Η τραγική ολιγωρία και τα ολέθρια σφάλματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης οδήγησαν σε νέο lockdown. Δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνειδητά σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Ιδεοληψίες και ανικανότητα δεν της επιτρέπουν να στηρίξει ούτε το σύστημα Υγείας ούτε την κοινωνία.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας πανηγύριζαν ως κυβερνητική επιτυχία τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης. Μετά έκαναν σημαία την ατομική ευθύνη, γιατί τώρα πρέπει να… φανεί ότι φταίμε εμείς.

Κυβερνητικά στελέχη προέβαλαν τις πλατείες και την αντιφασιστική διαδήλωση στο Εφετείο ως αιτίες διάδοσης του κορονοϊού, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι το 86% των μεταδόσεων έγινε σε κλειστούς χώρους. Έλεγαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση στα σχολεία, ενώ αποδείχθηκε το αντίθετο. Έλεγαν ότι δεν κολλάει ο ιός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να παραδεχτούν πως κολλάει, αλλά δεν μπορούν να «γεννήσουν λεωφορεία».
Μιλάνε για ενίσχυση του ΕΣΥ τη στιγμή που στα νοσοκομεία βρίσκονται 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι. Μιλάνε για 800 ευρώ που τελικά θα είναι 600 και θα πληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Αλληλεγγύη και η Ανθρωπιά είναι τα όπλα μας

Με όλα αυτά η ζωή και η καθημερινότητά μας μπήκαν ξανά σε αναστολή. Η ανησυχία, η ανασφάλεια, ο φόβος κυριαρχούν και πάλι. Τώρα είναι η στιγμή της έμπρακτης αλληλεγγύης. Η ώρα να προσπαθήσουμε να βρεθούμε με όλους τους τρόπους κοντά, να σπάσουμε τη φυσική απομόνωση, να κρατηθούμε όρθιες και όρθιοι.

Οι απαγορεύσεις δοκιμάζουν τις αντοχές μας, αλλά στις δύσκολες αυτές στιγμές είναι αναγκαίο να μην πάψουμε να λειτουργούμε συλλογικά. Μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει ότι δεν συγκροτούμε το «εμείς» που θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή εν μέσω της πανδημίας. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη, βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα και απαιτούμε από την κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

«Κανείς μόνος του στην κρίση» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Η αποστολή της Αριστεράς ήταν και θα είναι πάντα η υπεράσπιση των αδύναμων.