Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει για το ΤΕΒΑ την ηλεκτρονική κάρτα αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ (ηχητικό)

Posted on 18 Δεκεμβρίου, 2020, 12:45 μμ
6 secs

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 91.4FM» της  Θεσσαλονίκης με τους Απόστολο Λυκεσά και Σταυρούλα  Πουλημένη  η Θ. Φωτίου, Βουλευτής Β3 Νότ. Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε  ερώτηση για τις μειωμένες διανομές τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ τόνισε τα εξής:

Είναι τραγικό που το 2020, έτος πανδημίας 166.000 πολίτες σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας δηλαδή το 40% περίπου του συνολικού αριθμού δικαιούχων του ΤΕΒΑ έχουν πάρει από καμία μέχρι το ανώτερο 3 φορές τρόφιμα και βασικά είδη καθημερινής διαβίωσης (απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη προσωπικής υγιεινής). Από αυτούς σε 40.000 δεν έχει γίνει μέσα στο 2020 ούτε μια διανομή, ενώ σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Φθιώτιδα, έχει να γίνει διανομή από τον Ιούνιο του 2019.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή, παρόλο που υλοποίησε το ΤΕΒΑ με τρόπο ο οποίος θεωρήθηκε καλή πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διανέμοντας για πρώτη φορά και νωπά τρόφιμα, διαπίστωσε τον γραφειοκρατικό και βραδύ τρόπο εφαρμογής του προγράμματος που όριζε για όλες τις χώρες ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Πρότεινε τότε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμοστεί αντ’ αυτού η κάρτα αλληλεγγύης που είχαμε θεσμοθετήσει στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης το 2015-16. Επρόκειτο για μια ηλεκτρονική προπληρωμένη κάρτα που έδινε σε κάθε ωφελούμενο την αξιοπρέπεια να αγοράζει τρόφιμα από την ελεύθερη αγορά όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Η ΕΕ δεν αποδεχόταν την πρότασή μας, προβάλλοντας δυσκολίες στην αλλαγή του Κανονισμού του ΤΕΒΑ.

Από τον Απρίλιο του 2020, λόγω πανδημίας, η ίδια η ΕΕ τροποποίησε τον Κανονισμό του ΤΕΒΑ και δίνει πλέον τη δυνατότητα διανομής των τροφίμων και των άλλων ειδών μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, επέτρεψε δηλαδή ουσιαστικά τη χρήση της κάρτας αλληλεγγύης. Από την άνοιξη καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σύστημα της κάρτας που εξασφαλίζει ότι οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται όποτε το χρειάζονται και συγχρόνως ότι θα υπάρχει απορρόφηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η κυβέρνηση κωφεύει. Μάλιστα, σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση μας στη Βουλή, η κα Μιχαηλίδου σε πρώτη φάση έδειξε άγνοια για το τι είναι η κάρτα αλληλεγγύης και σε δεύτερη φάση απάντησε ότι περιμένει ευρωπαϊκές οδηγίες ενώ γνωρίζει ότι μπορεί εδώ και τώρα, σε λιγότερο από ένα μήνα, να εφαρμόσει την κάρτα αλληλεγγύης.

Επί πλέον όμως, η κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτα και  τα σχολικά γεύματα που λόγω του κλεισίματος των σχολείων επί σειρά μηνών και στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown δεν διανέμονται στα σχολεία. 15 περίπου εκατομμύρια γεύματα δεν απορροφήθηκαν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που προμήθευαν αυτά τα γεύματα ετέθησαν σε αναστολή. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει καλύψει με αυτά τα μη διανεμόμενα γεύματα τις ανάγκες ανθρώπων που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια όπως οι δικαιούχοι του ΕΕΕ (πρ. ) ΚΕΑ και του ΤΕΒΑ και συγχρόνως να κρατήσει τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας ανοιχτές και τους εργαζόμενους σε πλήρη απασχόληση.

...