Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει τη χώρα. Ο έλεγχος χάθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Στους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν από το πρώτο κύμα, δεν έκανε ό,τι ήταν αναγκαίο για να προετοιμαστεί. Μίλησε μόνο για «ατομική ευθύνη» και δεν έπαψε να κάνει προσπάθειες να διαχειριστεί την πολύπλευρη κρίση με επικοινωνιακούς όρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης, ο εμπνευστής της θεωρίας ότι είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη των πολιτών -και κυρίως των νέων- η έξαρση των κρουσμάτων και η ασφυξία του ΕΣΥ, λόγω της μη τήρησης των μέτρων, πηγαίνει για ποδήλατο στην Πάρνηθα όταν η κοινωνία βιώνει τη δίνη της πανδημίας και του θανάτου. Παραβιάζει τους υγειονομικούς κανόνες και τα περιοριστικά μέτρα.

Ο διάδοχος της οικογένειας Μητσοτάκη, ο «αυτοκρατορικός» γόνος, δείχνει την απάνθρωπη έλλειψη ενσυναίσθησης, την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κρίση, έχοντας μόλις βγει -με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- από μια δεκάχρονη οικονομική κρίση στην οποία οι ίδιοι την είχαν οδηγήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται ο νόμιμος ιδιοκτήτης της εξουσίας. Έχει σκοπό να υλοποιήσει το όραμά του, να γίνει ο μεγάλος ηγέτης της παράταξης, ενώνοντας νεοφιλελεύθερους και ακροδεξιούς σε έναν κοινό στόχο, την οικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους της δεξιάς και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σαφές ταξικό πρόσημο μεροληψίας, σε βάρος των αδυνάτων και των υποψήφιων νεόπτωχων. Η λογική της κυβέρνησης είναι η επιβίωση του ισχυρότερου. Ταυτόχρονα ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία γίνονται οι ασπίδες της πολιτικής αυτής έναντι των κοινωνικών αντιστάσεων. Από κοντά φυσικά έρχονται και οι λίστες Πέτσα, ώστε η προπαγάνδα των ΜΜΕ να καλύπτει κάθε αντιπολιτευτική φωνή.

«Η δυσκολότερη πρόκληση για εμάς είναι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις παράλληλα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο φόρουμ του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την πανδημία για να περάσει όλα τα νομοσχέδια που έχει συνεννοηθεί με εργοδότες, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, πριν βγει ο κόσμος από την καραντίνα, πριν υπάρξουν οι όποιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Αυτά που η κυβέρνηση ονομάζει «μεταρρυθμίσεις» είναι παρεμβάσεις που της υπαγορεύουν τραπεζίτες και ισχυροί επιχειρηματίες, πολιτικές σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των πολλών. Πρόθεσή τους είναι να ισοπεδώσουν την κοινωνία, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κάθε είδους δικαιώματα, και να φορτώσουν και πάλι την κρίση στην πλάτη του κόσμου της εργασίας, όπως ακριβώς το έκαναν στη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

Είναι, άλλωστε, φανερό ότι και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση …αντιστάθηκε σθεναρά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Έδειξε ότι δεν θέλει την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν «γέννησε» μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και τώρα που όλα αυτά είναι ζήτημα ζωής και θανάτους στην κυριολεξία. Προτιμούν να διαφημίζουν ότι το εμβόλιο έρχεται και όλα αυτά θα είναι περιττά μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης που τον λόγο θα έχουν μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο ρόλος της Αριστεράς απέναντι σε όλα αυτά είναι η μάχη με ιδεολογικούς όρους και πολιτικά επιχειρήματα. Η κοινωνία, όσο μουδιασμένη κι αν είναι από τον φόβο της πανδημίας, αντιλαμβάνεται και είναι έτοιμη να αντιδράσει στο ζοφερό μέλλον που της ετοιμάζουν οι Λουδοβίκοι της εξουσίας.