Με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας στο νόμο Πέτσα, που προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης του προσωπικού τους. Μετά την έκτακτη χρηματοδότηση των καναλιών με δύο λίστες Πέτσα και τη χαριστική αναστολή των οφειλών τους προς το Δημόσιο, η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα δώρο στους ιδιοκτήτες τους για την προπαγάνδα και των καταπάτηση ακόμα και στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. 

Εν μέσω πανδημίας και παραμονές Χριστουγέννων, αιφνιδιαστικά και με διαδικασίες εξπρές, τέθηκε σε διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό Στέλιο Πέτσα το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας να διατηρούν προσωπικό έως και 400 εργαζομένους, ανοίγοντας το παράθυρο για μαζικές απολύσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα και μέσα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία της πανδημίας, φροντίζει πρωτίστως τους φίλους της. Γκρεμίζει ό,τι έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον νόμο που με λύσσα πολέμησε το μιντιακό σύστημα και ο οποίος εξασφάλιζε τις θέσεις εργασίας στα κανάλια. Αυτό τον νόμο σήμερα υπερασπίζονται οι εργαζόμενοι και ζητούν να μην αλλάξει.

«Με την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης  προς διαβούλευση που αφαιρεί ως προϋπόθεση για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων με συγκεκριμένη μορφή σχέσης εργασίας προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας πανελλαδικής εμβέλειας, κλονίζεται συθέμελα η ίδια η ουσία του επαγγέλματος μας που παρά τις προσπάθειες ορισμένων να  υποβιβάσουν τη σημασία του, είναι και θα παραμείνει ιερό και επιβεβλημένο λειτούργημα.

Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και οι εκπρόσωποί τους, αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα αντισταθούμε σθεναρά έναντι όλων αυτών των ενεργειών που κλονίζουν την ουσία της έγκυρης και ακέραιης ενημέρωσης των πολιτών που μέσα από το λειτούργημα μας υπηρετούμε.

Για τον λόγο αυτό ενωμένοι, αποφασίσαμε να  δράσουμε άμεσα και δυναμικά μέσα από επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση απόσυρση του άρθρου 41 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» αναφέρουν οι  σε ανακοίνωσή τους δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και οι εκπρόσωποί τους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΕΣΗΕΑ: Το νομοσχέδιο Πέτσα πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της δηλώνει στο πλευρό των εργαζομένων και χαρακτηρίζει «οδοστρωτήρα» το νομοσχέδιο του κ. Πέτσα, «το οποίο πλήττει βάναυσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η ΕΣΗΕΑ θέτει τον Κλάδο σε απεργιακή κινητοποίηση και μπαίνει μπροστά στον κοινό αγώνα όλων των εργαζόμενων στα τηλεοπτικά κανάλια, δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, που απειλεί να ισοπεδώσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον Τύπο».

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει επίσης:

. Η ενημέρωση δεν θα γίνει λάστιχο στα χέρια των καναλαρχών.

. Να αποσυρθούν άμεσα οι αντεργατικές ρυθμίσεις του σχεδίου Πέτσα. Δεν δεχόμαστε καμία μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς. Απαιτούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατοχυρωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

. Οι δημοσιογράφοι, γενικότερα οι άνθρωποι της ενημέρωσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, απαντώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, προκειμένου να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

«Άμεση απόσυρση και έναρξη διαλόγου»

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΠΟΣΠΕΡΤ κήρυξαν απεργίες σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, τοπικής εμβέλειας, στην ΕΡΤ Α.Ε. ΑΠΕ -ΜΠΕ και ΓΓΕ, ενάντια στις διατάξεις «που απειλούν να καταλύσουν τον στενό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων επιφέροντας συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και μαζικές απολύσεις».

«Θυμίζουμε, ότι έχει αφεθεί αδικαιολόγητα αναπάντητο και μετέωρο ένα χρόνο τώρα το μείζον αίτημα του κλάδου για ενίσχυση του έντυπου Τύπου και τώρα επιχειρείται με μονόπλευρο τρόπο και εκκωφαντική απουσία διαλόγου να επέλθει ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα στις  εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο, οι οποίοι μάχονται, σε πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, πιο ισχυρά και πιο άμεσα από ποτέ, για την ανάγκη της αγωνιούσας ελληνικής κοινωνίας  για αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ απαιτούν:

  • την άμεση απόσυρση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου
  • την έναρξη διαλόγου της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους Πανελλήνιους και τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.