«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει εγκαταλείψει τα πάντα στον αυτόματο πιλότο ενός κυνικού βαλκανικού νεοφιλελευθερισμού, με πήλινα ακροδεξιά πόδια»

 

Άρθρο του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη


, Δ.Παπαδημούλης: “Το Κράτος ως λάφυρο”, INDEPENDENTNEWS

Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποδεικνύεται «ανίκανος ή ανήμπορος να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις προκλήσεις μιας πανδημίας που στέλνει καθημερινά στο θάνατο συνανθρώπους μας – σε κάθε περίπτωση ακατάλληλος για μια τέτοια περίπτωση ανάγκης», ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο με στόχο την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έναντι προκλητικών ωφελημάτων».

Μόνη λύση, «η ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την απλή αναλογική βάζοντας την χώρα στις ράγες μιας δημοκρατικής, αναπτυξιακής και δίκαιης κανονικότητας», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «ξεδιπλώνοντας έτσι, την ελπίδα για μια χώρα που να αξίζει επιτέλους στους πολίτες της και στα ξενιτεμένα πολύτιμα νιάτα της».
«Ο λαός δεν ξέχασε τι σημαίνει Δεξιά», κι αν αυτό συνέβη, «η δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να του το υπενθυμίσει με τον πιο επώδυνο τρόπο», καταλήγει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο πιο γρήγορα ηττηθεί και φύγει από την εξουσία, τόσο το καλύτερο θα είναι για την χώρα και την κοινωνία μας».


Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Το κράτος ως λάφυρο

του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει εγκαταλείψει τα πάντα στον αυτόματο πιλότο ενός κυνικού βαλκανικού νεοφιλελευθερισμού, με πήλινα ακροδεξιά πόδια. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πλέον επώδυνα φανερό ακόμη και σε ψηφοφόρους της ΝΔ.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που, την ώρα που «ο κόσμος χάνεται» -κυριολεκτικά λόγω της πανδημίας, ακολουθεί εμμονικά το σχέδιό της για την πριμοδότηση των ισχυρών και για την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Λειτουργεί κυνικά με προστατευτικό μανδύα την χρηματοδότηση των ΜΜΕ για να παραπληροφορούν και να διαφημίζουν το ανύπαρκτο έργο της. Και κυρίως για να αποκρύπτουν ή να μεταμφιέζουν την ανικανότητα και την απροθυμία της να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έφερε και στηρίζει την ΝΔ στην κυβέρνηση με μαύρη αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, εξωραϊσμό της πραγματικότητας και άκρατη φιλοκυβερνητική μονομέρεια, είναι αδύνατον πλέον, όσο και αν προσπαθεί, να κρύψει την πραγματικότητα.

Ούτε η θέση του ουραγού που κατέχει η Ελλάδα εντός ΕΕ, αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί, ούτε η ανεπαρκής προετοιμασία του ΕΣΥ και των σχολείων να αποκρυφτεί, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί η κυνική αδιαφορία και πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες ή το κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν πρόκειται για κυβέρνηση εφαρμογής κάποιου ρεαλιστικού προγράμματος, αλλά για κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο με στόχο την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έναντι προκλητικών ωφελημάτων. Που ωφελεί τους εντολείς, τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά ανταποδοτικά και τους ίδιους τους κυβερνώντες, τους φίλους και τους κολλητούς.

Η απλή αναλογική αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για την χώρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και για τις άλλες δυνάμεις της προοδευτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Να συνεργαστούν πολιτικά και να συγκλίνουν προγραμματικά, με αντικειμενικό σκοπό το να βγάλουν επιτέλους τη χώρα από την περίοδο της οπισθοδρόμησης που την έχει καταδικάσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Να αξιοποιήσουν όσο είναι ακόμη καιρός το περιθώριο που έδωσε στη χώρα η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τέλος στα ασφυκτικά μνημόνια και επιτρέποντάς της να κινηθεί αυτόνομα χωρίς κηδεμονία.

Ο λαός δεν ξέχασε τι σημαίνει Δεξιά, κι αν αυτό συνέβη, η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να του το υπενθυμίσει με τον πιο επώδυνο τρόπο. Ανίκανος ή ανήμπορος να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις προκλήσεις μιας πανδημίας που στέλνει καθημερινά στο θάνατο συνανθρώπους μας, είναι σε κάθε περίπτωση ακατάλληλος για μια τέτοια περίπτωση ανάγκης.
«Η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» όσο πιο γρήγορα ηττηθεί και φύγει από την εξουσία, τόσο το καλύτερο θα είναι για την χώρα και την κοινωνία μας.
Και η προοδευτική «συμμαχική» Κυβέρνηση που θα κληθεί και θα πρέπει να την αντικαταστήσει, οφείλει να είναι σοβαρά προετοιμασμένη για άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ανάκαμψης. Με προγραμματική σύγκλιση και συμφωνία προσεκτικά σχεδιασμένη επί πραγματικών δεδομένων και από πρόσωπα ικανά να την υλοποιήσουν.

Σήμερα απαιτείται στιβαρή και αποτελεσματική συνεργασία. Για να μην ‘’καεί’’ η απλή αναλογική που ισχύει στις περισσότερες και πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. Για να μην οδηγηθούμε στις διπλές εκλογές με τον πλειοψηφικό εκλογικό νόμο της ΝΔ. Έχουμε ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την απλή αναλογική βάζοντας την χώρα στις ράγες μιας δημοκρατικής, αναπτυξιακής και δίκαιης κανονικότητας, ως ενός ευρωπαϊκού εταίρου κι όχι ενός μόνιμα χρεοκοπημένου κράτους-παρία. Ξεδιπλώνοντας έτσι, την ελπίδα για μια χώρα που να αξίζει επιτέλους στους πολίτες της και στα ξενιτεμένα πολύτιμα νιάτα της.

___________________________

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Κυριακάτικο Documento


, Δ.Παπαδημούλης: “Το Κράτος ως λάφυρο”, INDEPENDENTNEWS

#independent news greece
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr