4.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μια ελπίδα είχαμε και την έκαναν……. Κύριο θέμα INDE 21/1/2022

Με όμικρον 2 και πολικό ψύχος πορευόμαστε,...

Νίκος Φίλης: Καλώς έπραξε ο δήμαρχος Σπετσών

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για...

Σ. Αλεξίου: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φόβο των ανθρώπων μπροστά στον κορονοϊό για να εφαρμόσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣ. Αλεξίου: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φόβο των ανθρώπων μπροστά στον κορονοϊό για να εφαρμόσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές

“Η Νέα Δημοκρατία ονειρεύεται μια κοινωνία των ελίτ και κάθε καθολική κατάκτηση και δικαίωμα, όπως αυτό της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, είναι πρόβλημα”. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου στην συνέντευξη του στο Presspublica: Ο κ. Αλεξίου μιλώντας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα προβλήματα της νεολαίας, τον κορονοϊό αλλά και για την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμα ότι “Σε μια περίοδο που η χώρα βάλλεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα για την ενίσχυση των ελληνικών πανεπιστημίων και των φοιτητών που στενάζουν κάτω από τις αντιλαϊκές πολιτικές της”.

Η συνέντευξή του στον Νίκο Π. Σώκο έχει ως εξής:

Όπως είδαμε και την προηγούμενη βδομάδα με την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ φαίνεται ότι ήλθε η ώρα να συζητηθούν τα περιστατικά βίας μέσα στα πανεπιστήμια. Οι προτάσεις της κυβέρνησης απορρίφθηκαν από την σύνοδο των πρυτάνεων. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για τα περιστατικά, τι μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν;

Αρχικά έχει ένα νόημα να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά την καταδίκη και τον αποτροπιασμό για τα γεγονότα στο ΟΠΑ. Η επιβολή, η βία και ο εξαναγκασμός που ταπεινώνει τον άνθρωπο δεν μπορούν να έχουν θέση στο πανεπιστήμιο και πρέπει να απομονώνονται από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος, όπως και έγινε.

Η κυβέρνηση που εγκαθίδρυσε ένα κλίμα πλήρους ανασφάλειας, που θεωρεί τον υπαρχηγό της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης των μαχαιροβγαλτών ακίνδυνο, αφού δεν έχει επικηρυχθεί, μετά την εξευτελισμό της κυβέρνησης με τη διαφυγή του εν γνώσει του Χρυσοχοΐδη, προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα εκμεταλλευομένη χυδαία το περιστατικό αυτό.

Η απόφαση για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες και ασφυκτικό κρατικό έλεγχο της ζωής στο Πανεπιστήμιο είναι φασιστικής έμπνευσης πολιτική που βάζει στο στόχαστρο όλους/ες όσους/ες δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο. Καθηγητές/τριες, φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες θα λειτουργούν υπό το άγρυπνο βλέμμα του Big Brother, του Νόμου και της Τάξης.

Ευτυχώς, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Σύνοδος Πρυτάνεων έριξαν ένα ηχηρό «χαστούκι» στα σχέδια του πρωθυπουργού. Γνωρίζουν πολύ καλά πως το Πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο γνώσης, επιστήμης και ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την καταστολή και την κρατική βία

Εμείς, τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε μια λογική εγκαθίδρυσης του «δόγματος νόμος και τάξη». Στον αντίποδα της τιμωρητικής πολιτικής της κυβέρνησης εμείς προτάσσουμε την ανάγκη συσπείρωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας και την διαρκή επαγρύπνηση των συλλογικών οργάνων που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλες τις διεργασίες που πραγματοποιούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Για εμάς ασφαλή πανεπιστήμια είναι τα ζωντανά πανεπιστήμια.

Για εμάς το πανεπιστήμιο αποτελεί έναν χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, έναν χώρο ελεύθερης δράσης, έναν χώρο ώσμωσης των κοινωνικών διεργασιών. Αστυνομία στα πανεπιστήμια σημαίνει καταστολή της σκέψης, αστυνόμευση της γνώσης και απόλυτο έλεγχο της παραγόμενης έρευνας, σημαίνει μετατροπή των πανεπιστημίων σε αποστειρωμένους χώρους, απομονωμένους από τις κοινωνικές διεργασίες. Σημαίνει, επίσης, καταστολή των φοιτητικών αγώνων και των διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον.

