Με την κοινωνία να αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας η ακόλουθη είδηση είναι… αντιδημοφιλής: «Κρατούμενος των φυλακών Διαβατών, ηλικίας 69 ετών, κατέληξε από κορονοϊό, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Ο κρατούμενος, έπασχε από καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα και μπήκε στο νοσοκομείο προ ημερών, όπου και του έγινε τεστ κορονοϊού, με το αποτέλεσμα να είναι θετικό.»

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κρούσματα, πρόκειται για 100 κρατούμενους και 8 υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Όλοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν στο Κατάστημα Κράτησης, εκτός από δύο που είναι σε νοσοκομείο, ο ένας γιατί είχε μεταφερθεί από πριν με οξεία αμυγδαλίτιδα και ένας 70χρονος που ζήτησε ο ίδιος να πάει προληπτικά σε νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι αποκρύπτεται ο πραγματικός αριθμός κρατουμένων που νοσούν στα ανά τη χώρα σωφρονιστικά καταστήματα σε μια προσπάθεια συγκάλυψης για την αποφυγή των ευθυνών.

Αδιαφορία και αμέλεια

Η διανομή μασκών μίας χρήσης στους κρατουμένους για μακροχρόνια χρήση προκαλεί ερωτηματικά, όπως και η χορήγηση ελαχίστων προστατευτικών στολών στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τις φορούν ο ένας μετά τον άλλον. Οι αποκαλύψεις αυτές καταδεικνύουν πρωτοφανή αμέλεια και αδυναμία σοβαρής αντιμετώπισης των κινδύνων.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν κάνουν απολύτως τίποτα για το νερό που σε πολλές φυλακές είναι είδος πολυτελείας και εν γένει για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής. Αλλά κυρίως δεν κάνουν τίποτα για την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μιλάμε για ανθρώπους…

Είναι, με βάση τον πολιτισμό μας, περιττό να πούμε ότι ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι βρέθηκαν στις φυλακές, αυτοί παραμένουν άνθρωποι και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, αποδεικνύεται ότι αδιαφορεί, όχι τυχαία, για την τύχη χιλιάδων ανθρώπων, που η ίδια τους η ζωή, εξαρτάται απόλυτα από άλλους, εν προκειμένω από την πολιτεία. Πάνω από 12.000 έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας βιώνουν απροστάτευτοι τον τρόμο της επέλασης της πανδημίας, μέσα σε τραγικές συνθήκες υπερπληθυσμού, με πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στο πάτωμα ή ο ένας πάνω στον άλλον, με την υγιεινή να είναι ανύπαρκτη και τις συναθροίσεις, που ως γνωστόν στην… ελεύθερη κοινωνία απαγορεύονται, εκεί να είναι υποχρεωτικές.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε ανακοίνωσή του «το αρμόδιο (στην ουσία επικίνδυνα αναρμόδιο) υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. να πάρει μέτρα προστασίας χιλιάδων ανθρώπων, ανθρώπων που βρίσκονται στην κυριολεξία στα χέρια τους. Να προχωρήσει άμεσα σε μια γενναία και δίκαιη αποσυμφόρηση, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για την χωρητικότητα, έτσι ώστε, να δοθεί η δυνατότητα να έχει η ζωή μια ευκαιρία να υπάρξει. Διαφορετικά, η κυβέρνηση της καταστολής και της σκόπιμης αδιαφορίας θα έχει ολόκληρη την ευθύνη».

Η απευθείας ανάθεση της Σοφίας Νικολάου σε… μανάβικο

Επειδή, ακόμα και με την πανδημία να προελαύνει, τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκουν πάντα ευκαιρίες για… business as usual, να αναφέρουμε ότι η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σύμφωνα με έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, αποφάσισε με τη γνωστή μέθοδο της απευθείας ανάθεσης να εξοπλίσει τις φυλακές με αντισηπτικά και μάσκες από μίνι μαρκετ …με ειδικότητα στη μαναβική, δίνοντας το αδιανόητο ποσό των 291.659,00 ευρώ.

Η περιγραφή της εταιρείας και του αντικειμένου της:

, EDITORIAL INDE: Ο κλοιός στενεύει…, INDEPENDENTNEWS

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η κ. δεν είναι η πρώτη φορά  που κατηγορείται για τις περίεργες συνδιαλλαγές της, καθώς στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας είχε προμηθευτεί μάσκες από κατάστημα με αμορτισέρ, προκαλώντας βροχή αντιδράσεων.