Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha προσπάθησε για ακόμα μια φορά να αποσείσει τις ευθύνες του, τόσο προσωπικές, όσο και πολιτικές.

Καμία αυτοκριτική για τη μη αξιοποίηση της χρονικής ευκαιρίας που δόθηκε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας για ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεση στελέχωσή του και έγκαιρη προετοιμασία του συστήματος με ΜΕΘ, υποδομές και σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Καμία αυτοκριτική για τη δυσανάλογη επίκληση της σημασίας της ατομικής ευθύνης και την επιλεκτικότητα των μέτρων, ώστε να μη θιγούν για ευνόητους λόγους τομείς κρατικής ή εργοδοτικής ευθύνης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τα εργοστάσια.

«Αυτό το ζύγι προστασίας της υγείας και τη οικονομίας δεν είναι εύκολο» ήταν η έμμεση αλλά σαφής παραδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία σταθμίζονταν με το κριτήριο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων όπως άλλωστε έδειξαν ανάγλυφα τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο στον τουρισμό, στις αερομεταφορές και στην ακτοπλοΐα.

Η Πάρνηθα της ανεμελιάς έφερε τη συνέντευξη

Όσον αφορά τις προσωπικές ευθύνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παραδοχή ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι δέχθηκε να φωτογραφηθεί χωρίς μάσκα με τους πολίτες που συνάντησε κατά την άσκηση με ποδήλατο στην Πάρνηθα και έκανε λόγο για μια στιγμή ανεμελιάς και αβλεψίας.

Προσπάθησε να δικαιολογηθεί μετά τον σάλο για ένα απαράδεκτο περιστατικό που τα μέσα ενημέρωσης απέκρυψαν επιμελώς. Για το βίντεο και τις φωτογραφίες που ξεσήκωσαν τα σόσιαλ μίντια, αποδεικνύοντας πως, όση προσπάθεια και να κάνουν για τον έλεγχο της πληροφόρησης από τα ΜΜΕ, η αλήθεια και οι ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν. Όπως και η οργή δεν μπορεί να κοπάσει με επίκληση της ανάγκης ανεμελιάς για τον πρωθυπουργό μιας χώρας που μετράει καθημερινά θανάτους από τον κορονοϊό.

Άλλωστε, οι εικόνες που τον δείχνουν να παραβιάζει τα μέτρα ήταν αυτές που τον ανάγκασαν να δώσει αυτή τη συνέντευξη και να μην προβεί σε ανακοινώσεις για την πανδημία και το lockdown, όπως μας έχει συνηθίσει. Όπως και να το κάνουμε, η ανεμελιά κόστισε. Δεν είναι πια τόσο εύκολη η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών που πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και τις απαγορεύσεις σε αντίθεση με τον ανέμελο… Λουδοβίκο.

Παράταση lockdown και μειωμένα τεστ

Η καραντίνα να παρατείνεται μέχρι 7 Ιανουαρίου και με προοπτική για ακόμη περισσότερο. Κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις αρχές του 2021 τα σχολεία, τα δικαστήρια, η εστίαση, η ψυχαγωγία, οι αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.

Την ίδια ώρα οι αριθμοί και τα στατιστικά δεν βγαίνουν, όπως δεν βγαίνει και η λογική του μοντέλου που ακολουθεί η Ελλάδα στα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού: Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα, 89 νέοι θάνατοι και σταθερός αριθμός διασωληνωμένων στους 600.

Οι νέες διαγνώσεις όμως έγιναν σε σύνολο μόλις 6.105 μοριακών τεστ, γεγονός που δίνει εκρηκτικό ποσοστό θετικότητας, της τάξης του 20,49%. Δηλαδή, ένας στους πέντε που υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ ήταν θετικός στον κορονοϊό.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό τεστ που έχει γίνει από τις 14 Οκτωβρίου, ενώ ακόμη κι εάν συνυπολογιστούν και τα 4.421 rapid tests που έγιναν το τελευταίο 24ωρο, ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 11,88% την ώρα που το όριο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται μόλις στο 4%.