Ποιοι θεωρείτε είναι εκείνοι που παρουσιάζουν αυτές τις συμπεριφορές μέσα στα πανεπιστήμια;

Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη επίθεση προέρχεται από περιθωριακά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι πρωτόγνωρο, ωστόσο δεν είναι πρωτοφανές. Κατά το παρελθόν αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους είτε υποκίνησαν, είτε συμμετείχαν, είτε κάλυψαν πρακτικές βίας στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, η ΝΔ έχει την τάση να επιβραβεύει τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα είναι βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της. Ποιος θα ξεχάσει τους ανοιγμένους πυροσβεστήρες στον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ, τους μπράβους νυχτερινών μαγαζιών ή ακόμα παλαιότερα τα τσεκούρια του Βορίδη και τα λοστάρια του Καλαμπόκα.

Τι προβλήματα θα μπορούσαν άμεσα να επιλυθούν για καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Ο στόχος της ΝΔ είναι η υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου προς όφελος των ιδιωτικών Κολλεγίων. Ονειρεύεται μια κοινωνία των ελίτ και κάθε καθολική κατάκτηση και δικαίωμα, όπως αυτό της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, είναι πρόβλημα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάνοντας το νήμα από την τελευταία της διακυβέρνηση επέστρεψε με στόχο την πλήρη διάλυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Τα δείγματα γραφής της, η σημερινή κυβέρνηση τα έδειξε από τη πρώτη μέρα της εκλογής της. Προχώρησε στο κλείσιμο 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, κατήργησε τα 2ετη προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, ισοτίμησε τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστήμιων με τα αντίστοιχα των ιδιωτικών κολλεγίων ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την μείωση της κύριας χρηματοδότησης κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.

Σε μια περίοδο που η χώρα βάλλεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα για την ενίσχυση των ελληνικών πανεπιστημίων και των φοιτητών που στενάζουν κάτω από τις αντιλαϊκές πολιτικές της. Δεν λέει κουβέντα για τους χιλιάδες φοιτητές που αναγκάζονται να παρακολουθήσουν εξ’ αποστάσεως μαθήματα χωρίς να έχουν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών που συνεχίζουν να πληρώνουν νοίκια και λογαριασμούς σε μια περίοδο που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, δεν λέει κουβέντα για απαλλαγή από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά για τους φοιτητές που αυτή τη στιγμή έμειναν άνεργοι και δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δεν προχωράει σε δωρεάν τεστ σε φοιτητές/τριες που εμφανίστηκαν κρούσματα στα Πανεπιστήμια που άνοιξαν.

Πρέπει άμεσα να αυξηθεί στο 5% ο προϋπολογισμός για την παιδεία,. Είναι αδιανόητο τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας να λαμβάνουν χαμηλότερη χρηματοδότηση από αυτή που δίνει το ελληνικό κράτος στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Επιπλέον, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν γίνεται να ζουν σε εστίες της ντροπής, όπως είναι μεγάλο τμήμα των φοιτητικών εστιών. Τέλος, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουμε με τους εργολάβους στην σίτιση που παίρνουν δωράκια από τις κυβερνήσεις και ορισμένες διοικήσεις Πανεπιστημίων για να παρέχουν χαμηλότατης ποιότητας υπηρεσίες στους/στις φοιτητές/τριες.

Πώς θα επηρεάσει το δεύτερο lockdown την κοινωνία και ειδικότερα τους νέους; Συμφωνείτε με τα μέτρα της κυβέρνησης; Εσείς τι θα κάνατε διαφορετικά;

