11 Αυγούστου 1946: Η συγκλονιστική συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό»

Posted on Αυγ 11, 2020, 7:29 πμ
1 sec

Καλοκαίρι 1946. Η αντίδραση στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση και την ενίσχυση του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού, επιχειρεί τον εξανδραποδισμό του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος.

Στις 17 Ιούνη 1946 η Βουλή ψήφισε ένα δρακόντειο νόμο, το Γ’ Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων τη δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους». Με το φασιστικό Γ’ Ψήφισμα, το οποίο δε συγκέντρωσε ούτε το 35% των ψήφων της Βουλής, μα ούτε και το σύνολο των ψήφων των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος, δόθηκε νομική κάλυψη στο δολοφονικό τρομοκρατικό όργιο της αντίδρασης. Απαγορεύονταν οι απεργίες, καταργούνταν το οικογενειακό άσυλο, καθαιρούνταν οι νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις στα εργατικά συνδικάτα και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, φιμωνόταν ο Τύπος, τα έκτακτα στρατοδικεία αντικαθιστούσαν τα τακτικά δικαστήρια, οι αποφάσεις τους ήταν τελεσίδικες και έπρεπε να εκτελούνται σε τρία 24ωρα από την έκδοσή τους. Με βάση το Γ’ Ψήφισμα τιμωρούνταν με την ποινή του θανάτου όσοι «σκέπτονταν» απλώς τη «διατάραξιν» του ισχύοντος κοινωνικού καθεστώτος.

Οι εργαζόμενοι απαντούν με διαδηλώσεις και μαχητικές απεργίες σ’ όλες τις πόλεις της χώρας, όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα: «Λαϊκή ενότητα», «Λαϊκή συμφιλίωση».

Στις 30 Ιούνη 1946 συλλαμβάνεται η διοίκηση της ΓΣΕΕ και διορίζεται νέα διοίκηση από μοναρχικούς και φασίστες. Το ίδιο γίνεται και στα Εργατικά Κέντρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδρομή στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν στις 2 Αυγούστου 24ωρη απεργία.

Στις 11 Αυγούστου 1946 εκατοντάδες χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησαν στην κυριολεξία μια συγκλονιστική συγκέντρωση. Μια συγκέντρωση ιστορική.

 

11 Αυγούστου 1946: Η συγκλονιστική συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό»

 

...