Το δεύτερο κύμα της πανδημίας γιγαντώνεται και μαζί η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Η κατάσταση είναι ήδη εκτός ελέγχου. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί τη χώρα σε δεύτερο lockdown, κάτι που στις αρχές Οκτωβρίου χαρακτήριζε «σχεδόν αδιανόητο» και ενώ το περασμένο Σάββατο ανακοίνωνε μέτρα για όλο το μήνα

, EDITORIAL INDE: Μας κυβερνούν αδιανόητοι, INDEPENDENTNEWS

Η ανακοίνωση δεύτερου lockdown αποτελεί εκ των πραγμάτων περίτρανη ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να προετοιμάσει τη χώρα. Η κοινωνία με θυσίες, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και της καραντίνας, προσέφερε τον πολύτιμο χρόνο των οκτώ μηνών, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ανεκμετάλλευτο. Δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να προετοιμάσει τη χώρα. Έχει αλλεργία στο κοινωνικό κράτος, ακόμα και σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και το απέδειξε.

Αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές 

Η κυβέρνηση, υποτάσσοντας πολλές φορές την επιστήμη στις πολιτικές της σκοπιμότητες και εκθέτοντας πολλές φορές ακόμα και την ίδια την επιτροπή των επιστημόνων, κινήθηκε χωρίς ενιαία πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού, πιστή στις επιταγές των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών πρακτόρων. Προχώρησε χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για το άνοιγμα των σχολείων, με ασυγχώρητη αδιαφορία για την ενίσχυση των ΜΜΜ στα οποία παρατηρούνται ακόμη και σήμερα απαράδεκτες καταστάσεις συνωστισμού, χωρίς μέτρα για τους χώρους εργασίας όπου εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης, χωρίς ελέγχους σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα, χωρίς παρέμβαση για τον έλεγχο των χώρων λατρείας, χωρίς μέριμνα για ευάλωτους πληθυσμούς, έναντι του κορονοϊού.

Το ΕΣΥ καταρρέει υπό την πίεση της πανδημίας. Δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και να θωρακιστεί. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά ακόμα και τη συνταγογράφηση των τεστ, ενώ ήδη ακυρώνεται το 80% των τακτικών χειρουργείων στις κόκκινες περιοχές. Η δήλωση Πέτσα ότι «αν είχαμε ακούσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει λεφτά σε ΜΕΘ» αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη στρατηγική αδράνειας από μια κυβέρνηση εμμονική και υποταγμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η υποκρισία Μητσοτάκη

Ακόμα και στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες το περασμένο Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μια φράση αυτοκριτικής και αναγνώρισης κυβερνητικών ευθυνών για την τραγική κατάσταση πραγμάτων, Αντιθέτως επιχείρησε για μια ακόμα φορά την κινητοποίηση αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού με μια παραλλαγή της θεωρίας της ατομικής ευθύνης που τώρα δεν αφορά το σύνολο των πολιτών αλλά «κάποιους λίγους» που δεν τήρησαν τα μέτρα και στους οποίους χρεώνεται η νέα έξαρση της πανδημίας.

Η επικοινωνία πάνω από την κοινωνία

Παρά τις εξόφθαλμες κυβερνητικές αντιφάσεις, τις ολιγωρίες και τις παλινωδίες, αυτό που παραμένει βασικό μέλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Μια δεύτερη λίστα Πέτσα είναι έτοιμη και περιμένει τα ΜΜΕ που θα κληθούν και πάλι να καλύψουν πίσω από την προπαγάνδα τη ζοφερή πραγματικότητα που πλήττει την κοινωνία και την οικονομία.

Επίσης, τα ΜΜΕ, που διαμορφώνουν την ειδησεογραφία τους με κυβερνητικά σκονάκια, θα συνεχίσουν να κρύβουν την πραγματική κυβερνητική στρατηγική που αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία προς όφελος των οικονομικά ισχυρών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των εργοδοτών. Στόχος τους να αποκρύψουν τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί με συνέπεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει σαφές ταξικό πρόσημο σε βάρος των αδυνάτων και των υποψήφιων νεόπτωχων, σε βάρος του κόσμου της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.