Δώδεκα χρόνια μετά την κρατική δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή με μια σφαίρα στην καρδιά. Δώδεκα χρόνια μετά τη στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα και την εξέγερση του Δεκέμβρη, όλα μοιάζουν αλλαγμένα, αλλά στην πραγματικότητα όλα είναι όπως παλιά (ή χειρότερα). Η αστυνομία παραμένει ένας μηχανισμός τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας και ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το κράτος του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του κ. Χρυσοχοΐδη. Η νεολαία είναι ακόμα πιο περιθωριοποιημένη και στοχοποιημένη. Οι ζωές όλων μας υποτιμώνται διαρκώς εν μέσω την πανδημίας, αφού τα κοινά αγαθά και οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι προτεραιότητα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

, Αυτές οι μέρες θα είναι πάντα του Αλέξη, INDEPENDENTNEWS

 

Η στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σημάδεψε την πορεία μιας ολόκληρης γενιάς.
Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης, η Αθήνα έζησε σε μια εξέγερση, που κράτησε έναν μήνα. Μια εξέγερση των νέων, φοιτητών και μαθητών που συνειδητοποίησαν με τον πιο τραυματικό τρόπο, ότι όλοι είναι δυνάμει θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και όχι μόνο.

Η δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού στην καρδιά της Αθήνας ξεχείλισε την κοινωνική οργή που ξέσπασε σαν χείμαρρος σε όλη τη χώρα. Με το σύνθημα «αυτές  οι μέρες είναι του Αλέξη» χιλιάδες νέοι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία αλλά και για τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που καταπίεζαν και υπονόμευαν το μέλλον τους.

Μια ολόκληρη γενιά, εκείνον τον Δεκέμβρη, ενηλικιώθηκε βίαια. Μια γενιά που βρέθηκε απροετοίμαστη, ανήλικη, αντιμέτωπη με την κατάρρευση των προσωπικών και κοινωνικών της μύθων για το κράτος, την αστυνομία, την καταστολή. Τότε που, όπως οι προηγούμενες γενιές, με τη δολοφονία Καλτεζά, συνειδητοποίησαν πως για να πέσεις θύμα της αστυνομικής βίας δεν χρειάζεται να είσαι «μπάχαλος» ή «φρικιό». Αρκεί να είσαι στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα.

Τα συστημικά μέσα προσπάθησαν να συγκαλύψουν το στυγνό, το ψυχρό και το απρόκλητο της δολοφονίας ενός 15χρονου παιδιού. «Πείραξαν» το video που τους έστειλε αυτόπτης μάρτυρας, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση πως ο αστυνομικός ήταν σε άμυνα.

Μια σειρά από «έγκριτους» δημοσιογράφους μίλησαν για «γενικευμένη επίθεση κατά των οργάνων της τάξης που ανεχόμαστε εδώ και 30 χρόνια», ενώ αναρωτήθηκαν πολλές φορές και με γλαφυρό τρόπο «τι γύρευε ένα 15χρονο παιδί από καλή οικογένεια στα Εξάρχεια» αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που επιτέθηκε φραστικά σε όργανο της τάξης και του πέταξε, μάλιστα, κι ένα μπουκάλι νερό (!), πήγαινε γυρεύοντας.

Αυτή η ποινικοποίηση του θύματος, ισοδύναμη με σκύλευση νεκρού, δίδαξε τότε σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας ποια είναι η «δουλειά» των συστημικών ΜΜΕ.

, Αυτές οι μέρες θα είναι πάντα του Αλέξη, INDEPENDENTNEWS

Η εξέγερση του 2008 έγινε ορόσημο πολιτικής ζύμωσης μιας ολόκληρης γενιάς, των νέων που τότε σπούδαζαν και σήμερα είναι στην πλειονότητά τους άνεργοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Το αυθεντικό βίντεο – μαρτυρία της δολοφονίας:

Το παραποιημένο βίντεο που έδειξε τότε το MEGA:

Παραθέτουμε ένα βίντεο από την ταραγμένη νύχτα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι εικόνες που ακολουθούν απεικονίζουν τους δρόμους των Εξαρχείων 30 λεπτά μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.