Προς παράταση του lockdown υπό το φόβο κατάρρευσης του ΕΣΥ

Posted on 24 Νοεμβρίου, 2020, 8:17 πμ
3 secs

Η συνεχής άνοδος των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους δεκάδες θανάτους σε ημερήσια βάση, καθώς και τον –τετραψήφιο ακόμα– καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, σκορπώντας φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, η αισιοδοξία που επιχειρήθηκε να εκδηλωθεί με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα παράτασης της γενικής καραντίνας.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επιμένει σε αυτήν την κατεύθυνση για υπάρξει παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο ρυθμός της ημερήσιας πτώσης των κρουσμάτων, όπως εκτιμούν, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Η ανακοίνωση της παράτασης, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ της παράτασης. Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Τότε, την Πέμπτη, δηλαδή, θα «κλειδώσει» πιθανότατα και το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση της γενικής καραντίνας.

Για τη Θεσσαλονίκη, πάντως, μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, επίσης, έχουν προτείνει – και, κατά τις πληροφορίες επιμένουν – όχι μόνον σε παράταση αλλά σε αυστηρότερα μέτρα ειδικά με καθολικό lockdown 15 ημερών (δηλαδή, με ακόμη λιγότερες επαγγελματικές δραστηριότητες και ελάχιστες μετακινήσεις).

Το σχέδιο για το άνοιγμα

Ο μεγάλος γρίφος είναι η ημερομηνία άρσης του lockdown αν και στο Μέγαρο Μαξίμου εκπονείται ήδη το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών, η οποία πιθανότατα θα γίνει από τα μέσα του επόμενου μήνα.

  • Σύμφωνα με αυτόν τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αυτό στην περίπτωση που η γενική καραντίνα λήξει στις 7 Δεκεμβρίου.
  • Ταυτόχρονα, θα ανοίξει και το λιανεμπόριο, με αυστηρά μέτρα προστασίας και εφαρμογή του συστήματος click away.

Εν όψει των εορτών, θα επανέλθει ο επιδημιολογικός χάρτης που χωρίζει τη χώρα σε ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλονται ή θα αίρονται τα μέτρα, ενώ κατά τη διάρκεια των εορτών, θα υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Τέλος, για την εστίαση, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια και τα καφέ και μόνον με καθήμενους, ενώ θα διατηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

...