Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και να πάρει θέση η Ιερά Σύνοδος για το ζήτημα της λειτουργίας των εκκλησιών στις γιορτές, ενώ, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν αλλαγές επί των αρχικών ανακοινώσεων.

Εν όψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η επικοινωνία φέρεται να πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο το Μαξίμου δεν ήθελε να αφήσει μόνο απέναντι στην ιεραρχία, ενώ άλλωστε μέρος της βάσης της ΝΔ εξέφραζε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα των Εκκλησιών μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με αυστηρούς κανόνες.

Αρχικά η κυβέρνηση σκόπευε να επιμείνει στο να μην επιτραπεί η ατομική λατρεία από τις 21 Δεκεμβρίου, όπως ζητούν ιεράρχες, όμως το θέμα φέρεται να συζητήθηκε κατά τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και να είναι στο τραπέζι.

Στη συνέχεια συνεδρίασε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθώς ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο ότι και η Εκκλησία θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις των ειδικών.

Οι αποφάσεις αυτές όμως στο τέλος της ημέρας ήταν πιο χαλαρές από τον αρχικό σχεδιασμό.

Η επιτροπή εισηγήθηκε επίσης στην κυβέρνηση:

-Την τέλεση μίας ακόμη λειτουργίας την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

-Την τέλεση κυλιόμενων λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια.

Κατά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήθηκε επίσης το σενάριο, τα Φώτα να μοιραστεί συσκευασμένο αντίδωρο και εμφιαλωμένος αγιασμός στους πιστούς, με δεδομένο ότι δεν θα επιτραπεί τελετή Αγιασμού των Υδάτων σε ανοιχτούς χώρους.

Μένει να φανεί εάν η Ιερά Σύνοδος θα αποδεχθεί σήμερα τον κλάδο ελαίας που τείνει το Μαξίμου ή εάν θα επικρατήσουν οι πιο ακραίες φωνές, που ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να αρνηθεί οποιαδήποτε εκδοχή μερικού ανοίγματος και να καταγγείλει την κυβέρνηση.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί μία ακόμη λειτουργία την Πρωτοχρονιά, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις να επιτρέπονται «κυλιόμενες» λειτουργίες, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκκλησιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί.