Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό Σταθμό «ACTION 24»:

«…Τα στοιχεία που εμφάνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αφορούν τα κονδύλια που έχει δαπανήσει η χώρα μας για την υγεία είναι στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών και δεν έχουν “φτιαχτεί” στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε έναν εχθρό.

Όπως έχει πει το σύνολο του πολιτικού κόσμου αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας υγειονομικός πόλεμος.

Το ζήτημα λοιπόν είναι πώς θα τον αντιμετωπίσουμε.

Το δικό μας πρόβλημα είναι πόσες ΜΕΘ υπάρχουν, πόσα κρεβάτια διαθέσιμα για τον κορονωϊό υπάρχουν, πόσοι γιατροί έχουν προσληφθεί και πόσοι πρόκειται να προσληφθούν, πόσο νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να προσληφθεί το αμέσως χρονικό διάστημα, πόσα test θα πρέπει να γίνουν, πόσες επιτάξεις ΜΕΘ κλπ.

Χρειάζεται να πούμε τι θα γίνει όταν θα έρθει το εμβόλιο αλλά προέχουν τα παραπάνω μέτρα που είναι και άμεσα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Πρέπει να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης, που θα προέλθει από τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και που θα  παρακολουθεί και θα υλοποιεί ένας κοινά αποδεκτός υπουργός υγείας.

Όλα αυτά, μαζί με τα θέματα της οικονομίας, της παιδείας και της δημοκρατίας.

Ο κος Κικίλιας μόλις χθες άρχισε να ψάχνει για ΜΕΘ προς επίταξη αλλά το πρόβλημα το είχε από τον Μάρτιο.

Ο δε κος Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι οι επιτάξεις αποτελούν ίδιον άλλων καθεστώτων. Ξεχνά φαίνεται ότι ο Τσώρτσιλ το εφάρμοσε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο όπως και ο Ρούσβελτ στις ΗΠΑ.

Η επίταξη έτσι κι΄ αλλιώς περιέχει το στοιχείο της αποζημίωσης. Το θέμα είναι ποιο θα πρέπει να είναι το “εύλογο” ποσό που θα πρέπει να δοθεί….»