Η επιστήμη είναι ορθός λόγος, επιχειρήματα και απόδειξη. Αν θέλεις να στηρίξεις την επιστήμη και όχι τους συνομωσιολόγους, δεν κουνάς το δάχτυλο, εξηγείς. Δεν στηρίζεσαι στην αυθεντία της διασημότητας, επιχειρηματολογείς. Γιατί αλλιώς, ακόμα και αν προσωρινά καταλήξεις στο ίδιο αποτέλεσμα – να εφαρμοστούν οι επιστημονικές συστάσεις – θα έχεις χάσει μακροπρόθεσμα το παιχνίδι του ορθολογισμού.
Η χρονιά που πέρασε φούντωσε το φόβο. Και το γεγονός ότι η πολιτική οχυρώθηκε πίσω από την επιστήμη και την ιδεολογικοποίησε, δεν βοήθησε την εμπιστοσύνη του κοινού ούτε προς την πρώτη ούτε, δυστυχώς, προς τη δεύτερη.
Η επιστήμη έχει τους κανόνες της και τους θεσμούς της. Έχει τους εθνικούς και διεθνείς φορείς που εποπτεύουν, αξιολογούν και αδειοδοτούν, που διαμορφώνουν πρωτόκολλα και δίνουν κατευθύνσεις.
Έχει τους ειδικούς της – εν προκειμένω τους γιατρούς – όχι ως τηλεπερσόνες που απευθύνονται στα πέντε λεπτά τηλεοπτικού χρόνου σε ένα απρόσωπο κοινό, αλλά ως τον/την γιατρό που ο καθένας/η καθεμία μας έχει επιλέξει και εμπιστεύεται, που ξέρει το ιστορικό μας και που μπορεί να απαντήσει πειστικά αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που εμείς προσωπικά δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, να μας εξηγήσει πώς λειτουργεί και ούτω καθεξής.
Τόσο απλό λοιπόν θα έπρεπε να είναι το μήνυμα. Για να κερδηθεί και το άμεσο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού και η γενικότερη προσπάθεια να επικρατήσει ο ορθός λόγος και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στις διαδικασίες και στους θεσμούς της.
Κι αν θέλαμε κάποιους να δώσουν το καλό παράδειγμα, αρκούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα εμβολιάζονταν – ούτως ή άλλως, για ουσιαστικούς λόγους – πρώτοι.

* Ανάρτηση της Δανάης Κολτσίδα, διευθύντριας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς, στο facebook