Ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Εδώ και μήνες καλείται καθημερινά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και η Κυβέρνηση συνολικά να απαντήσει στις καταγγελίες που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις , για παράνομες επαναπροωθήσεις από πλευράς των ελληνικών αρχών.

Οι καταγγελίες ότι καταστρατηγούνται θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ότι παραβιάζονται βάναυσα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ιδιαίτερα σοβαρές και πρέπει να εξετάζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να δίνονται απαντήσεις με στοιχεία.

Η Κυβέρνηση, στον αντίποδα, επέλεξε να ακολουθήσει μια τακτική ολικής άρνησης κατηγορώντας καταρχάς τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι αναπαράγουν την προπαγάνδα της Τουρκίας, και διαψεύδοντας, χωρίς όμως επαρκείς απαντήσεις, κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η ίδια η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος ακόμα και ο Γερμανός Υφυπουργός Άμυνας,

Οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ επέλεξαν, όλο αυτό το διάστημα, να διατυμπανίζουν ότι «δεν περνάει κανείς» και ότι «τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά», θέλοντας να προβάλουν την μείωση των ροών, που οφείλεται κυρίως στην πανδημία και σε άλλους λόγους, ως δική τους επιτυχία, απευθυνόμενοι σε ένα ξενοφοβικό ακροατήριο εντός και εκτός της παράταξής τους.

Η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο, λόγω της ιδεοληψίας και των αντιπροσφυγικών  πολιτικών  της Κυβέρνησης. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -υπό το βάρος των καταγγελιών- απαιτεί από την Ελλάδα το ελάχιστο: να εξετάσει σε συνεργασία με την Frontex τις καταγγελίες και να διασφαλίσει με στοιχεία ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα που την περίοδο 2015-2019 αποτέλεσε παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, καλείται σήμερα, από πολλές και διαφορετικές πλευρές διεθνώς, να δώσει εξηγήσεις για πράξεις που δεν τιμούν το θυμικό και την ιστορική μνήμη του λαού μας.

Αυτές οι καταγγελίες πρέπει να απαντηθούν άμεσα και τεκμηριωμένα, χωρίς μισόλογα και «ήξεις αφήξεις». Οι αποτρόπαιες πράξεις που περιγράφονται υποτιμούν και προσβάλλουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιμενικών μας που την περίοδο 2015-2019 έκαναν υπέρβαση με πάνω από 430.000 διασώσεις στο Αιγαίο.

Η απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας δεν αποτελεί μόνο την αυτονόητη υποχρέωση της χώρας να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο απέναντι σε όποιον εργαλειοποιεί το προσφυγικό και επιβουλεύεται την ειρήνη.