Σίγουρα, δεν θα γινόντουσαν προσλήψεις παραπάνω αστυνομικών για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, όταν είμαστε στη δεύτερη θέση αστυνομικών/100.000 κατοίκους, στην Ευρώπη. Όπως και δεν θα ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προχωρά σε ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές, σε μηδενική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η νέα γενιά δεν θα βίωνε αυτή την ακραία καταστολή και αδιαφορία από το κράτος.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την πανδημία για να χρησιμοποιήσει το κράτος σαν λάφυρο και να το παραδώσει στα χέρια μιας ελίτ επιχειρηματιών και χρησιμοποιεί τον φόβο των ανθρώπων μπροστά στον κορονοϊό για να εφαρμόσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Επιδότηση της ανεργίας, «ανοσία της αγέλης» για τις επιχειρήσεις, θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, περιορισμός του δικαιώματος στη διαμαρτυρία είναι μερικά μόνο από τα «επιτεύγματα» της ΝΔ και έρχεται η κατάργηση του 8ωρου και μια σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων να εντείνουν την εκμετάλλευση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Χιλιάδες νέοι άνθρωποι θα χτυπηθούν από το νέο lockdown και τις εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ. Νέοι που δουλεύουν στον επισιτισμό, delivery, στον τουρισμό, στα εμπορικά κέντρα ή είναι άνεργοι βλέπουν την προοπτική τους να εξαφανίζεται και την επιβίωση τους να δυσκολεύει. Ακόμα και πολλοί/ες φοιτητές/τριες, δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η νέα γενιά βρίσκεται στο στόχαστρο και αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα μιας εκδικητικής και ανάλγητης κυβέρνησης, αφού είτε τους στοχοποιεί για την έξαρση της πανδημίας είτε τους καταστρέφει το μέλλον.

Εμπροσθοβαρής οικονομική στήριξη του κόσμου της εργασίας, της ανεργίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση του συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις και ΜΕΘ, καθώς και άμεση επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, συνταγογράφηση του διαγνωστικού τεστ και μαζική διενέργειά του στον πληθυσμό, περισσότερα λεωφορεία είναι κάποια βασικά μέτρα. Το κυριότερο, όμως, είναι πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιζε στα ζάρια τις ζωές των πολιτών, για να κάνει τα χατίρια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων του τουρισμού, της υγείας, των ΜΜΕ. Δεν θα άφηνε εκτός των ραντάρ της κρατικής προστασίας και μέριμνας χιλιάδες συμπολίτες μας.

Πάμε λίγο στο κομμάτι του Σύριζα, ο οποίος εδώ και καιρό στρέφεται αρκετά προς μια πιο κεντροαριστερή κατεύθυνση, η διεύρυνση του χώρου του είναι ένα στοιχείο που ξεκίνησε πριν τις εκλογές και συνεχίζει. Εσείς τι πρόσημο θα θέλατε να έχει ο Σύριζα του μέλλοντος και πώς η νεολαία σας στέκεται σε αυτή την αλλαγή;

Θα διαφωνήσω με την παραδοχή πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς το κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε από τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, μέσα από τους μεγάλους μετασχηματισμούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς, του προηγούμενου διαστήματος. Η σύγκρουση αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς και της Δεξιάς, της προόδου και της συντήρησης, της δημοκρατίας και της περιστολής των ελευθεριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νεολαία πρέπει να δημιουργήσει μια νέα παράδοση, της Αριστεράς στη νέα εποχή, που θα δίνει απαντήσεις, θα εμπνέει και θα βρίσκεται σε θέσεις μάχης βάσει των νέων ερωτημάτων που ανακύπτουν. Να παντρέψει την κυβερνητική εμπειρία με τη μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό στο σήμερα και να μπορέσει να μετατρέψει την πτώση της σημερινής ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης σε λαϊκό αίτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω του κοινωνικού πολέμου που έχει κηρύξει η ΝΔ δεν μπορεί να απωλέσει την αριστερή του ταυτότητα και τη ριζοσπαστική του λογική.

Το κόμμα πρέπει να ανακτήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με πλατιά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και να προχωρήσουμε σε αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην πολιτική μας δράση, να αναμετρηθούμε με τον κακό μας εαυτό, να αποκτήσουμε νεανικό και φρέσκο λόγο, να δουλέψουμε συντεταγμένα στο κοινωνικό πεδίο, να σπάσουμε το φράγμα της πολιτικής των ειδικών, να βάλουμε τη νέα γενιά στο παιχνίδι της πολιτικής.

Ποιες είναι οι δράσεις και οι στόχοι της νεολαίας Σύριζα και οι δικές σας για το επόμενο διάστημα;

