Την ώρα που οδεύουμε ολοταχώς για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως, η κυβέρνηση συνεχίζει την ανεύθυνη στάση της, συνεχίζει να επικαλείται την ατομική ευθύνη και να στοχοποιεί τους νέους. Αποφεύγει επίμονα να πάρει αναγκαία μέτρα σε κρίσιμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας τομείς, όπως είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, οι δημόσιες συγκοινωνίες και η εκπαίδευση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει με συνέπεια την πολιτική της εξυπηρέτησης των ιδιωτών, της βίαιης ανακατανομής του πλούτου υπέρ των εχόντων και την πρωτοφανή και αδιάκοπη όξυνση των ανισοτήτων. Εμμένοντας στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, βρίσκει μάλιστα ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να ψηφίζει νομοσχέδια καταστροφικά για την κοινωνία. Καταστροφικά όχι μόνο για τους οικονομικά αδύναμους, αλλά ακόμα για τις κοινωνικές ομάδες που προεκλογικώς ονόμαζε «μεσαία τάξη» και διεμήνυε ότι θέλει να στηρίξει, ενώ τώρα εξωθεί στο περιθώριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο (που επιμελώς αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα), που έγινε αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας, το οποίο καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, πλήττει τη μικρή ιδιοκτησία και τη μικρή επιχειρηματικότητα. Και δεν το λέει αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το πιστοποιούν και οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς. Μόνο οι τράπεζες δηλώνουν ικανοποιημένες.

Την ίδια ώρα η κοινωνία βιώνει τον κρατικό αυταρχισμό, με ακραία καταστολή, διώξεις 14χρονων, πάντα με φόντο τον χουντικής εμπνεύσεως νόμο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις.

Σε όλα αυτά δεν μπορεί παρά η απάντηση να είναι η γνώριμη: ο δρόμος των κινημάτων. Με τους μαθητές και φοιτητές, με τους εκπαιδευτικούς, τους καλλιτέχνες, τους γιατρούς και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, αλλά και με αυτούς που κυριολεκτικά τους πετούν από το σπίτι τους.

Κίνημα για το ξήλωμα του χρυσαυγιτισμού

Όσο η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό της μένος, η κοινωνία πήρε μια ανάσα δημοκρατίας με την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Ο αντιφασιστικός αγώνας, όμως, πρέπει να είναι διαρκής. Τα φαινόμενα του χρυσαυγιτισμού θα πάρει χρόνο να εξαλειφθούν από την πολιτική. Ο εκφασισμός της κοινωνίας δεν ανακόπτεται με μια δικαστική απόφαση. Έχουμε, άλλωστε, μπροστά μας και μια άλλη δίκη σχετική, αυτή για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Το αντιπροσφυγικό μένος και η ρατσιστική στοχοποίηση των μεταναστών δεν ξεριζώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι πολιτικές που γιγάντωσαν τη Χρυσή Αυγή είναι ακόμα εδώ, όπως και οι «αρμοί της εξουσίας» που της εξασφάλιζαν θεσμική ασυλία. Έχουμε απέναντί μας, επίσης, όσους επαναφέρουν τη θεωρία των δύο άκρων και τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δήθεν η Χρυσή Αυγή εξετράφη στις Πλατείες των Αγανακτισμένων.

Tο κράτος έδειξε ότι φοβήθηκε το κίνημα «Δεν είναι αθώοι». Δεν είναι τυχαία η ορμή των αστυνομικών δυνάμεων να το καταστείλουν έξω από το Εφετείο, μόλις ανακοινώθηκες η απόφαση για την εγκληματική οργάνωση. Το κίνημα αυτό, που κατέλαβε δρόμους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίσει να εμπνέει στη νεολαία το ενδιαφέρον για την πολιτική και να την στρέψει στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας, ενάντια σε όσα οδήγησαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και στην ακροδεξιά στροφή στην κοινωνία και την πολιτική, ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες.

Τα ναζιστικά κουρέλια…

Στην υπόθεση των εγκληματιών χρυσαυγιτών η δήλωση που θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το πολιτικό σύστημα, ανήκει στον Λαγό: «Υπάρχει μία τυραννία στην Ελλάδα και αν δεν ξεσηκωθούμε και αν, δυστυχώς, δεν χυθεί και αίμα, δεν θα διεκδικήσουμε την ελευθερία μας», είπε το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής από τις Βρυξέλλες, όπου προς το παρόν απολαμβάνει την ευρωβουλευτική ασυλία. Η δήλωση του Λαγού είναι ένα κάλεσμα στα όπλα προς τους φανατικούς νεοναζί. Μην ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή, όπως και οι προκάτοχοι της, χρησιμοποιούσαν τρομοκρατικές μεθόδους και θα έπρεπε, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα άποψη, να δικαστούν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Παρακολουθούμε, επίσης, ότι ο σκληρός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης δίνει την ύστατη μάχη, με τον ναζιστή υπαρχηγό να διαφεύγει, ελέω Χρυσοχοΐδη. Όπως έγραφε χτες στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Ψαρράς, η διαφυγή του υπαρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης φαίνεται να έγινε με εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου. «Η διαφυγή του Χρήστου Παππά, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και ειδικά τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν μπορεί να θεωρηθεί προσωπική επιλογή. Είναι γνωστό και έχει πιστοποιηθεί από πολλά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως κατά την πολύχρονη ακροαματική διαδικασία, ότι ο σύνδεσμος του Παππά με τον Μιχαλολιάκο υπήρξε ακατάλυτος από το 1983, όταν πόζαραν μαζί, φορώντας τα σορτσάκια της ναζιστικής νεολαίας, με σβάστικες και χιτλερικούς χαιρετισμούς στα γραφεία του Λαϊκού Συνδέσμου στη Ζωοδόχου Πηγής και στην Κεφαλληνίας. Όλα δείχνουν ότι η φυγή του Παππά αποφασίστηκε από κοινού με τον αρχηγό, και γι’ αυτό δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τα ήδη φυλακισμένα στελέχη. Προφανώς ο υπαρχηγός έχει αναλάβει το καθήκον να ανοίξει τους δρόμους διαφυγής και του ίδιου του αρχηγού, όταν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατόν» ανέφερε το δημοσίευμα.

, EDITORIAL INDE: Στον δρόμο των κινημάτων, INDEPENDENTNEWS