Συνέντευξη έδωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον Ραδιοφωνικό σταθμό Max FM 93.4. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Γκογκόλη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Για τις αμερικανικές εκλογές

«Αν στις ΗΠΑ ψήφιζαν Έλληνες, θα έβγαινε με μεγάλη πλειοψηφία ο Μπάιντεν και όχι o -κατά δήλωσή του- “φίλος του Ερντογάν”, Ντ. Τραμπ. Μια δεύτερη τετραετία Τραμπ δεν θα είναι κάτι θετικό ούτε για τα εθνικά μας συμφέροντα ούτε για την οικονομία ούτε για τη δημοκρατία ούτε για τις σχέσεις της ΕΕ-ΗΠΑ ή για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα γιατί ο Τραμπ έχει ζητήσει να σταματήσει η καταμέτρηση – κάνει διάφορες τέτοιες κινήσεις, και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο γιατί αν υπάρξει αμφισβητούμενο αποτέλεσμα, αυτό θα δημιουργήσει μια κρίση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διεθνείς εξελίξεις, Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα και να εκτιμήσουμε τις συνέπειες».

 

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες έχουμε εξανεμίσει ως χώρα το αρχικό πλεονέκτημα που είχαμε στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, όταν τα πήγαμε καλά. Τα πράγματα χειροτερεύουν από μέρα σε μέρα. Και είναι λάθος να κάνουμε συγκρίσεις με τις χώρες που τα πάνε χειρότερα από εμάς. Πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα αποφύγουμε ένα σπιράλ μεγάλης χειροτέρευσης – χθες ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει αποτελεσματικότερα και να πάρει ισχυρά μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, αποσυμφόρησης των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα που αποφασίζουν οι αρχές μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών, για να προστατεύουν και τον εαυτό τους και τους δικούς τους.

Εξίσου σημαντική είναι η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία και την κοινωνία. Πολύ φοβάμαι ότι η ύφεση αυτή θα είναι διψήφια και πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Και ότι η ανάκαμψη που μας τάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το 2021, 7.5%, είναι άπιαστο όνειρο. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και η Ελλάδα είναι ήδη πρώτη στην ανεργία, στους 27 της ΕΕ».

 

Για το έργο της οδικής αρτηρίας Πατρών-Πύργου

«Θυμάμαι τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή να λέει ότι μέσα στο 2020 θα μπουν μπουλντόζες. Και ότι το 2023 το έργο θα δοθεί στην κυκλοφορία. Δυστυχώς η Πατρών-Πύργου με αυτές τις καθυστερήσεις και τις αναβολές έχει γίνει γεφύρι της Άρτας και σήμερα παραμένει καρμανιόλα. Θυμίζω σε όσους δεν θέλουν να βλέπουν τα πράγματα με τα χρωματιστά γυαλιά της κυβερνητικής προπαγάνδας και της κομματικής σκοπιμότητας, ότι αυτός που έβγαλε το έργο από την Ολύμπια οδό, ήταν το 2013, ο κ. Χρυσοχοϊδης, σημερινός υπουργός της ΝΔ. Δεν έκανε τίποτα για να το δημοπρατήσει ως δημόσιο έργο.

Το προχώρησε η κυβέρνηση Τσίπρα, ανέθεσε κάποιες εργολαβίες και πήρε έγκριση από τα κοινοτικά κονδύλια ότι θα χρηματοδοτηθεί με 350 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ήρθε και τα ξήλωσε όλα αυτά, τα κατάργησε και ενάμισι χρόνο μετά από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, πήρε ένα ΟΚ από μια γενική διεύθυνση της Κομισιόν ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει… Αλλά ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει ούτε το ‘ναι’ της Γεν. Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ότι αυτό δεν συνιστά κρατική ενίσχυση και μέχρι στιγμής ούτε και κάποια κοινοτική χρηματοδότηση. Το μόνο που έχουμε είναι ενάμισι χρόνο καθυστέρησης, ενάμισι χρόνο χαμένο».