Πιο απλά, μετά από έναν μήνα καθολικού lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται καθημερινά, αλλά μαζί του μειώνεται κατακόρυφα και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, όπως τονίζουν και δημόσια πια οι ειδικοί επιστήμονες, δείχνει αναντίστοιχος με τον –επίσημο τουλάχιστον– αριθμό κρουσμάτων. Και ακόμη, σύμφωνα και πάλι με την επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, μετά από έναν μήνα απαγόρευσης κυκλοφορίας το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει «στάσιμο» και στα ίδια επίπεδα με εκείνα των αρχών Νοεμβρίου χωρίς ουδείς να εξηγεί το γιατί.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία συγκυρία που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού και εντείνουν τους ελέγχους ανίχνευσης του ιού – σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στο Βέλγιο και την Σλοβακία, τους επεκτείνουν και στο σύνολο του πληθυσμού, αναγνωρίζοντας ότι τα lockdowns από μόνα τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ανάσχεση της πανδημίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικό λάθος να μειώνονται τα τεστ

«Την ώρα που όλοι οι επιστήμονες και τα μέλη της Επιτροπής φωνάζουν για συνταγογράφηση των τεστ και μαζικοποίησή τους για να έχουμε εικόνα της διασποράς του ιού στους πολίτες, η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να την αρνείται, αλλά μειώνει και δραματικά τον αριθμό των τεστ.

Ενώ οι σκληροί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων παραμένουν δραματικά υψηλοί, σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα λιγότερα τεστ τον τελευταίο μήνα. Με μόλις 6.105 μοριακά τεστ, τα 1.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δείχνουν υποχώρηση της πανδημίας αλλά αντίθετα επικίνδυνη αύξηση της θετικότητας στους πολίτες.

Είναι εγκληματικό λάθος να μειώνονται τα τεστ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Οι επιστήμονες καλούνται να κάνουν εισηγήσεις στα τυφλά και οι πολίτες παίρνουν εντελώς λάθος μηνύματα εφησυχασμού. Επιτέλους, η κυβέρνηση να σοβαρευτεί, δεν γίνεται να παίζει κορώνα γράμματα τη δημόσια Υγεία», αναφέρει ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φόβοι για νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω των γιορτών

Σύμφωνα με το ethnos.gr ειδικοί εντός της επιτροπής, ήταν απολύτως αρνητικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στις γιορτές, αφού θεωρούν ότι θα συμβεί ότι και στο εξωτερικό με συνωστισμό και περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Θεωρείται δηλαδή πιθανό αμέσως μετά τις γιορτές να υπάρξει νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και να χρειασθεί νέο lockdown.

Ωστόσο φαίνεται ότι επικρατεί και η άποψη ότι οι πολυήμεροι περιορισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες και θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μία ανάπαυλα από το lockdown αλλά με προσεκτικά βήματα.

Τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν τον τρόπο που θα ανοίξουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο. Ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι τι θα γίνει ειδικά μόλις ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και ο κόσμος ξεχυθεί στους δρόμους.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι οποίες περιορίσθηκαν και πάλι έως τις 7 Ιανουαρίου, πιθανώς δεν θα επιτραπεί ούτε μετά από αυτήν την ημερομηνία.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε κατά 100% τις τιμές για τα rapid test και κατά 50% και για τα μοριακά

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία επιβάλλονται ανώτατα όρια τιμών πώλησης για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time και για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (Rapid Test).

Αφού μεσολάβησαν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και εκπροσώπους των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, ο  Άδ. Γεωργιάδης ανεβάζει τις τιμές, όπως είχε ανακοινώσει από το πρωί της Δευτέρας. Έτσι η τιμή θα διαμορφωθεί για τα rapid tests στα 20 ευρώ (10 ευρώ το τεστ και 10 ευρώ οι ιατρικές υπηρεσίες) και 60 ευρώ για τα τεστ μοριακού ελέγχου – PCR (40 ευρώ για το τεστ + 20 ευρώ ιατρικές υπηρεσίες).

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από 8 μήνες αισχροκέρδειας με ιδιωτικά κέντρα να χρεώνουν τα τεστ PCR ακόμη και 250 ευρώ στη διάρκεια του πρώτου lockdown, αλλά και ανυπαρξίας ελέγχων, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πλαφόν. Να σημειωθεί όμως ότι πριν από τις διαπραγματεύσεις του Άδ. Γεωργιάδη με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η τιμή για τα rapid θα ήταν 10 ευρώ και 40 ευρώ για τα τεστ μοριακού ελέγχου.