Η Γιάννα Τρικαλινού, όπως έγραψε ο γιος της Χρήστος, καθηγητής Πανεπιστημίου, γεννήθηκε στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας. Εκεί τέλειωσε το Δημοτικό. Γυμνάσιο κοντά δεν υπήρχε και τότε τα κορίτσια δεν τα έστελναν στο Γυμνάσιο. Με την έναρξη του πολέμου εντάχθηκε στο ΕΑΜ του χωριού. Κυνηγημένη από τους Ιταλούς κατέφυγε στην Αθήνα, στον αδερφό της που συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ κι αργότερα στο ΚΚΕ.

Έγινε σύνδεσμος του ανθρώπου που έμελλε να γίνει ο σύντροφός της και πατέρας των παιδιών της. Παντρεύτηκαν το καλοκαίρι του 1945 και σε ένα χρόνο γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος. Ύστερα ήρθε ο εμφύλιος. Αφήνοντας πίσω το παιδί τους, χώρια, πέρασαν στην παρανομία και το βουνό. Βρέθηκε στο Γράμμο και το Βίτσι, τραυματίστηκε κι ύστερα πέρασε στις σοσιαλιστικές χώρες.

, Πέθανε η Γιάννα Τρικαλινού, εμβληματική αγωνίστρια του κομμουνιστικού κινήματος, INDEPENDENTNEWS

Τον σύντροφό της τον συνάντησε ξανά στο Βουκουρέστι, ύστερα από μερικά χρόνια. Έζησαν κάμποσα χρόνια εκεί κι έκαναν ακόμη δυο παιδιά. Τέλη της δεκαετίας του 1950 ήρθαν και οι δυο παράνομα για κομματική δουλιά στην Ελλάδα. Ο σύντροφός της πιάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια. Η ίδια έμεινε κρυμμένη σε τέσσερις τοίχους για πολλούς μήνες, μέχρι που κατάφερε να φύγει για το εξωτερικό. Αυτή τη φορά βρέθηκε στη Μόσχα, μαζί με τα δυο στην αρχή κι ύστερα και το μεγαλύτερο παιδί της.
Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1974. Τα υπόλοιπα χρόνια τα έζησε με το σύντροφό της στην Αθήνα. Δούλεψε μεγάλο διάστημα με τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες. Υπήρξε αναπληρωματικό και τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο σύντροφός της έφυγε από τη ζωή κι εκείνη συνέχισε μόνη.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα παιδιά και τα εγγόνια της. Ανέφερε δε σε εκτενή του ανακοίνωση πως η ΚΕ «με μεγάλη θλίψη, αλλά και περηφάνια, αποχαιρετά την συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού, η οποία “έφυγε” από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 χρόνων. Για περισσότερες από εφτά δεκαετίες τίμησε με την αλύγιστη δράση της τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του Κόμματος».

Δείτε το ντοκιμαντέρ του 902.gr με μαρτυρίας της Γιάννας Τρικαλινού