Λοιπόν, στη συγκεκριμένη παραλία φυτρώνει το στενότοπο ενδημικό Saponaria jagelii.
Στενότοπο ενδημικό σημαίνει σχεδόν μόνο εκεί σε όλο τον πλανήτη. Ένα φυτό Κρισίμως Κινδυνεύον που η χώρα -η Ελλάδα, το κράτος, η πολιτεία, ξέρετε- έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες να προστατεύει. Η Saponaria jagelii φύεται αποκλειστικά στην τοποθεσία που είδατε τα αυτοκίνητα και τα συνεργεία.
Ο Δήμος Ελαφονήσου μέμφεται “όσους, πέρα και πάνω από εμάς τους κατοίκους, αυτοαναγορεύθηκαν ως προστάτες του τόπου στον οποίο ζούμε και την αξία του οποίου εμείς οι ίδιοι έχουμε αναδείξει”, ενώ ο Φορέας με αφελή παρρησία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για την παραλία της Παναγιάς (τα πλάνα περιλαμβάνουν και την Παναγιά και τον Σίμο).
Αν ο Δήμος ή ο Φορέας είχαν την παραμικρή ιδέα του τι διάολο φυτρώνει στη συγκεκριμένη παραλία δεν θα ήταν τόσο λαλίστατοι σε δικαιολογίες και βέβαια δεν θα έδιναν άδεια δεσμευμένοι από τον ΝΟΜΟ. Αλλά και πάλι, δεν μιλάμε για το τι πρέπει να συμβαίνει ή όχι στις περιοχές NATURA, δεν είμαστε ειδικοί. Γνωρίζουμε όμως αρκετά καλά την φύση αυτού του τόπου και έτσι γνωρίζουμε ότι σε μια ευαίσθητη περίοδο που οι καρποί της Saponaria jagelii ψιλοξεκινούν να βλασταίνουν, η παραλία οργώθηκε. Και αυτό είναι δυστυχώς λυπηρό για την επιβίωση του είδους. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά ναι στην εποχή που ζούμε έχουμε καταστρέψει τόσο πολύ τα οικοσυστήματα μας που ακόμα και μια απλή εκπομπή μπορεί να εξαφανίσει ένα είδος, ένα πανέμορφο φυτό, από τα σπανιότερα του πλανήτη.
Στις φωτό η άγνοια του ελληνικού life style για έναν κόσμο απείρως πιο σημαντικό από το ίδιο και η Saponaria jagelii σε μια φωτογραφία του Γιάννη Κοφινά.
, Ένα ξεκαθάρισμα για τον πρόσφατο χαμό με την Ελαφόνησο και το GNTM, INDEPENDENTNEWS