Θ. Φωτίου: Η δημόσια υγεία προστίθεται στο σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» που μας συγκλονίζει (βίντεο)

Posted on 16 Νοεμβρίου, 2020, 2:05 μμ
8 secs

Καλεσμένη στην εκπομπή  του kontra channel «kontranews10» με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη, η Θ. Φωτίου, Βουλευτής Νότιου Τομέα Aθήνας και αναπλ. Τομεάρχης, για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, ερωτηθείσα για το Πολυτεχνείο, τόνισε  τα εξής:

Το Πολυτεχνείο δεν είναι Εθνική Επέτειος με παρελάσεις που οργανώνει το κράτος όπως η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου. Κάθε χρόνο ο λαός καλείται από την επιτροπή του Πολυτεχνείου, όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση, και πορεύεται δίνοντας κάθε φορά νέο νόημα στο σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Γι’ αυτό, αυτές τις μέρες, το σύνθημα, μας συγκλονίζει, προσθέτοντας και τη δημόσια υγεία στο «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

Η Κυβέρνηση γνωρίζει, από τις δηλώσεις όλων, κομμάτων και φορέων, ότι η φετινή 17η Νοέμβρη θα ήταν διαφορετική. Μετά την πανωλεθρία του Μητσοτάκη την Πέμπτη στη Βουλή, αντί να διαβουλευτεί, οδηγήθηκε  στην  χουντικής έμπνευσης, αντιδημοκρατική, ανισυνταγματική απαγόρευση,  με στόχο να φύγει η πανδημία από την ατζέντα, να χαϊδέψει τα γνωστά ακροδεξιά του ακροατήρια και να ξεμπερδεύει με το Πολυτεχνείο και το νόημά του που θα ερχόταν πάλι στο προσκήνιο. Είναι τραγική ειρωνεία της ιστορίας  να ξανακούγεται σε καιρούς δημοκρατίας αυτό που ακούγαμε μέσα στη Χούντα: «η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε δημόσιους χώρους». Όπως, επισημαίνει η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η απόφαση αυτή πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης.  Γι’αυτό ζητάμε όλοι, κόμματα, αλλά και φορείς, την ανάκληση αυτής της απόφασης και στις ημέρες που απομένουν, οργανωμένα, με σοβαρότητα και με πολλές εκδηλώσεις, να μιλήσουμε για το πόσο επίκαιρο είναι αυτό το σύνθημα και αυτός ο αγώνας της νεολαίας, αλλά και όλου του λαού, για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία αλλά και δημόσια υγεία στις ημέρες μας.

Σε ερώτηση για την υγειονομική κρίση απάντησε:

Δεν είναι απλά ο εφησυχασμός μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας που οδήγησε σε λανθασμένους χειρισμούς, αλλά και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση από τη μια ήθελε να επιβάλλει την προπαγάνδα της επιστροφής στην κανονικότητα και από την άλλη ότι δεν σκοπεύει να δώσει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ή για την παιδεία ή για οτιδήποτε δημόσιο. Έχει σχέδιο αυτή η κυβέρνηση, εξαιτίας του οποίου βρισκόμαστε σε αυτή την οριακή σήμερα κατάσταση με την πανδημία, να μετράμε τόσους νεκρούς και να βρισκόμαστε, για τις επόμενες 10 ημέρες, με την ψυχή στο στόμα προκειμένου να μη δούμε φαινόμενα Μπεργκάμου.

Για την οικονομική κρίση η βουλευτής απαντά:

Η Κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε για εργαζομένους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις. Υπάρχει σχέδιο, το σχέδιο Πισσαρίδη, που ισχυρίζεται ότι η ελληνική πραγματικότητα έχει τρεις ανωμαλίες που πρέπει να διορθωθούν.

  • Η μία είναι ότι έχουμε πολύ ακριβή εργασία. Γι’ αυτό, εν μέσω πανδημίας, περνάνε νόμους που επιχειρούν με κάθε τρόπο να καταργήσουν κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και να βρεθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερη και φθηνότερη εργασία.
  • Η δεύτερη ανωμαλία είναι ότι ο κορμός της επιχειρηματικότητας είναι οι μικρές επιχειρήσεις και πρέπει να συγχωνευτούν με τις μεγάλες. Ήδη το 1/3 των επιχειρήσεων κινδυνεύει να κλείσει.
  • Και η τρίτη ανωμαλία, την οποία «προσπαθεί να διορθώσει» ο νέος πτωχευτικός κώδικας, είναι το μεγάλο ποσοστό ιδιόκτητης στέγης του ελληνικού λαού. Διότι η μόνη περιουσία, ενός κατά τα άλλα πτωχευμένου λαού, πρέπει να περιέλθει στις τράπεζες και να γίνει αναδιανομή του πλούτου.

Ο λαός έχει καταλάβει. Ξέρει ότι θίγονται τα μεσαία στρώματα. Το δίδυμο αύξηση της ανεργίας – εμείς παραλάβαμε 1.200.000 ανέργους το 2016 και παραδώσαμε 800.000 – και η συμπίεση των εισοδημάτων – η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης – μας οδηγεί σε μεγάλη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και σε σπιράλ ύφεσης.

...