Δριμύ ‘κατηγορώ’ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει αύριο κυβερνητικές ευθύνες“. Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα Documento επισημαίνει ότι “όλες οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει αυτήν τη στιγμή και για τη δημόσια υγεία και για τα μέσα μεταφοράς και για την οικονομική στήριξη είναι άμεσα εφαρμόσιμες”. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι όσα μέτρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι απόλυτα κοστολογημένα και ρεαλιστικά”.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει η δυνατότητα για άμεσες δημόσιες δαπάνες της τάξεως των 15 δισ. ευρώ Το να μην κάνεις αυτές τις δαπάνες είναι έγκλημα απέναντι στην κοινωνία“, σημειώνει ο Ν. Ηλιόπουλος, εξαπολύοντας μύδρους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που “δεν πήρε ποτέ σοβαρά την πανδημία”.

Τι προετοιμασία κάναμε μέχρι τώρα, τι προετοιμασία κάναμε στα ΜΜΜ, τι προετοιμασία κάνουμε στα σχολεία; Η κυβέρνηση υποτίμησε ειδικά το δεύτερο κύμα. Παρέμεινε μία κυβέρνηση που αυτοθαυμάζονταν πόσο καλά τα πήγαμε στην πρώτη πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη δημόσια παρέμβαση. Μετατρέπει την πανδημία σε ευκαιρία να φέρει μία επιθετική ατζέντα που ούτως ή άλλως ήθελε να  φέρει“, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο Ν. Ηλιόπουλος σχολιάζει και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις τράπεζες, τονίζοντας ότι η ΝΔ εφαρμόζει “την κλασσική συνταγή της κοινωνικοποίησης της ζημιάς και τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδών”. Τέλος, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, επαναλαμβάνει: “Ο διάλογος με την Τουρκία θέλει δύο πράγματα: πρώτον θετική ευρώ-τουρκική ατζέντα και δεύτερον κυρώσεις στο τραπέζι. Όμως ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019, σε συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ρητώς δηλώσει ότι ‘δεν είναι στη στρατηγική μας οι κυρώσεις'”.

 

Η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην εφημερίδα Documento (Δημήτρης Χατζηνικόλας):

Να ξεκινήσουμε κάπως ανάποδα, από τον Δήμο της Αθήνας βρεθήκατε στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο πρώτα από όλα γιατί έχεις μία μεγάλη ευθύνη, καλείσαι να εκπροσωπήσεις μία πολιτική δύναμη την οποία στήριξη του 32% του ελληνικού λαού σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον. Ειδικά από τα Media τα οποία πολλές φορές δεν τηρούν τους απλούς κανόνες του «παιχνιδιού. Για μένα πάντως το βασικό ήταν ότι ήθελα να υπάρχει ένα σχήμα το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να παραμένω και στη θέση μου στην Δημοτική Κίνηση στο δήμο Αθηναίων.

Πάμε και στα βαθιά, η Κυβέρνηση αντί για γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΕΘ, δασκάλους και οδηγούς λεωφορείων προσλαμβάνει συνοριοφύλακες, φύλακες στα ΑΕΙ και δίνει χρήματα στα ΜΜΕ. Πρόκειται για επιλογή με ιδεολογικά – χρησιμοθηρικά κίνητρα ή για υποεκτίμηση της κρισιμότητας των στιγμών;

Σε ένα βαθμό και τα δύο. Η κυβέρνηση δεν πήρε ποτέ σοβαρά την Πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινωνιακά έχει μιλήσει για «πόλεμο». Αν αυτό ισχύει, που εγώ λέω ότι ισχύει, προκύπτει το ερώτημα τι προετοιμασία κάναμε μέχρι τώρα, τι προετοιμασία κάναμε στα ΜΜΜ, τι προετοιμασία κάνουμε στα σχολεία; Άρα η κυβέρνηση υποτίμησε ειδικά το δεύτερο κύμα. Παρέμεινε μία κυβέρνηση που αυτοθαυμάζονταν πόσο καλά τα πήγαμε στην πρώτη πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη δημόσια παρέμβαση. Μετατρέπει την πανδημία σε ευκαιρία να φέρει μία επιθετική ατζέντα που ούτως ή άλλως ήθελε να φέρει.

