Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό  Σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 Fm».

ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΗ:

«…Σε περίοδο υγειονομικής κρίσης καλό είναι η επέτειος να γιορτασθεί διαφορετικά και όχι με μεγάλες εκδηλώσεις που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι, μια ολιγάριθμη ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρωθεί στο θυσιαστήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ένα συμβολικό σημείο όλης της αντιδικτατορικής πάλης, να καταθέσει ένα στεφάνι και να γίνει και μια σχετική ομιλία.

 Η τήρηση των υγειονομικών όρων θα είναι απόλυτη.

Ακόμα και στη βουλή, σε κλειστό δηλαδή χώρο είμαστε 50 άτομα στις ολομέλειες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή στην πορεία, σε κόμματα που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πορευτούν.

Το ΚΚΕ έχει αποδείξει και κατά τη διάρκεια της πρωτομαγιάς ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μια σχετικά ολιγάριθμη για τις δυνατότητές του εκδήλωση, κρατώντας πλήρως τους υγειονομικούς κανόνες.

Το ΜΕΡΑ -25 μιλάει μόνο για 9 άτομα και μάλιστα για βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Γεννιέται λοιπόν ένα μεγαλύτερο θέμα με την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι μπορεί να απαγορεύσει στους βουλευτές να κινηθούν.

Κάτι που αποκλείεται και από το ίδιο το Σύνταγμα.

Για να μην υπάρχει σύγχυση με τις άλλες εθνικές επετείους πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ενώ αυτές γίνονται υπό την ευθύνη του κράτους, οι εκδηλώσεις και η πορεία του Πολυτεχνείου γίνεται με ευθύνη άλλων φορέων όπως του ΣΦΕΑ ή την ΕΦΕΕ.

Όσο αφορά το ΣΦΕΑ μια και η ΕΦΕΕ δεν λειτουργεί πλέον, πρόκειται για πολύ σοβαρούς ανθρώπους οι οποίοι πήραν και ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Υπάρχει λοιπόν ζήτημα αν η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να απαγορεύσει σε αυτούς τους ανθρώπους να μιλήσουν για αυτό.

Ακόμα και στον κατάπτυστο νόμο που απαγορεύει ή βάζει όρους στη συμμετοχή σε διαδηλώσεις , το Πολυτεχνείο και η Εργατική πρωτομαγιά εξαιρούνται.

Δεν προτρέπω σε κάποιον να κάνει πορεία αλλά ίσα ίσα θα του πω ότι θα επανέλθουμε του χρόνου και μάλιστα πολύ πιο δυναμικά, ενώ η επέτειος θα μπορεί φέτος να γιορτασθεί με εναλλακτικούς τρόπους. Δε χρειάζεται να διακινδυνεύσει η υγεία κανενός.

Ήδη χθες, τρία πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ , το ΜΕΡΑ -25 και ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν με κοινή τους  ανακοίνωση και μάλιστα για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης.

Θεωρώ ότι καταστρατηγείται η δημοκρατία και τα συνταγματικά μας δικαιώματα σε περίπτωση που θα χτυπηθεί η πορεία.

Τα κόμματα δεν είναι αυτό που αποκαλούμε “μπαχαλάκηδες” και μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς όρους και κανόνες.

Θα είμαι λοιπόν ακραία αντίθετος με μια τέτοια απόφαση της κυβέρνησης.

Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η στάση του ΚΙΝΑΛ που δεν δέχτηκε να υπογράψει την κοινή ανακοίνωση.

Από τη στιγμή που για τους δικούς τους λόγους, κάποια κόμματα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πορεία, η απειλή από την κυβέρνηση απέναντί τους είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα.

Δεν μπορώ να θυμηθώ αν και πότε η ΝΔ πήρε κάποια φορά μέρος στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Αποτελεί μια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας η αναφορά του κου Μητσοτάκη περί συμμετοχής όλων στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Το ότι κάποιοι συντηρητικοί άνθρωποι ήταν στην εξέγερση, δε σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Δεξιάς πήραν μέρος στο Πολυτεχνείο….»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ:

«…Το χρονικό διάστημα που τα κρούσματα στη χώρα μας είχαν ελαχιστοποιηθεί, θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει μια προετοιμασία όσο αφορά τα σχολεία, να προσλάβει περισσότερο ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό ιδιαίτερα στις κλινικές αναφοράς, να κάνει μια μεγάλη καμπάνια για τους κινδύνους του κορονωϊού, να έχει και να εφαρμόσει ενιαία πρωτόκολλα για τον τουρισμό και να αυξήσει και τα διαθέσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς….»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ  18-24 ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ  F35 :

«…Αποφεύγω να τοποθετούμαι δημόσια για θέματα εξοπλισμών γιατί η δημόσια τοποθέτηση ενημερώνει και την αντίπαλη πλευρά.

Το βασικό θέμα είναι το σχέδιο που πρέπει να έχει η χώρα μας.

Οι όποιοι εξοπλισμοί έρχονται και κουμπώνουν πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Η άποψή μου γενικά είναι ότι το σώμα που πρωταρχικά θα πρέπει να ενισχυθεί είναι το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να μπούμε σε ένα κυνήγι εξοπλισμών και πολύ περισσότερο να αφαιρέσουμε πόρους από την Υγεία , την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος.

Μπορεί αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός να έχει στραμμένη την προσοχή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική ενίσχυσή του, αλλά δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απειλούνται από την Τουρκική κυβέρνηση…»