Σχόλιο της Επιτροπής Αθλητισμού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου:
Η ΜΕΔΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ
Οι μύθοι των αρχαίων Ελλήνων είναι γεμάτοι τέρατα και μυθικά πλάσματα, τα οποία παρουσιάζουν τις παθογένειες της κοινωνίας μέσα από αλληγορικές εικόνες.
Η ιστορία της Μέδουσας, αυτού του ανθρωπόμορφου τέρατος, με φίδια αντί για μαλλιά, που πέτρωνε όποιον την κοιτούσε., παρουσιάζει μια τέτοια παθογένεια.
Ο μύθος αρχίζει με την Γοργώ (το θνητό όνομα της Μέδουσας) η οποία ως θνητή είναι ανήμπορη να αντισταθεί στις δυνάμεις των Θεών/ σε αυτούς που έχουν την εξουσία πάνω στους ανθρώπους. Πέφτει λοιπόν θύμα βιασμού από ένα άλογο/ ένα περήφανο, δυνατό ζώο στο οποίο έχει μεταμορφωθεί ο θεός Ποσειδώνας.
Η Γοργώ τρέχει να ζητήσει βοήθεια από την θεά Αθηνά και ζητάει την πραγματική τιμωρία του Ποσειδώνα. Η Αθηνά όμως αδυνατεί για χάρη μιας θνητής να πάει κόντρα στην ίδια της την τάξη, και αντί να τιμωρήσει τον «συνάδελφο» τιμωρεί την Γοργώ, μεταμορφώνοντας της σε τέρας, την Μέδουσα, με φίδια αντί για τα όμορφα της μαλλιά και με βλέμα που καταστρέφει όποιον αντικρύζει.
Έτσι αντιμετωπίζει και η κοινωνία μας τα θύματα βιασμού, σαν ανθρωπόμορφα τέρατα που δεν θέλει να μπλέξει μαζί τους διότι θα «λερωθεί» θα χάσει τις αρετές της. Οι άνθρωποι που από την άλλη που βρίσκονται στην εξουσία αλληλουποστηρίζονται και συγκαλύπτουν τέτοια γεγονότα, τιμωρώντας για δεύτερη φορά τα θύματα.
Η περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου δεν έχει κάποια διαφορά από αυτόν τον κανόνα. Ως άλλη «Γοργώ» τιμωρείται από τα σχόλια της κοινωνίας που την βλέπουν ως μια κοπέλα που λόγω προσωπικών συμφερόντων, έκρυβε την αλήθεια. Την βλέπουν σαν την «Μέδουσα» και την τιμωρούν με το να μην την κοιτάνε στα μάτια, με το να αποστρέφουν το βλέμμα τους. Ο «Χ» κατονομάζει η Σοφία, είναι ο Ποσειδώνας και η ομοσπονδίας της είναι η θεά Αθηνά που αντί να πάρει θέση για το ζήτημα το χαρακτηρίζει «δυσάρεστο περιστατικό».
H επιτροπή αθλητισμού Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την απέχθεια της στο κακουργηματικό περιστατικό βιασμού που δέχτηκε η δις Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το θάρρος της να τα βάλει με τα θηρία της εξουσίας και τονίζει ότι θα είναι πάντα δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά βιασμού.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει σε κανέναν να αποστρέφει το βλέμμα του από αυτές τις καταστάσεις.
Δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανένα που βρίσκεται σε θέση εξουσίας να κουκουλώσει τέτοια ζητήματα.