4.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μια ελπίδα είχαμε και την έκαναν……. Κύριο θέμα INDE 21/1/2022

Με όμικρον 2 και πολικό ψύχος πορευόμαστε,...

Νίκος Φίλης: Καλώς έπραξε ο δήμαρχος Σπετσών

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για...

EDITORIAL INDE: Πιο επικίνδυνοι… πεθαίνεις

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣEDITORIAL INDE: Πιο επικίνδυνοι... πεθαίνεις

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε τη χώρα μας στην προτελευταία θέση της ΕΕ σε δαπάνες για την υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ. Με επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρεί να κρύψει την εγκληματική αδράνεια που επιδείκνυε επί οκτώ μήνες και τις ολοφάνερες ευθύνες που δεν οφείλονται μονάχα σε ανικανότητα, αλλά κυρίως στην ιδεοληπτική εμμονή σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτή τη στρατηγική διατηρεί ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες της πανδημίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας πρότεινε σοβαρή αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας και τη μέγιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης-πρόγραμμα EU4Health) για μια μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο ΕΣΥ και στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας, με τις αυτονόητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η αλήθεια των σοκαριστικών αριθμών

Εν μέσω πανδημίας, και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος (2020) για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον COVID-19, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις.

, EDITORIAL INDE: Πιο επικίνδυνοι… πεθαίνεις, INDEPENDENTNEWS

Αιτιολογική – Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ.91 -92) – Tα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ. ΠΔΕ σημαίνει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τι προκύπτει από τον λογαριασμό; Ότι αν αφαιρέσει κανείς τα προσωρινά και ανεπαρκή μπαλώματα, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει όπως – όπως τα χάλια, το 2021 οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι ακόμα πιο κάτω κι από φέτος κατά 572 εκατομμύρια ευρώ!

Τα στοιχεία με το νέο «τσεκούρι» στην Υγεία, εν μέσω πανδημίας, κυριολεκτικά σοκάρουν. Ορισμένα ενδεικτικά:

— Οι μεταβιβάσεις στον ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπονται από 608 εκατ. ευρώ το 2020 σε 300 εκατ. ευρώ για το 2021, ή αλλιώς μειωμένες κατά 50,6%!

Μάλιστα, τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, που σημαίνει ότι πέραν της πανδημίας η πραγματική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος περιορίζεται μόλις στα 130 εκατ. ευρώ, ακόμα πιο κάτω και από το 2019, που ήταν 171 εκατ. ευρώ!

— Την ίδια στιγμή, οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του Οργανισμού, θα ανέλθουν το 2021 στο ποσό των 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Έτσι, χάριν της αιματηρής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι πληρώνουν αδρά για την κάλυψή τους, ο ΕΟΠΥΥ, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, θα εμφανίσει πλεόνασμα 263 εκατ. ευρώ φέτος και 248 εκατ. ευρώ το 2021.

— Οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) περικόπτονται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021μείωση κατά 39% μέσα σε ένα έτος!

— Για τα νοσοκομεία οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό από 1,236 δισ. το 2020, προβλέπεται να φτάσουν στα 1,310 δισ. το 2021, θηριώδης «αύξηση»… 70 όλων κι όλων εκατ. ευρώ, που δεν φτάνει ούτε… για τα τσιρότα!

— Η φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται μειωμένη κατά 130 εκατ. ευρώ (από τα 2,488 δισ. στα 2,358), και οι λοιπές παροχές ασθένειας κατά 96 εκατ. (από τα 2,030 δισ. στα 1,934).

— Ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων, που μεταξύ πολλών άλλων προορίζεται για «δαπάνες για εξοπλισμό των νοσοκομείων», προβλέπεται μειωμένος κατά 10 εκατομμύρια, στα 60 εκατομμύρια ευρώ!

, EDITORIAL INDE: Πιο επικίνδυνοι… πεθαίνεις, INDEPENDENTNEWS

Αιτιολογική – Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ.124) 

Και όλα αυτά φυσικά όχι μόνο όταν είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η πανδημία δεν θα «εξαφανιστεί» από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά και με δεδομένο ότι, επειδή ακριβώς η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το σύστημα Υγείας σε «σύστημα μιας νόσου», οι ανάγκες την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού τα προβλήματα θα συσσωρεύονται.

 

Πληροφορίες: Αυγή, Ριζοσπάστης, Ημεροδρόμος

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: