσει με βάση τα διδάγματα από την πανδημία.
5. Τα Δημόσια αγαθά αποκτούν ύψιστη προτεραιότητα απέναντι στα νεοφιλελεύθερα προτάγματα του κέρδους της υπερκατανάλωσης και του ατομισμού.
Η στροφή προς την ενίσχυση των Δημοσίων συστημάτων υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με όλες τις συνιστώσες τους αναπτυγμένες, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της κοινωνίας.
6. Οι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η ανεξέλεγκτη οικιστική επέκταση παίζουν σοβαρό ρόλο στην επιβίωση και την υγεία της ανθρωπότητας.
7. Η οργάνωση της εργασίας, η χρήση των νέων τεχνολογιων σε όφελος των εργαζόμενων θα αποτελέσουν σημαντικότατα πεδία πάλης στο επόμενο διάστημα. Θα χρειαστεί γνώση, φαντασία, εφευρετικότητα, αίσθημα αλληλεγγύης, αγωνιστικότητα, για να επικρατήσουν οι δυνάμεις της εργασίας απέναντι στις ανεξέλεγκτες ορέξεις του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου.
8. Και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και εντός κάθε ξεχωριστού κράτους η ομάδας κρατών, ισχύει η αρχή «Αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς υγειονομικά , δεν είναι κανένας ασφαλής». Συνεπώς η προστασία των ευάλωτων ομάδων, των μετακινούμενων πληθυσμών, η αλληλεγγύη για παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη είναι ζωτικής σημασίας. Κανένα εμπορικό κέρδος, κανένα δικαίωμα «ευρεσιτεχνίας» δεν μπορεί να εμποδίζει την μαζική παραγωγή και διάθεση εμβολίων σε όλη την ανθρωπότητα. Πόσο μάλλον που η έρευνα και η χρηματοδότηση τους έγιναν από δημόσιους πόρους και έχουν προπληρωθεί.