EDITORIAL INDE: Ο αντιφασισμός θέλει δουλειά πολλή

Posted on 08 Οκτωβρίου, 2020, 9:54 πμ
1 sec

Η απόφαση της δικαιοσύνης να καταδικάσει τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί αναμφισβήτητα μια τεράστια αντιφασιστική νίκη, με τεράστιο κοινωνικό πλάτος που περνά και τα ελληνικά σύνορα. Πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης με εκτενή τους ρεπορτάζ, σε περίοπτη θέση, κάλυψαν, άλλωστε, την ιστορικής σημασίας απόφαση, κάνοντας λόγο για μία απόφαση – σταθμό σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας.

Η ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε πολιτικές ομάδες με επιθετικές ατζέντες ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι η βίαιη και ρατσιστική εγκληματική δραστηριότητα, είτε διαπράττεται από άτομα στον δρόμο είτε από μέλη του Κοινοβουλίου, δεν θα μείνει ατιμώρητη», όπως εύστοχα σημειώνει σε δήλωσή του ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς.

Η Αριστερά από την πρώτη στιγμή βρέθηκε απέναντι στη νεοναζιστική οργάνωση, την πολέμησε συνειδητά και σταθερά,  ενάντια στην κατάπτυστη θεωρία των δύο άκρων.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για τους νεοναζί δολοφόνους και τα τσιράκια τους είναι μια νίκη του λαϊκού κινήματος, του αντιφασιστικού κινήματος, της πάλης όλων των προοδευτικών ανθρώπων. Επί χρόνια αριστερές φωνές προσπαθούσαν να αποκαλύψουν ότι πίσω από το προσωπείο των εθνικιστών-ρατσιστών που υποδύονταν το πολιτικό κόμμα κρυβόταν ο ναζισμός που έσταζε αίμα. Το πραγματικό «Δημοκρατικό Τείχος» ήταν όσες και όσοι επιτέθηκαν στους καλοθελητές που προσπαθούσαν να τους «ξεπλύνουν», ήταν όσοι και όσες όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στο τέρας, το αποκάλυψαν, κατάφεραν να το βγάλουν από το Κοινοβούλιο το 2019 και χτες κατά δεκάδες χιλιάδες έξω από το Εφετείο χειροκρότησαν την καταδίκη του ως εγκληματικής οργάνωσης. Χειροκρότησαν την ιστορική απόφαση που φαίνεται ότι μόνο τα ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη δυσαρέστησε, αφού απρόκλητα θέλησαν να διαλύσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Η απόφαση δικαίωσε τα θύματα, τους γονείς του Φύσσα, του Λουκμάν, τους Αιγύπτιους ψαράδες και τα μέλη του ΚΚΕ. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι, μέχρι να γίνουν αυτές οι επιθέσεις,  υπήρχαν πάνω από 30 υποθέσεις – καταγγελίες της δολοφονικής δράσης των ναζί που παρέμεναν ξεχασμένες στα συρτάρια των κρατικών υπηρεσιών. Μέχρι τη δολοφονική επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998 οι ναζί είχαν από το 1992 πραγματοποιήσει, ήδη πάνω από 50 εγκληματικές ενέργειες, όμως το κράτος και η δικαιοσύνη τους επέτρεπε να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέχρι που εμφανίστηκαν και ως… σοβαρό πολιτικό κόμμα.

Η απόφαση της δικαιοσύνης «καταδικάζει» και κάποιους που συνομιλούσαν και συνεργάζονταν, κρυφά ή φανερά, με την εγκληματική οργάνωση. Που την προέβαλλαν, ενθάρρυναν τις ιδέες της, τη χρηματοδοτούσαν υλικά και ηθικά. Που τη δέχθηκαν ή την ανέχθηκαν. Που ευθύνονται για το ντροπιαστικό για τη δημοκρατία μας γεγονός ότι 380.000 συμπολίτες μας στις εκλογές του 2015 και 165.000 στις περσινές επέλεξαν να εκπροσωπούνται πολιτικά από εγκληματίες.

Η απόφαση της δικαιοσύνης «καταδικάζει»  και το πλυντήριο του μιντιακού συστήματος που υπέθαλψε και διευκόλυνε τη ναζιστική συμμορία. Αλλά και τους πολιτικούς που ζητούσαν «μια σοβαρή Χρυσή Αυγή». Τον κ.Μητσοτάκη που είχε πει στο “Politico” το 2017,ότι η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει και ότι η βία στην Ελλάδα υπάρχει μόνο από την Αριστερά», που καμάρωνε τους εγκληματίες νεοναζί στο Σύνταγμα να διαδηλώνουν μαζί με τους Μακεδονομάχους του. Άλλωστε και τώρα μετά την απόφαση για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς  επιχειρούν να την καπηλευτούν πολιτικά, χρησιμοποιώντας ως όχημα στις δηλώσεις τους την ξεδιάντροπη θεωρία των δύο άκρων.

Έχουμε πολλή και διαρκή δουλειά

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, αλλά μένει να ξεριζωθεί ο χρυσαυγιτισμός από την κοινωνία. Ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό, την ακροδεξιά, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον μισανθρωπισμό δεν σταματά ποτέ. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα ακόμα όπλο για όσο ο καπιταλισμός γεννάει και εκτρέφει τα φίδια, για όσο το σύστημα αξιοποιεί τον φασισμό είτε ως εφεδρεία είτε ως πρωταγωνιστή διαχείρισης των υποθέσεών του.

...