Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τις αποτυχίες της τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Η απάντησή της σε όλα αυτά είναι η πιστή εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για τη στήριξη των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, ο αυταρχισμός και η καθεστωτική λογική, η αστυνομοκρατία και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας ανεξέλεγκτης κρίσης, που όσο η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνεται πλήττει και την ίδια την ελευθερία του Τύπου.

Ένα αυταρχικό καθεστώς γεννάται βήμα βήμα στα χνάρια του Ορμπανισμού, που πλήττει τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.

Αυταρχισμός και αστυνομοκρατία

Οι ορμπανικές πρακτικές έγιναν ξεκάθαρες με την ψήφιση νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και καταγράφηκανσαφώς στις επετείους του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου,

Ακόμα ένα περιστατικό καταστολής ήρθε να προστεθεί χτες στα πολλά που βιώνει η κοινωνία τον τελευταίο καιρό με πρόσχημα και την πανδημία. Προσήχθησαν συνδικαλιστές  στην εστίαση που προέβησαν σε συμβολική διαμαρτυρία απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, σηκώνοντας πανό με τη λέξη «ΠΕΙΝΑΜΕ».

Την ίδια ώρα η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου θεώρησε έγκλημα την ειρηνική διαμαρτυρία στο δρόμο με τρικάκια και έκανε μήνυση σε δυο άτομα που είχαν προσαχθεί, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και εντέλει να αθωωθούν. Το «έγκλημά» τους ότι πέταξαν τρικάκια, τα οποία έγραφαν «Οι ζωές των κρατουμένων μετράνε». Για το έγκλημα να στοιβάζονται χιλιάδες κρατούμενοι σε άθλια κελιά και θαλάμους, χωρίς μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, για τις εξαναγκαστικές συναθροίσεις στις φυλακές, για την απουσία τεστ, την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών δεν πρέπει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αντιδρά κανείς.

Στο ίδιο μοτίβο του αυταρχισμού είναι και οι νέες ανακοινώσεις που έκανε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως (αρά τις αντιρρήσεις των πρυτάνεων) για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων. Φοβούνται τη στοχοποιημένη νεολαία, φοβούνται ότι η νέα γενιά θα αντιδράσει στις πολιτικές της κυβέρνησης και προετοιμάζουν ακόμα πιο αυταρχικό πλαίσιο.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 ‎ευρώ για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας» τονίζει το κείμενο υπογραφών για την απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία.

Εκδικητικές διώξεις δημοσιογράφων

Η λογοκρισία της Έλενας Ακρίτα από τα «Νέα» γιατί τόλμησε να γράψει μη αρεστό στον πρωθυπουργό άρθρο ήταν μόνο ένα δείγμα της καθεστωτικής λογικής.
Ακολούθησε χτες η Δήμητρα Κρουστάλλη, δημοσιογράφος επί 30 χρόνια στο «Βήμα», που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ασφυκτικές πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το ρεπορτάζ της για τη σκανδαλώδη διπλή καταγραφή των κρουσμάτων.

Όσο για την ΕΡΤ του κ. Ζούλα, πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Μητσοτάκη, συνεχίζει το πογκρόμ κατά δημοσιογράφων, διακόπτοντας αυτή τη φορά την εκπομπή του Πάνου Χαρίτου.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκείται στον οικονομικό εκβιασμό των Μέσων με τα 20 εκατ. ευρώ που έχει μοιράσει χωρίς κριτήρια και διαφάνεια με τη λίστα Πέτσα. Επιχειρεί να επιβάλλει την καθολική φίμωση του Τύπου και κάθε φωνής κριτικής. Σε λίγο θα απαγορεύσει διά νόμου και το ρεπορτάζ, όταν σε αυτό δεν τον αποθεώνουν οι δημοσιογράφοι. Η δυστοπική πραγματικότητα στον Τύπο, η λογοκρισία και οι προγραφές δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Όσο η κυβέρνηση θα βλέπει τη φθορά της από τις αποτυχίες της, τόσο περισσότερο θα βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και, εν τέλει, της Δημοκρατίας» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικίνδυνες πρακτικές για την πολιτική δράση των βουλευτών

Την επικίνδυνη πρακτική που εγκαινιάζει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, να δίνεται η άδεια για διώξεις βουλευτών για την πολιτική τους δράση, ακόμη και για γνώμες που διατύπωσαν μέσα στη βουλή, έδειξε καθαρά η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής να άρει την ασυλία βουλευτών,.

Η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ήρθη έπειτα από μήνυση και ουσιαστικά κατά παραγγελία του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, ενώ η Αγγελική Αδαμοπούλου μηνύθηκε από την Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας γιατί στη Βουλή επισήμανε ότι αστυνομικά όργανα, υποδυόμενοι τους «μπαχαλάκηδες», λειτουργούν ως προβοκάτορες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.