Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες είναι ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής τους μήνες μετά την άρση της καραντίνας. Τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα μιλούν μόνο για ατομική ευθύνη, κανείς δεν ζητάει ευθύνες από την κυβέρνηση. Και όμως, η έκρηξη των κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 865 κρουσμάτων  δεν ήταν νομοτέλεια.

Όταν ήρε το lockdown, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μετατρέψει σε προσωπικό του θρίαμβο την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια, έσπευσε να δημιουργήσει άρον άρον την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Με μοναδικό γνώμονα την επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, η κυβέρνηση έδειξε πως άγεται και φέρεται από επιμέρους συμφέροντα και χωρίς να εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους πολίτες.
Είναι σαφές πλέον ότι η πολιτική που εφάρμοσε μέχρι τώρα το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί πλέον ούτε τις εντυπώσεις να διασκεδάσει.

Από τη μία έχουμε τη νεοφιλελεύθερη απροθυμία να ενισχυθεί το ΕΣΥ, την κάλυψη των κενών σε προσωπικό και το άνοιγμα νέων ΜΕΘ, πέρα από επικοινωνιακές φιέστες. Το μόνο που έγινε ήταν ο διπλασιασμός της τιμής με την οποία το κράτος αγοράζει υπηρεσίες ΜΕΘ από τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Από την άλλη, παρατηρούμε την αδιαλλαξία των υπεύθυνων υπουργών που με τις επιλογές τους “στοιβάζουν” καθημερινά τους πολίτες στα μέσα μεταφοράς και την πλήρης έλλειψη ασφάλειας όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων,

Αποδεικνύουν καθημερινά ότι, όσο και αν ισχυρίζονται το αντίθετο, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και “οι άριστοί” της και όχι οι “απείθαρχοι” πολίτες.

Άλλωστε, η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να ρευστοποιήσουν οι τράπεζες ιδιωτικές περιουσίες με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, να ξηλωθεί η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να αρθεί κάθε προστασία στην εργασία, να αφεθούν στη μοίρα τους οι μικρές επιχειρήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται – Απροετοίμαστη η χώρα για το δεύτερο κύμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έκρηξη των κρουσμάτων ανέφερε:

Η έκρηξη των κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ  δεν ήταν νομοτέλεια αλλά δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες στις αποφάσεις της, η εγκληματική αδιαφορία της για την ασφάλεια στο άνοιγμα του τουρισμού, τις τριτοκοσμικές εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις σχολικές τάξεις και η υποβάθμιση των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής με αμιγώς πολιτικά κριτήρια δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την χυδαία στοχοποίηση των πολιτών.

Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, το δεύτερο κύμα βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη παρά τις θυσίες των πολιτών με το δίμηνο lockdown.

Τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, δωρεάν μαζικά τεστ στους πολίτες και προπαγανδίζει απλά μία πλασματική αύξηση των ΜΕΘ χωρίς αρμόδιο προσωπικό. Ο κ. Πέτσας έφθασε στο σημείο να δηλώνει πριν λίγες μέρες πως «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παίζει με τη δημόσια Υγεία και να ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει, αναζητώντας καθημερινά μία μικρή μειοψηφία ανεύθυνων, για να κουνήσει το δάχτυλο στο σύνολο των πολιτών. Οι ευθύνες της δεν κρύβονται.

Α. Ξανθός: Οι 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία είναι στον αέρα γιατί έχουν στελεχωθεί με εσωτερικές μετακινήσεις

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη  της πανδημίας και για την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την κυβέρνηση.

Τόνισε ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προ πανδημίας είδε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Μέχρι τον Μάρτη και την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα δεν είχε προστεθεί ούτε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας στη χώρα, είχαν παγώσει όλες οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είχε εξασφαλισμένη ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου), άρα και δεσμευμένη χρηματοδότηση, η πανδημία ήταν που ανάγκασε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και αυτό γίνεται περιορισμένα και πολύ φοβάμαι με ημερομηνία λήξης».

Συμπλήρωσε ότι «ακόμη και θετικά βήματα που αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να κάνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, προκύπτουν από μετακινήσεις προσωπικού και από αποψίλωση άλλων κρίσιμων τομέων και δομών υγείας του συστήματος». «Τα εγκαίνια των 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία είναι προφανώς ένα βήμα, όμως κ αυτές είναι στον αέρα γιατί έχουν στελεχωθεί με εσωτερικές μετακινήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι «η δική μας μέριμνα είναι η πανδημία να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία μόνιμης επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας και να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει η Κυβέρνηση στον δικό της σχεδιασμό για την υγεία»

Άσκησε κριτική στην απουσία οποιουδήποτε πλάνου μόνιμων προσλήψεων για το ΕΣΥ, διερωτώμενος αν «είναι δυνατόν στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός να εξαγγέλλει 15.000 μόνιμες προσλήψεις για τις ένοπλες δυνάμεις και σε περίοδο πανδημίας να μην ανακοινώνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη για το ΕΣΥ;»

Συνηγόρησε στο αίτημα των υγειονομικών για ένταξή τους σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών, επισημαίνοντας ότι «…μία τέτοια εξέλιξη καθιστά, λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη περισσότερο αναγκαία, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό», ενώ επανέλαβε την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη θεσμοθέτηση αυτόματης προκήρυξης (χωρίς την ανάγκη έγκρισης από συναρμόδια υπουργεία) των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού του ΕΣΥ.

Στηλίτευσε την πολιτική της Κυβέρνησης στην υγειονομική φροντίδα των προσφυγικών πληθυσμών, για τους οποίους η κατάργηση του ΑΜΚΑ και η απουσία υγειονομικής φροντίδας είναι προβληματική και σε όρους κοινωνικής συνοχής, αλλά και δημόσιας υγείας.

Ενώ έκλεισε την παρέμβασή του, υπενθυμίζοντας ότι «…παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της προηγούμενης περιόδου, στον τομέα της υγείας υπάρχει αναγνωρίσιμο έργο από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: διασφαλίσαμε την επιβίωση του ΕΣΥ, αυξήσαμε οριακά τη χρηματοδότηση του συστήματος, καλύψαμε υγειονομικά τους ανασφάλιστους, ανοίξαμε 127 νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις ΤΟΜΥ. Προφανώς παρέμειναν προβλήματα και δυσλειτουργίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά είναι προφανές ότι υποστηρίζουμε και προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.»