Ποιο μπορεί να είναι το κέρδος της κυβέρνησης από μία κατάρρευση της οικονομίας; Δεν θα προκαλέσει αυτό πολιτικές εξελίξεις;

Να ξεκαθαρίσω κάτι καταρχάς γιατί ακούγονται διάφορα αυτές τις μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν ποντάρει στο να καταρρεύσει το ΕΣΥ ή να καταρρεύσει η οικονομία. Έχουμε απέναντί μας μία αντικοινωνική, βαθιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και σε αυτή θα συνεχίσουμε να κάνουμε κριτική. Αλλά πραγματικά με τη στάση μας προσπαθούμε να υπερασπιστούμε την κοινωνία. Η άποψή μου είναι ότι θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις θα γεννήσουν και πολιτικές εξελίξεις.

Τα μέτρα που προτείνετε είναι κοστολογημένα γιατί η κυβέρνησή σας κατηγορεί ότι έχετε «λεφτόδεντρο»;

Πρώτον είναι απόλυτα κοστολογημένα. Δεύτερον όσα λέμε και προτείνουμε τα λέει και η Ε.Ε., τα λέει η κα. Λαγκάρντ, τα λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή παράγοντες οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ «σφιχτοί» στα δημόσια οικονομικά.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα κοστολογημένο, είναι και ρεαλιστικό αφού αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει η δυνατότητα για άμεσες δημόσιες δαπάνες της τάξεως των 15 δις. Το να μην κάνεις αυτές τις δαπάνες είναι έγκλημα απέναντι στην κοινωνία.

Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πότε θα δοθείς τη δημοσιότητα;

Η επιτροπή προγράμματος έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και μέσα στον επόμενο μήνα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο για να λάβει το πρόγραμμα την πρώτη έγκριση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει αύριο κυβερνητικές ευθύνες. Όλες οι προτάσεις που έχει καταθέσει αυτήν τη στιγμή και για τη δημόσια υγεία και για τα μέσα μεταφοράς και για την οικονομική στήριξη είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Στα Ελληνοτουρκικά ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ορθό για παράδειγμα να παραπέμπονται όλα στη Χάγη;

Εμείς δεν λέμε μόνο Χάγη, πρώτα από όλα η στρατηγική μας είναι στρατηγική διαλόγου.

Τι διάλογο όμως να κάνεις με μία χώρα η οποία λέει ότι δεν έχω να συζητήσω τίποτα πέρα από τα δικά μου θέλω;

Διάλογο κάνεις όταν έχεις στρατηγική γιατί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαμε navtex στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, είχαμε συμμαχίες σε διαφορετικά επίπεδα και επιτρέψτε μου εδώ να απευθυνθώ σε ένα καλοπροαίρετο πολίτη και να τον ρωτήσω σήμερα, εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης, αν είναι καλύτερο ότι στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μία χώρα η οποία είναι σε μία συμμαχική σχέση με την Ελλάδα, η οποία δεν είναι πια στην τουρκική σφαίρα επιρροής;
Ο διάλογος με την Τουρκία θέλει δύο πράγματα: πρώτον θετική ευρώ-τουρκική ατζέντα και δεύτερον οι κυρώσεις στο τραπέζι. Όμως ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019, σε συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ρητώς δηλώσει ότι «δεν είναι στη στρατηγική μας οι κυρώσεις».

Τι γίνεται με τις τράπεζες; Κάποιες χαρίζουν δάνεια σε μεγαλόσχημους και την ίδια ώρα δεν πληρώνουν στο κράτος τις υποχρεώσεις τους;

Σήμερα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα όπου τα δύο τρίτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένα με βάση τα τελευταία στοιχεία. Δεν γίνεται να συνεχίζει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς το κομμάτι της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Δεν γίνεται δηλαδή ο βασικός μέτοχος που βάζει χρήματα να μην έχει λόγο στη δική του επιχείρηση. Αυτό είναι η κλασσική συνταγή της κοινωνικοποίησης της ζημιάς και τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδών. Από τη στιγμή που το δημόσιο βγάζει αυτά τα χρήματα πρέπει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σε μία οποιαδήποτε κανονική επιχείρηση ο βασικός μέτοχος άρα πρέπει να έχει το management, πρέπει να έχει το βάρος και την ευθύνη των αποφάσεων και να κατευθύνει αυτόν τον τραπεζικό οργανισμό σε μία ουσιαστική στήριξη της παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας. Απαιτείται αλλαγή του νόμου. Είναι πια ζήτημα πολιτικής απόφασης.