Αν κοιτάξετε τους πίνακες με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων COVID19 στην Ευρώπη, που συνολικά δεν τα πάει καλά, είμαστε δυστυχώς από τους χειρότερους.
Χάθηκε πλήρως το πλεονέκτημα της πρώτης φάσης.
Αυτοί που πανηγύριζαν τον Απρίλη , οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα,
Υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, ιδεοληπτικές εμμονές, υπεροψία, έλλειψη υπεύθυνης πληροφόρησης και πειστικής ενημέρωσης και οδηγιών.
Το καλοκαιρινό διάλειμμα δεν αξιοποιήθηκε για ενίσχυση υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.
Όμως τούτη την κρίσιμη ώρα ο λαός μας δεν έχει ανάγκη απο γκρίνια και σκέτη καταγγελία.
Έχει ανάγκη από προτάσεις και ελπίδα.
Συστράτευση λοπόν όλων των δυνάμεων για να αντέξει το Δημόσιο σύστημα Υγείας. Γιατί αν “καούν” οι λειτουργοί του, θα καούμε όλοι.
Υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στην περίθαλψη περιστατικών COVID 19 με διάθεση όλου του δυναμικού με όρους δημόσιου συμφέροντος και υπό τον λειτουργικό και επιστημονικό έλεγχο του Δημοσίου.
Διατήρηση της στοιχειωδους λειτουργίας του συστήματος για τα εκτός COVID περιστατικά.
Αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Για όσο χρειαστεί, αλλά με περίσκεψη όσο αφορά τις λεπτομέρειες, και με ταυτόχρονη ουσιαστική υγειονομική, κοινωνική οικονομική και ψυχολογική στήριξη όλων.
Ηθική αλλά και υλική στήριξη των λειτουργών δημόσιας υγείας στα νοσοκομεία αλλά και σε όλες τις δομές που δίνουν τη μάχη με την πανδημία.
Διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για προμήθεια, ασφαλή αποθήκευση και έγκαιρη διενέργεια των εμβολιασμών, όταν θα έχουμε τα εμβόλια την άνοιξη ελπίζω. Με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα από τον κίνδυνο υπερτιμολογημένων προμηθειών.
Αξιοποίηση, έστω και στο και πέντε, όλων των δυνάμεων για δημιουργία ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, με το βλέμμα στραμμένο όχι στην μόνιμη εγκατάσταση των ιδιωτών εντός του δημόσιου συστήματος, αλλά με άμεση ενίσχυση του και με αξιοπρεπείς αμοιβές και όρους δουλειάς.
Και βεβαίως διαφάνεια και άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη συνδιαμόρφωσης ενός σχεδίου για σωτηρία των ανθρώπινων ζωών. Χωρίς αλαζονεία, μικρόψυχες προβοκατόρικες επιθέσεις στην αντιπολίτευση και ανόητους αυτοθαυμασμούς,
Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ομως όλοι θα κριθούμε, και πρωτίστως η κυβέρνηση για το αν ανταποκριθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.