Το επόμενο διάστημα θα βιώσουμε μια ακραία υγειονομική και οικονομική κρίση. Φόβος, απομόνωση, ανθρωπιστική κρίση, ανεργία θα μπουν ξανά στην καθημερινότητά μας. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο προηγούμενο lockdown, θα προχωρήσει σε σειρά δράσεων αλληλεγγύης, στήριξης της κοινωνίας που θα δοκιμαστεί, αλλά και ανάδειξης των βαριών ευθυνών της ΝΔ. Η νέα γενιά δεν θα συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Δεν θα συμβιβαστεί με τη διάλυση της προοπτικής της από μια ιδεοληπτική, ακροδεξιά κυβέρνηση, που θυσιάζει την υγεία και το δικαίωμά μας να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με ασφάλεια στο βωμό των ντιλ με τα φιλικά της επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βάζει και θα βάλει το λιθαράκι της στη μάχη για να μη γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα και να ανατραπεί το σχέδιο για μια κοινωνία ζούγκλα, όπου οι ανισότητες, η εκμετάλλευση και η καταστολή θα είναι κανονικότητα.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες κρίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ η συσπείρωση των εργαζομένων και η συλλογική δράση. Οι δυνάμεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν στη δημιουργία σωματείου στον επισιτισμό και διαρκώς, ερχόμαστε σε επαφή με νέους και νέες εργαζόμενους/ες. Αυτή η αλληλομόλυνση με τις ανάγκες των νέων εργαζομένων, είναι που υπαγορεύει τις θέσεις μας

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικασία ανασυγκρότησης, πολιτικής και οργανωτικής, δεδομένου ότι δεν έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε τη συνεδριακή μας διαδικασία, λόγω της πανδημίας. Το επόμενο διάστημα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για να αντιπαρατεθεί ολομέτωπα με την κυβέρνηση της ΝΔ σε κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό ανεργίας στους νέους με αποτέλεσμα το κύμα φυγής της νεολαίας στο εξωτερικό να έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια και επί των ημερών ως κυβέρνηση ακόμα. Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο και γιατί δεν περιορίστηκε επί των ημερών σας; Τι θα πράξετε διαφορετικά εάν επανέλθετε στην εξουσία;

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να υλοποιήσει ένα πλέγμα πολιτικών που στόχευαν στην ανάσχεση του brain drain και ως ένα βαθμό το κατάφερε. Μείωση της ανεργίας από το 27% στο 18%, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (για νέους έως 25 χρονών) και αύξηση του κατώτατου, δημιουργία προγραμμάτων με αξιοπρεπείς μισθούς, στοχευμένων σε νέους επιστήμονες και νέους ανέργους, ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης και σύνδεσή της με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενίσχυση της έρευνας και πολλά άλλα.

Νομίζω πως χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική πρόταση και σχέδιο για το πώς θα ξαναχτίσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας, βασισμένη στη νέα γενιά και στις σύγχρονες δυνατότητες και ευκαιρίες, με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων. Να μιλήσουμε για τη μείωση του ωραρίου εργασίας και την αύξηση του ελεύθερου χρόνου, επένδυση σε ένα σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης και πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στην βασική έρευνα, για την προστασία του περιβάλλοντος, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές.

Πολλές φορές οι νέοι άνθρωποι παρατηρούμε ότι δεν δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουν και δέχονται εκμετάλλευση από τους εκάστοτε εργοδότες για ελάχιστα χρήματα, πού βρίσκεται το πρόβλημα κατά τη γνώμη σας; Λάθος επιλογή κατεύθυνσης; Ελλιπής γνώση για την αγορά εργασίας; Πώς θα μπορούσε να σταματήσει αυτό;

Να συμφωνήσουμε ότι δεν φταίει η άγνοιά τους στη σύνταξη του βιογραφικού τους και η έλλειψη κατάρτισης και γνώσης ενός επιστημονικού αντικειμένου, όπως έχει ειπωθεί από βουλευτές της ΝΔ.

Από την ερώτησή σας φαίνεται ότι δυο κόσμοι συγκρούονται. Η κυβέρνηση των εργοδοτών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε τον κατώτατο μισθό και κατήργησε τον υποκατώτατο για τους νέους κάτω των 25 ετών, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μείωσε την ανεργία των νέων (και όχι μόνο), διεύρυνε τα κοινωνικά δικαιώματα, έδωσε φωνή στους αδύναμους απέναντι στη ΝΔ των απολύσεων, της ανεργίας, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ΣΕΒ, της κατάργησης του 8ωρου, της ατομικής ευθύνης, των καταπιεσμένων αόρατων, του περιορισμού της δημοκρατίας.

Εν τέλει, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός που απαιτεί στρατιές ανέργων, χαμηλούς μισθούς και συσσώρευση πλούτου και ισχύος στους λίγους αντιπαρατίθεται με το όραμα για μια κοινωνία ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: