Την ομόθυμη αντίδραση του τεχνικού κόσμου της χώρας αποτυπώνει απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ αναφορικά με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, «που απαξιώνει το επάγγελμα του μηχανικού, τον ρόλο του ΤΕΕ και τα διπλώματα των Ελληνικών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

 

 

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της (μόλις 2 μέλη τάχθηκαν κατά), η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ «καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής» και «καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση». Η Αντιπροσωπεία «δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Η απόφαση λήφθηκε μετά από συζήτηση που κράτησε 3 ώρες με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και την παράταξή του (ΔΚΜ) να δέχονται σφοδρή επίθεση από μέλη της Αντιπροσωπείας για την απραξία του ΤΕΕ και τις διαρκείς επιθετικές προς τους μηχανικούς πολιτικές της κυβέρνησης.

Ολόκληρο το ψήφισμα:

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα.

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ

Α) Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση

Β) Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας

Γ) Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή:

  • να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση.
  • από  κοινού  με  τα  Μέλη  της  Αντιπροσωπείας  να  αναλάβει  κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους Επιστημονικούς Συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του ΤΕΕ με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.