«Και οι ζωές των κρατουμένων μετράνε»: Παρέμβαση έξω από το κατάστημα κράτησης Διαβατών στη Θεσσαλονίκη

Posted on 23 Δεκεμβρίου, 2020, 7:14 μμ
4 secs

Παρέμβαση έξω από το κατάστημα κράτησης Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε σήμερα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης δηλώνοντας πως ΚΑΙ οι ζωές των κρατουμένων μετράνε.

Εμείς γνωρίζουμε πως όλες οι ζωές έχουν αξία, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να δεχτούμε τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν μέσα στα καταστήματα κράτησης, πόσο μάλλον την τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας του covid19.

Τη στιγμή που οι 34 φυλακές της χώρας μαστίζονται απ’ την πανδημία και τα κρούσματα κι οι θάνατοι από κορονοϊό διατηρούν αυξητική πορεία, τη στιγμή που μόλις 9 μόνιμοι ιατροί, 64 νοσηλευτές και 1 φαρμακοποιός απασχολούνται σ’ αυτές, η κυβέρνηση επιλέγει να διοχετεύσει πόρους μόνο για προσλήψεις διοικητικών, οδηγών κ.ά. σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής. Ψυχολόγοι και άλλοι λειτουργοί εννοείται δεν αποτελούν μέρος του σχεδίου της.

Με τις τελευταίες διατάξεις της εγκληματικά ανεύθυνης κυβέρνησης, προάγεται ο συγκεντρωτισμός του Υπ. Προ. Πο. και μπαίνουν στο γύψο τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τη θέση του όποιου σωφρονιστικού χαρακτήρα του συστήματος παίρνουν τα τιμωρητικά ένστικτα της ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής με θύματα τους έγκλειστους συνανθρώπους μας. Στην επανένταξη μπαίνει οριστικά “ταφόπλακα”, όσο το Υπ. Προ. Πο. επιδίδεται σε ακόμη μια επίδειξη εξουσίας μέσω και των φωτογραφικών του διατάξεων που εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια των κρατουμένων.

Επειδή το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας κρίνεται και από την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων των νέων τιμωρητικών διατάξεων της ΝΔ η οποία επιμένει να γυρνά τη χώρα αιώνες πίσω. Απαιτούμε την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, την διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών ελέγχων για τον covid19 τόσο για τους έγκλειστους ανθρώπους όσο και για τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης. Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού και για τη στελέχωση των φυλακών, αλλά και την πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών για την ψυχική υγεία των φυλακισμένων τη στιγμή που έχουν παγώσει οι άδειες και τα επισκεπτήρια επ’ αφορμής της πανδημίας. Απαιτούμε η εκπαίδευση και ο σωφρονισμός να αντικαταστήσουν την καταστολή και τον σκληρό κι απάνθρωπο εγκλεισμό της εγκληματικής κι εκδικητικής κυβέρνησης.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης

«Και οι ζωές των κρατουμένων μετράνε»: Παρέμβαση έξω από το κατάστημα κράτησης Διαβατών στη Θεσσαλονίκη ...