Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ρ/στ «Παραπολιτικά 90,1 Fm» και στον «ALPHA 98,9»:

«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΑΡΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ  ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ…»

«…Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε ότι χρειάζεται για να σώνουμε ανθρώπινες ζωές.

Μπορούμε να κάνουμε εκτεταμένα test;

Μπορεί να υπάρξει ένας σχεδιασμός ενεργειών για το επόμενο εξάμηνο;

Μπορούμε να αποφασίσουμε τον αριθμό των ΜΕΘ που θα φτιαχτούν, τον αριθμό των ΜΕΘ που θα επιταχθούν από τον ιδιωτικό τομέα, τον αριθμό των γιατρών και νοσηλευτών που θα προσληφθούν;

Όμως στην κυβέρνηση σκέφτονται με νεοφιλελεύθερους όρους υπολογίζοντας τι θα κάνουν με  τους γιατρούς που θα προσληφθούν και με τις ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν όταν θα λήξει η πανδημία.

Αυτό είναι λάθος σκέψη.

Υπάρχουν τομείς όπως η υγεία και η παιδεία  που σα χώρα είμαστε πολύ πίσω.

Η πανδημία λοιπόν θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για να βελτιώσουμε πολλά σε αυτούς τους τομείς.

Καλύτερα συνεπώς να περισσεύουν παρά να λείπουν, όπως θα έλεγαν και στο χωριό μου.

Είναι μια «άνοστη» συζήτηση η σύγκριση των αριθμών γιατί το πραγματικό ερώτημα αυτή την περίοδο, που έχουμε πανδημία, είναι το μέγεθος των  αναγκών που έχουμε και όχι τι υπήρχε στο παρελθόν  και τι υπάρχει σήμερα.

Αυτό λοιπόν που δεν κάναμε μέχρι χθες ας το κάνουμε τώρα.

Την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στην επιτροπή των επιστημόνων θα πρέπει να την κατακτήσουν οι ίδιοι στην πράξη.

Ν α ψηφιστεί άμεσα από τη βουλή ρύθμιση που να απαγορεύει να κόβεται το ρεύμα , το νερό και το τηλέφωνο σε αυτούς που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Ας δοθεί σε τελική ανάλυση ένα ποσό από τα διαθέσιμα προς αυτούς τους ανθρώπους ώστε να τονωθεί και η οικονομία συνολικότερα.

Αν υπάρξει ένα σχέδιο, αν η κυβέρνηση βρει έναν κοινής αποδοχής υπουργό ο οποίος θα υλοποιεί και θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης αυτού του σχεδίου με τη βοήθεια όλων μας, τότε μόνο θα γίνει κάτι.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε να συγκυβερνήσουμε, αλλά μια αντιπολίτευση και μάλιστα αξιωματική, θα πρέπει να δρα σαν να ήταν κυβέρνηση. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να κινούνται οι προτάσεις της και οι σκέψεις της.

Η κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίζεται σε ότι θα έπρεπε να γίνει και δεν έγινε και όχι στη λογική της κοκορομαχίας.

Αυτές τις μέρες μπαίνουν καινούργιες σειρές στο στρατό ξηράς και το Ναυτικό, αλλά δεν έχουν παρθεί μέτρα για τις αναγκαίες εξετάσεις και τα test που πρέπει να γίνουν.

Στην Πέλλα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και ως εκ τούτου θα ήταν αναγκαίο  να εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα.

Η ενότητα λοιπόν προϋποθέτει μια δημιουργική σύγκρουση και όχι αφωνία…»